Kiderült! Ennyi jelzálogot tesz a lakására 2010-ben a magyar! Íme a számok

Pénzcentrum2010. március 28. 12:02

A válság hatására az elmúlt másfél évben jelentősen átalakult a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca Magyarországon. A jövedelemigazolás nélküli és a minimálbéres finanszírozás teljesen megszűnt, illetve visszaszorult, a hitel/fedezet arányok a közelmúltban hatályba lépett kormányrendeletnek megfelelően a korábbinál alacsonyabb szinten kerültek meghatározásra.


A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú finanszírozás - egy-két kivétellel - szinte teljesen eltűnt a magyarországi bankok kínálatából, az új kihelyezések jellemzően euróban és forintban történnek. Az euró alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója jellemzően 1,5 százalékkal kedvezőbb, mint a forint alapú termékeké, az ügyfelek a devizakockázat ellenére sokan még mindig az alacsonyabb havi részlet mellett teszik le a voksukat.

A bankok által megadott adatok szerint 2010-ben átlagosan 4,0-7,0 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 13 és 20 év között alakul. A legmagasabb átlagos igényelt összeget az AXA Banknál találtuk 7,0 millió forinttal, míg az FHB Bank és az UniCredit Bank ügyfelei átlagosan 4 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt az Allianz Bank ügyfelei választják 13 évvel, az AXA Bank és az UniCredit Banknál 20 éves a kérelmek átlagos futamideje.

Címkék:
svájci minimálbér,