Kitakarítják a BAR-listát! Egy év után törlik, aki rendezi a tartozását

Pénzcentrum/MTI2011. január 20. 08:17

Hamarosan megfogyatkozik a Központi Hitelinformációs Rendszer "feketelistáján" (közismert nevén: BAR-lista) nyilván tartott lakossági hiteladósok száma, egy decemberi törvénymódosítás nyomán ugyanis a korábbi öt év helyett csak egy évig lehet megőrizni az adataikat.

A lakossági "feketelistás" nyilvántartásba azok kerülnek be, akik legalább a minimálbér (jelenleg 78 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el.

 


Az adatokat eddig a mulasztás megszűnését követően öt évig kellett nyilvántartani. Az MTI beszámolója szerint az idei évtől változott a szabályozás: a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozásnak ezután az adatszolgáltatással kapcsolatos szerződésből eredő késedelmes tartozás teljesítése esetén, a teljesítéstől számított egy év elteltével haladéktalanul, és vissza nem állítható módon törölnie kell a KHR-ből az információkat.

Azoknak az adatait, akiknek az adósságát leírták, továbbra is öt évig kell megőrizni. A törvény 2011. január 1-jei hatályba lépésekor nyilvántartott referenciaadatok közül azokat, amelyek esetében a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy év már eltelt, 2011. március 31-ig kell törölni az adatbázisból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Nagy Róbert, a KHR-t üzemeltető BISZ Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a jogszabálymódosítás nyomán a lakossági mulasztások 13-14%-a kikerül az adatbázisból.

 

Címkék: