18 °C Budapest
Close up of stock market chart on display stock market numbers background.

Kezd magához térni a magyar tőzsde: lassan kiheverjük a háborús sokkot?

2022. április 1. 18:03

Ahogy a nemzetközi, úgy a hazai tőkepiac alakulását is meghatározták márciusban az orosz-ukrán konfliktus aktuális fejleményei. A BUX index a hónap első felében látott visszaesés után, a háborús feszültség mérséklődésével szinkronban újra növekedési pályára állt, végül 44 726 ponton zárta a márciust, amely 2,3 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest. A forgalmat tekintve újabb mozgalmas hónapon van túl a BÉT – a részvénypiac összforgalma 736 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 35 milliárd forintnak felel meg. Két csengetési ceremóniára is sor került márciusban, ezek apropóját a Delta Technologies új részvénysorozatának bevezetése, valamint a DM-KER BÉT Xtend platformról a szabályozott piac Standard kategóriájába lépése biztosította - közölte elemzésében a BÉT.

Az orosz-ukrán konfliktus okozta biztonsági, illetve gazdasági bizonytalanság továbbra is jelentősen befolyásolják a tőkepiacokat – ugyan márciusban az orosz, illetve az ukrán tőzsde is újraindult, az árfolyamok mind a globális, mind a hazai piacon jelentős visszaesést mutattak. Az orosz-ukrán tárgyalások, a békekötés esélyének növekedése aztán a hónap második felében megtette a hatását, a pozitív befektetői hangulat mind az indexek, mind a vezető részvények árfolyamának alakulásában tükröződött.

A Budapesti Értéktőzsde elsőszámú indexe, a BUX index is ezt a tendenciát tükrözte vissza – ugyan a hónap elején a 40 000 pont alá is lecsúszott, végül 44 726 ponton zárt, amely 2,3 százalékos növekedést jelent februárhoz képest.

Nem csak a BUX index, a vezető részvények is hasonló mintázatot írtak le – a hónap első felének mélypontjait követően a hónap végére az OTP Bank, a MOL, a Richter és a Magyar Telekom is erősödést produkált. Ez különösen az olajtársaság, illetve a gyógyszergyártó esetében volt szembetűnő, előbbi 13, utóbbi 0,8 százalékot emelkedett februárhoz képest. A kisebb kapitalizációjú kibocsátók közül az Opus, a Waberer’s és a Masterplast is erős hónapot tudhat maga mögött, részvényárfolyamaik 29, 21, illetve 13,6 százalékkal növekedtek.

Két vállalati mérföldkőre is sor került márciusban – a Delta Technologies új részvénysorozatot vezetett be, míg a DM-KER szintugrásával a Megakrán után a második olyan kibocsátóvá vált, amely a középvállalatok számára kialakított BÉT Xtendről a szabályozott piac Standard kategóriájába lép feljebb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetési szolgáltatók versenye nem hozott változást az előző hónaphoz képest – ezúttal is a WOOD & Company, a Concorde és az Erste Bank végzett az első három helyen. A WOOD 408,4, a Concorde 338,5, az Erste Bank pedig 260,7 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított a hónap során.

Az árupiac csendes hónapot zárt, az összforgalom 553 millió forintot tett ki, amelynek legnagyobb részét a fenntartható takarmánykukorica adta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem