12 °C Budapest
Energy engineer professionals discussion about calculating to use pure energy nature and Installing solar panels on roof house to generate electricity working with model, and Solar panel sample

Akkumulátorgyárak helyett így lehetne legyőzni a rezsidémont Magyarországon: itt a mesterterv

2023. március 2. 16:03

Jelentős változásokat pedzegetett a nemrég kinevezett energiaügyi miniszter, Lantos Csaba egy kedden közzétett podcastben. A tárcaveztő többek között moduláris reaktorok építését, gőzturbinák használatát és merőben új energiastratégia átgondolását és tervezését lebegtette be. Szakértővel jártuk körbe, mi lehet ebből, és nincs-e olyan szegmens, ami most kimaradt az ígéretekből?

Rendkívül nagy ívű energiaügyi tervekről beszélt egy kedden közzétett podcastban Lantos Csaba, nemrégiban kinevezett energiaügyi miniszter – erről lapunk is beszámolt szerdán. Lantos Csaba azt mondta: a kormány tervei között szerepel többek között Paks II megépítése, gáz hozása Azerbajdzsánból, és kisebb, moduláris reaktorokat is építenének, amik folyamatos energiaellátást tudnának biztosítani. Szakértővel jártuk körbe a tervek néhány pontját.

Jó a moduláris reaktor, csak nem erre

Lantos Csaba szerint legelső sorban új típusú reaktor telepítésén kell gondolkodni. Szerinte harmadik atomerőművet moduláris reaktorokkal lehet elképzelni, ezt a típust már most is több ország használja. Megkérdeztük Holoda Attila energetikai szakértőt a tervekről, aki gyorsan lehűtötte a lelkesedést.

Nyilvánvaló, hogy a pálfordulást az energiaellátásban bekövetkezett válságszituáció okozta. A kormány most jön rá arra, hogy nagyon gyorsan tenni kell valamit, ugyanis hiába volt erre több mint tíz évük, semmi nem történt, mintha örökre bíztunk volna abban, hogy az orosz energia olyan mértékben és olyan sokáig jön majd Magyarországra, hogy nem kell átálláson gondolkodni – ma már látjuk, hogy ez téves gondolat volt. Nem ördögtől való gondolat a kisebb reaktorok betelepítése vagy beépítése illetve hasznosítása sem, csak éppen nem alkalmasak arra, hogy a folyamatos zsinóráram-ellátást biztosítsák. Kizárólag ilyen kisebb reaktorokra bízni a teljes ország áramellátását hibás hozzáállás

- mondta Holoda Attila.

Második Izland lennénk?

Lantos Csaba a podcastban arról is beszélt, hogy a kormány meg fogja vizsgálni azt, hogy a mélyből nagy nyomású gőzt turbinákra vezetve a hőtermelésben lehetne hasznosítani ezt az energiát. Jelezte: van már egy ilyen erőmű Magyarországon és a nagy nyomású gőz felhozatalának "vannak jelei, hogy ez létezik". Holoda Attila szerint ez sem hazugság, csakhogy kár lenne második Izlandnak kinevezni hazánkat – össze sem lehet hasonlítani azt a gőzt, amely a magyar földekben ott van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tényleg vannak jelei annak, hogy az ilyen gőzök jelen vannak Magyarországon is, de egyrészt nem akkora mértékben, mint éppen Izlandon, másrészt erre sem lehet egy energiastratégia ekkora részét alapozni. Jelentős része ennek a gőznek a 35-100 fokos kategóriába esik. Egy-két helyen előfordul gőztermelés, például a fábiánsebestyéni térségben, de országszerte nem nevezném jellemzőnek. Nem elégséges ahhoz, hogy a kitermelt gőzt turbinákra engedjük, és ezzel hajtsuk meg őket

Szigetelés vagy akkugyárak?

Megkérdeztük azt is: mi maradt ki a lelkesítőnek szánt tervezésből, mi az, amire a kormánynak inkább nagyobb hangsúlyt kéne fektetnie? Holoda Attila szerint először is spórolni kellene megtanulni: ez pedig jóval olcsóbban létrehozható feltételrendszerből áll, mint akár moduláris reaktorok építésébe kezdeni. Arról nem is beszélve, hogy ha a kormány ezt támogatná, az munkahelyeket is ezrével teremthetne.

Ekkora léptékű energiaügyi tervek helyett sokkal érdemesebb lenne kicsiben gondolkodni. Hogy egy konkrét példát említsek: miért nem állunk rá arra, hogy nyílászárókat, szigetelőanyagokat gyártsunk, amellyel mind a házakat, mind a kereskedelmi épületeket évekre bebiztosítsuk, és eleve csökkentsük az energiafogyasztást? Sokkal kevesebb pénzből meg tudna lenni sokkal több ilyen gyár, mint a most népszerű és gombamódra szaporodó akkumulátorgyárak – ráadásul munkaerő-felszívó hatása is lenne, és nem az akkumulátorgyárak országaiból jönne ide sok ezer vendégmunkás. A szigeteléssel, a spórolás és a fenntarthatóság állami ösztönzésével sokkal hamarabb leválhatnánk az energiafüggőségünkről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem