19 °C Budapest
50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration

Valutarohamot indítottak a magyarok: hét éve nem láttunk ilyet, mi folyik itt?

2023. február 18. 12:04

Tavaly március óta nemcsak, hogy nem nőtt, de egyenesen csökkent a forgalomban lévő készpénz összege Magyarországon. Ennek hátterében a Portfolio szerint egyrészről az infláció áll, aminek következtében feléljük a tartalékainkat. Másrészről pedig ennek hátterében a bankkártyahasználat erősödése húzódhat meg, illetve az, hogy kiszorítja a forintot a valutakereslet. Az elmúlt hét évben nem vásárolt annyi valutát ugyanis a magyar lakosság, mint tavaly.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, szeptemberi jelentése alapján 760 milliárd forintnyi valuta volt a vállalatoknál és a magánszemélyeknél összesen, azaz 35 százalékkal növekedett egy év alatt. Ennél nagyobb növekedésre 7 éve, azaz 2015 óta nem volt példa, de ez akár még meg is dőlhet: a mostani adat ugyanis csak egy háromnegyedéves adat, a 2015-ös esetében pedig egész évet vizsgáltak.

A vállalatoknál lévő valuta mennyisége a harmadával, míg a lakossági kézben lévő mennyiség több mint 35 százalékkal emelkedett. Ezzel ellentétben az előző években a lakossági valutaállomány szinte egyáltalán nem mozdult meg, a céges azonban megkétszereződött. A Portfolio szerint a változásban a háború miatti félelem mellett a forint további gyengülése is szerepet játszott. Az is szerepet játszhat persze, hogy a külföldi utazások száma a járvány után újra megnőtt, de ennek már szeptember végén nem lehetett jelentős szerepe.

A forgalomban lévő készpénz mennyisége azonban egy év alatt csökkent: 2021 decemberében érte el a csúcsát, majd egészen 2022 őszéig stagnált. Végül csökkenni kezdett: idén január végén 195 milliárd forinttal használtunk kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 15:49
Arról, hogy mekkora a maximálisan felvehető hitelösszeg egy személyi kölcsön esetében, mindig az ado...
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09