17 °C Budapest
Businessmen reviewing data on digital tablet in office

Adószám kereső magánszemély részére: NAV adószám kereső, egyéni vállalkozó adószám kereső, társasház adószám kereső

2021. július 18. 11:02

Életünkben bármilyen esemény folytán megtörténhet, hogy szükségünk lehet egy bizonyos adószám kikeresésére, felhasználására, például, ha kételkedünk egy ügyfelünk, leendő üzleti partnerünk megbízhatóságában. Na de mi az adószám és miben más, mint az adóazonosító? Milyen adószám kereső felületekhez férhetünk hozzá egyszerűen és ingyenesen, hogyan használható az adószám kereső magánszemély számára?

Cikkünkben eláruljuk, mi az adószám jelentése és milyen adószám kereső felületekhez férhetünk hozzá. Hogyan használható egy egyéni vállalkozó adószám kereső magánszemély vagy más vállalkozó számára, mit mutat meg egy társasház adószám kereső magánszemély vagy egy lakó számára? A NAV adószám kereső milyen információkkal láthat el bennünket, mi mindent mutat meg egy adószám kereső felület?

Mi az adószám?

Nagyon könnyű összekeverni az adóazonosító és az adószám fogalmát. A különbség a két szám között az, hogy Magyarországon adóazonosítója mindenkinek kell, hogy legyen - még az újszülött kisbabák is kapnak adóazonosító számot. Az adószámot és az azt tartalmazó adókártyát a NAV azonnal kipostázza a szülők részére. Az adóazonosító 10 számjegyből áll, kötőjel nélkül, azonban a köznyelvben a kifejezések hasonlósága miatt gyakran összekeverjük az adószámmal, ami egy teljesen külön azonosító.

Az adószám nem jár minden magyar állampolgárnak automatikusan, úgy kell igényelni azt a NAV-tól (NAV adószám igénylés). Adószám kiváltható magyar cégek, vállalkozások és magánszemélyek, sőt, akár társasházak részére is, azonban ehhez az azonosítóhoz nem jár külön kártya. Az adószám jellemzően 11 számjegyből áll (felépítése: 12345678-1-10), ebből az első 8 karakter az igénylőt azonosítja be, a kötőjel után pedig csak 1-es vagy 2-es állhat (1-es: áfamentesség, 2-es: áfakörösség), az utolsó kétszámjegyű kód pedig a megye- vagy körzetkódot jelenti.

Mikor kell valakinek adószám?

Adószám igénylés szükséges azoknak a cégeknek, vállalkozóknak vagy magánszemélyeknek, akik szálláshely szolgáltatással, fizetős vendéglátással vagy szálláskiadással, foglalkoznak; adószám szükséges az őstermelői tevékenység folytatásához, illetve az ingatlan bérbeadáshoz, lakáskiadáshoz is.

Az adószám kereső rendszerek használata

Az adószám kereső oldalak, rendszerek (például NAV adószám kereső) használata rendkívül egyszerű: az adózói adatbázisokban utána tudunk nézni cégeknek, magánszemélyeknek akár adószám alapján, akár más ismertető információ alapján. Maga az adószám is kideríthető más információk kereséséből, vagyis az adószám kereső oda-vissza működik. Az adószám kereső magánszemély részére – akármilyen célzattal – korlátozás nélkül használható.

NAV adószám kereső

A NAV oldalán az „Áfaalanyok egyszerű lekérdezése” című menüpontban végezhetjük el a keresést. A NAV lekérdező rendszerében utánanézhetünk egyszerre 3 adatbázis tartalmának is, ami az áfaalanyokról, a végrehajtás alatt álló adózókról és a köztartozás-mentes cégekről, vállalkozókról nyújt ismereteket. A NAV egyéni vállalkozó adószám kereső szolgáltatásában sem utolsó, hogy meggyőződhessünk egy üzleti partnerünk megbízhatóságáról. A NAV adószám kereső három kötelező mezőt tartalmaz, ez pedig a név, egy azonosító (adószám, törzsszám vagy adóazonosító) és az év/hó megadása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Cég adószám kereső

A cégkeresés több magyar oldalon is ingyenesen elérhető szolgáltatás. Rákereshetünk egy magyar cég adataira a cégjegyzékszám alapján (e-cégjegyzék), az adószám (az első 8 szám az adószám kereső használatához mindenképpen szükséges) alapján és a cégnév alapján is.

Egyéni vállalkozó adószám kereső

Az egyéni vállalkozó adószám kereső a NAV adószám kereső mellett a nyilvantarto.hu (EVNY portál) oldalán is elérhető, ahol az adószám első 8 karakterét, vagy a vállalkozó nyilvántartási számát kell megadnunk, majd indulhat a lekérdezés.

Társasház adószám kereső

Egyes társasházak is folytathatnak adóköteles tevékenységet, azonban a társasház adószám igénylése nem kötelező, a legtöbb esetben a társasházaknak nincs adószáma. Amennyiben a társasház döntéshozói adószámot igényelnek, úgy nem szükséges külön társasház adószám kereső rendszer használat, minden fellelhető a NAV adószám kereső adattárában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem