Lantos Csaba

Kicsoda Lantos Csaba: podcastunkban mesél gyerekkoráról, karrierjéről az új energetikai miniszter

2022. november 14. 12:48

Ma délben jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy december 1-től önálló energetikai minisztérium alakul, melyet az üzletemberként ismert Lantos Csaba vezet majd. A hírek már korábban felreppentek arról, hogy ő lehet az új hivatal minisztere, azonban kérdéses volt, elvállalja-e a posztot. Most már hivatalossá vált, hogy ő lesz az önálló energetikai minisztérium vezetője. Lantos Csaba februárban volt a Pénzcentrum podcastjának vendége, amelyben a késői szocializmusról, devizahitelekről, OTP-ről és a tőzsde hőskoráról beszélgettünk a leendő miniszterrel. 

Az Első Yard, a Pénzcentrum podcastsorozatának ötödik adásában Lantos Csaba befektető, a '90-es évek legfontosabb hazai befektetési bankjának, a Creditanstalt volt vezetője, az OTP Bank korábbi vezérigazgató-helyettese volt a vendégünk. A februári epizód a leendő energetikai minisztérium vezetőjéről szól.

A ma már befektetőként dolgozó Lantos  Csaba 1962. január 28-án született, majd pedig Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán nőtt fel. "Egyik ágon a nagyszüleim meghaltak a világháborúban, úgyhogy ott a jóapám árva gyerekként nőtt fel, a másik ágon meg kulákok voltak" – mondta el Lantos Csaba az Első Yardban. Iskoláséveiről is beszélt a podcastban, ezen túlmenően pedig többek között arról is, hogy

  • mi inspirálta első befektetését, melynek keretén belül két telket vett Telkiben a ’80-as években;
  • miért nem lett – eredeti tervei ellenében – városszociológus;
  • mi volt az a pont, amikor megérezte, hogy hamarosan vége lehet a szocializmusnak;
  • milyen volt a korai magyar tőzsde;
  • miért hagyta ott a Creditanstaltot az OTP Bank ajánlatáért;
  • és hogy miért nem keresett az OTP Bank után már új állást.

Nyíregyházán érettségizett a Krúdy Gyula Gimnáziumban. A gimnázium és az egyetem között bevonult katonának. Majd az akkori nevén a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre került, ahol a Rajk László Szakkolégium tagja lett. Itt erős személyes ismerősi körre tett szert, mások mellett kollégiumi társa volt a jelenlegi MOL-vezér, Hernádi Zsolt is. Ugyanabban a kisszövetkezetben dolgoztak a szakkollégium alatt, melyek a későbbi gazdasági miniszter, Chikán Attila unszolására hozták létre.

Én voltam az elnök, a Hernádi meg a főkönyvelő

– emlékezett vissza Lantos. Ugyanebben az időszakban ráláthatott egy másik szakkollégium, az akkor alakuló Bibó István Szakkollégium életére is, így pedig megismerhette a későbbi Fidesz több fontos egyéniségét is, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. Viszont Lantos, sok szakkollégistától eltérően, nem a politika felé fordult, hanem a diplomázás után nem sokkal az akkor alakuló kétszintű bankrendszerben kezdett dolgozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1997-ben a Creditanstalt hazai vezetőjévé vált, és már ebből a pozícióból váltott 2000-ben, amikor az OTP Bankban lett a lakossági terület vezetője. 2007-ben pedig összejött neki, amiről sok vállalati szakember csak álmodik: 45 éves korára a maga ura lett, azóta ugyanis főállásban saját befektetéseit menedzselte. Most pedig a legfrissebb bejelentés szerint december 1-től energetikai ügyi miniszter lesz.

Címlapkép: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?