23 °C Budapest
Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Kiderült, mi a legfontosabb, amikor személyi kölcsönt veszünk fel

2024. május 29. 13:46

Az utóbbi időszakban folyamatosan nő a személyi kölcsön igénylések száma Magyarországon, tavaly 12%-kal többen vettek fel ilyen típusú hitelt, mint 2022-ben. Ez is mutatja, hogy a személyi kölcsön több százezer hazai háztartásnak jelenthet segítséget váratlan vagy kisebb-nagyobb tervezett kiadások esetén. A Pénzcentrum kutatásában többek között arra kerestük a választ, hogy mik azok a szempontok, amelyek a személyi kölcsön felvétele mellett szólnak, és milyen az ideális igénylési folyamat. A beérkező válaszok alapján az alacsony kamatok és a rugalmas pénzügyi konstrukció mellett a banki és a digitális ügyintézés lehetősége is meghatározó tényezők a hiteligénylés során.

A Pénzcentrum és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab közös kutatásában a kérdésekre több mint 1200 válasz érkezett, a válaszadók átlagéletkora 44,92 év. A mintában felülreprezentáltak a férfiak 80,83%-kal, a válaszadók 19,01%-a nő. A fővárosi és városi lakosság markánsan megjelenik, 36,28% a fővárosban él, megyeszékhelyen 22,15%, egyéb városban 28,43%, faluban vagy községben 12,98%. 

A beérkezett válaszok alapján az alacsony és versenyképes kamatok, a kiszámítható és rugalmas pénzügyi konstrukció a legfontosabb szempontok, amikor hitel- vagy kölcsönfelvételben gondolkodunk. Emellett az online ügyintézés lehetősége is kiemelt tényező a válaszadók számára, 71,07%-a inkább a digitális megoldásokat keresi.

Arra a kérdésre, hogy venne-e fel személyi kölcsönt, a válaszadók 52,59%-a válaszolt igennel. A személyi kölcsön felvételére a 35 év felettiek és a fővároson kívül élők nyitottabbak.

A megkérdezettek 47,41%-a nem venne fel személyi kölcsönt, elsődleges indokként szerepelt, hogy épp nincs rá szükségük, valamint sokan még a jelenleginél is alacsonyabb kamatokra várnak. A személyi kölcsönnel kapcsolatos elutasítás mögött gyakran a felhasználói bizalmatlanság áll a bankokkal és magával a hiteltípussal szemben. 

A személyi kölcsönt legtöbben nagyobb kiadások megvalósítására vennék fel, az elsődleges cél az életminőség javítása, ezen belül is legfőbb hitelcélként a lakásfelújítás és autóvásárlás szerepel. Az egyéb célok között a befektetés és az ingatlanvásárlás is markánsan megjelenik, a válaszadók 28,56%-a már meglévő hitelét váltaná ki egy kedvezőbb ajánlattal. A válaszadók 86,41%-ának a költségcsökkentés lenne a legnagyobb motiváló erő a kölcsönkiváltásra abban az esetben, ha az új kölcsön havi törlesztőrészlete minimum 5000 Ft-tal kedvezőbb lenne.

Abban a kérdésben, hogy mi az elfogadható átfutási idő az igényléstől a személyi kölcsön folyósításáig, a fiatalok sokkal rugalmasabbak, ők hajlandóak lennének többet várni. Az ideális átfutási idő tekintetében a 3 napon belül történő folyósítást a válaszadók 34,55%-a, az 1 napon belülifolyósítást 32,64%, az 1 órán belüli folyósítást 14,88% jelölte meg.

Ha egy kölcsönnél opcionálisan választható lenne, hogy a törlesztőrészlet fizetése több hónappal később induljon el, arra sokan nyitottak lennének, összesen 40% élne a lehetőséggel. A halasztott törlesztés indítása elsősorban a fiatalabbak számára releváns. 

A hitelekkel kapcsolatos kérdésekben a válaszadók túlnyomó része az online banki összehasonlító oldalakra és a szakmai forrásokra, például közvetlenül a bankra támaszkodnak a legszívesebben. Egyre többen tájékozódnak podcast-okból, ami a tévénél, rádiónál és közterületi vagy nyomtatott hirdetéseknél is nagyobb népszerűségnek örvend.

Köszönjük, hogy válaszaival segítette a kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 18:06
A miniszterelnök legidősebb lányához közeli Magyar Turisztikai Ügynökség városmarketing-akciójába ig...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem