13 °C Budapest
Savings, finances and economy concept.Close up hand of businesswoman accountant or banker making calculations.

Itt a legújabb elemzés: erre számolnak idén a szakértők

2022. április 17. 19:28

A 2021. évben a dinamikus gazdasági növekedésnek is köszönhetően az előzetes adatok alapján teljesült az államadósság-szabály. Az Állami Számvevőszék jelenlegi elemzése az idei évi gazdasági növekedéssel és az államadósság-szabály betarthatóságával kapcsolatos kockázatokat vizsgálta. Az elemzés rámutat arra, hogy a 2022. év vonatkozásában meghatározó tényezőt jelent a szomszédos országban zajló konfliktus és ennek negatív hatásai. Mindezek miatt továbbra is szükséges a kockázatok rugalmas kezelése.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan nyomon követi a makrogazdasági és költségvetési folyamatok alakulását. Ennek indoka, hogy alapvető fontosságú feltárni a kapcsolódó kockázatokat, mivel ezek befolyásolják a jogszabályok által előírt adósság-szabály betarthatóságát.

Az elemzés rámutat arra, hogy a 2021. évi gazdaság újraindulását ösztönző válságkezelő gazdaságpolitika jó alapot teremtett a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára történő állításához. A 2021. évben az államadósság-mutató értéke 76,8% volt, amely alapján a Magyarország Alaptörvénye és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezései szerinti adósság-szabály teljesült. Kedvező folyamatot jelentett, hogy az előzetes adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye 7,1%-kal növekedett.

A 2022. évi gazdasági növekedés és költségvetési folyamatok esetén kiemelt kockázati tényezőt jelent az orosz-ukrán konfliktus, illetve az egyes országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatásai. Az orosz-ukrán konfliktus azért is meghatározó tényezőt jelent, mert tovább erősítette a 2021. év második felétől fellépő globális makrogazdasági kockázatokat. Ezek közé sorolható például a termelési láncok megszakadása, a kereskedelmi kapcsolatok és kínálat problémái, a nyersanyag- és energiaárak emelkedése, a globálisan emelkedő infláció, valamint a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszaeső befektetések. E hatások várhatóan egyre inkább érintik majd a következő hónapokban az európai országok nemzetgazdaságait, így Magyarországot is.

A 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. A kiadások időarányos értéket meghaladó teljesülésében szerepet játszott az uniós programok bevételeinek és kiadásainak különbségéből adódó megelőlegezés (494,4 Mrd Ft értékben), valamint egyedi tényezők, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése, valamint a családok részére az SZJA visszatérítés. A 2022. évben is kiemelt fontosságú a reziliens költségvetési politika fenntartása a jelenlévő kockázatok kezelése érdekében. A költségvetési politika számára egyaránt kiemelt szerepe lesz az idei évben a gazdasági növekedés fenntartásának, valamint a sérülékenység további csökkentésének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 10:51
Rovó Attila, a belföld rovat vezetője és Windisch Judit turnusvezető esetében már biztos a távozás,...
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm