4 °C Budapest
Businessmen reviewing data on digital tablet in office

Adószám kereső magánszemély részére: NAV adószám kereső, egyéni vállalkozó adószám kereső, társasház adószám kereső

2021. július 18. 11:02

Életünkben bármilyen esemény folytán megtörténhet, hogy szükségünk lehet egy bizonyos adószám kikeresésére, felhasználására, például, ha kételkedünk egy ügyfelünk, leendő üzleti partnerünk megbízhatóságában. Na de mi az adószám és miben más, mint az adóazonosító? Milyen adószám kereső felületekhez férhetünk hozzá egyszerűen és ingyenesen, hogyan használható az adószám kereső magánszemély számára?

Cikkünkben eláruljuk, mi az adószám jelentése és milyen adószám kereső felületekhez férhetünk hozzá. Hogyan használható egy egyéni vállalkozó adószám kereső magánszemély vagy más vállalkozó számára, mit mutat meg egy társasház adószám kereső magánszemély vagy egy lakó számára? A NAV adószám kereső milyen információkkal láthat el bennünket, mi mindent mutat meg egy adószám kereső felület?

Mi az adószám?

Nagyon könnyű összekeverni az adóazonosító és az adószám fogalmát. A különbség a két szám között az, hogy Magyarországon adóazonosítója mindenkinek kell, hogy legyen - még az újszülött kisbabák is kapnak adóazonosító számot. Az adószámot és az azt tartalmazó adókártyát a NAV azonnal kipostázza a szülők részére. Az adóazonosító 10 számjegyből áll, kötőjel nélkül, azonban a köznyelvben a kifejezések hasonlósága miatt gyakran összekeverjük az adószámmal, ami egy teljesen külön azonosító.

Az adószám nem jár minden magyar állampolgárnak automatikusan, úgy kell igényelni azt a NAV-tól (NAV adószám igénylés). Adószám kiváltható magyar cégek, vállalkozások és magánszemélyek, sőt, akár társasházak részére is, azonban ehhez az azonosítóhoz nem jár külön kártya. Az adószám jellemzően 11 számjegyből áll (felépítése: 12345678-1-10), ebből az első 8 karakter az igénylőt azonosítja be, a kötőjel után pedig csak 1-es vagy 2-es állhat (1-es: áfamentesség, 2-es: áfakörösség), az utolsó kétszámjegyű kód pedig a megye- vagy körzetkódot jelenti.

Mikor kell valakinek adószám?

Adószám igénylés szükséges azoknak a cégeknek, vállalkozóknak vagy magánszemélyeknek, akik szálláshely szolgáltatással, fizetős vendéglátással vagy szálláskiadással, foglalkoznak; adószám szükséges az őstermelői tevékenység folytatásához, illetve az ingatlan bérbeadáshoz, lakáskiadáshoz is.

Az adószám kereső rendszerek használata

Az adószám kereső oldalak, rendszerek (például NAV adószám kereső) használata rendkívül egyszerű: az adózói adatbázisokban utána tudunk nézni cégeknek, magánszemélyeknek akár adószám alapján, akár más ismertető információ alapján. Maga az adószám is kideríthető más információk kereséséből, vagyis az adószám kereső oda-vissza működik. Az adószám kereső magánszemély részére – akármilyen célzattal – korlátozás nélkül használható.

NAV adószám kereső

A NAV oldalán az „Áfaalanyok egyszerű lekérdezése” című menüpontban végezhetjük el a keresést. A NAV lekérdező rendszerében utánanézhetünk egyszerre 3 adatbázis tartalmának is, ami az áfaalanyokról, a végrehajtás alatt álló adózókról és a köztartozás-mentes cégekről, vállalkozókról nyújt ismereteket. A NAV egyéni vállalkozó adószám kereső szolgáltatásában sem utolsó, hogy meggyőződhessünk egy üzleti partnerünk megbízhatóságáról. A NAV adószám kereső három kötelező mezőt tartalmaz, ez pedig a név, egy azonosító (adószám, törzsszám vagy adóazonosító) és az év/hó megadása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Cég adószám kereső

A cégkeresés több magyar oldalon is ingyenesen elérhető szolgáltatás. Rákereshetünk egy magyar cég adataira a cégjegyzékszám alapján (e-cégjegyzék), az adószám (az első 8 szám az adószám kereső használatához mindenképpen szükséges) alapján és a cégnév alapján is.

Egyéni vállalkozó adószám kereső

Az egyéni vállalkozó adószám kereső a NAV adószám kereső mellett a nyilvantarto.hu (EVNY portál) oldalán is elérhető, ahol az adószám első 8 karakterét, vagy a vállalkozó nyilvántartási számát kell megadnunk, majd indulhat a lekérdezés.

Társasház adószám kereső

Egyes társasházak is folytathatnak adóköteles tevékenységet, azonban a társasház adószám igénylése nem kötelező, a legtöbb esetben a társasházaknak nincs adószáma. Amennyiben a társasház döntéshozói adószámot igényelnek, úgy nem szükséges külön társasház adószám kereső rendszer használat, minden fellelhető a NAV adószám kereső adattárában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 14:02
Megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, melyik cég szolgáltatja majd havi több mint háromezer alkalom...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?