7 °C Budapest

Így is lehet: céltudatos kamasz viszi tovább a családi gazdaságot

2019. május 20. 08:30

Sok fiatal számára még a főiskolai felvételi jelentkezéskor sem eldöntött, milyen szakmát, hivatást választ majd. Azonban a 2019-es országos Gazda Szakma Kiváló Tanulója Verseny 2. helyezettje pontosan tudja, "mi szeretne lenni, ha nagy lesz". Dósai Kamilla, gyermekkora óta készül a gazdálkodó életmódra.

A kiskunfélegyházi Kamilla a tanyán nőtt fel, ezt szerette meg, ehhez szokott hozzá. Így már egészen kiskorától kezdve tudta, hogy felnőttként ezt a pályát választja majd. Általános iskolás, hatodik osztályos tanuló volt, amikor eldöntötte, hogy a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumban szeretne továbbtanulni, ahol elsajátíthatja a szakma elméleti és gyakorlati ismereteit, miközben hétvégenként édesapjának segített a ház körüli munkákban.

Azért szereti a tanyasi gazdálkodást, mert sohasem tudta magát irodai munkakörben elképzelni, szereti a sok tennivalót, hogy mozog a földeken, így sosem unatkozik, mondta el Dósai Kamilla a HelloVidéknek. Éppen ezért nem tudja megérteni azon társait, akik a közösségi oldalon adnak hangot, hogy nem tudják mivel lekötni magukat, mert túl sok idejük van és semmiben sem tudnak komolyabban elmélyedni.

A Dósai család számára ez az életformává lett szakma nem ismeretlen, mert Kamilla a harmadik generációhoz tartozik, aki továbbviszi családi önfenntartó gazdaságot. A napjuk fél hat-hat körül indul, és egy pár órás szünet beiktatásával egészen az esti órákig tart a munka, amiből sosincs hiány. Kamilla nőként sem riad vissza a kemény fizikai munkáktól, ha kell, trágyázza a zöldségágyásokat, sorra megeteti a tanyán tartott szarvasmarhákat, sertéseket és a baromfit, de mint mondta, a termény betakarításához már mezőgazdasági gépeket használnak, így szerencsére nem kell az állatok fekhelyéül szolgáló szénát kézi erővel lekaszálni. 

Bár Kamillának lassan egy éve van személygépkocsi vezetéséhez jogosítványa, azt mesélte, hogy korábban a kistraktort tanulta meg vezetni, ma pedig már a nagyobb munkagépeket is magabiztosan kezeli, irányítja.

A tanyasi munkák közül nem tudna egyet kiemelni, hiszen ugyanúgy szereti kezelni a gépeket, fejni a teheneket, elkészíteni az állatok számára az abrakot, vagy éppen belevetni magát a kertészeti munkálatokba. A 18 hektáros földjükön termesztenek többek között retket, karalábét, paprikát, burgonyát, tritikálét, búzát és kukoricát, amit a saját felhasználáson túl Kamilla rendszerint a helyi piacon értékesít.

A levágott állatok húsát, a tojást és a tejet szintén nem kell megvenniük a helyi boltokban, így pont annyit képesek megtermelni a földjeiken, amennyi bőven elegendő ahhoz, hogy abból hasznuk legyen, illetve az állatok és ők is jól lakjanak belőle. Kamilla nem titkolt célja, hogyha átveszi a tanyasi gazdaságuk vezetését, több gyümölcsöt és zöldséget termesszen, de mint elmondta, a területek nagyságát nem szeretné növelni, mert ha majd egyedül folytatja tovább a gazdálkodást, a jelenlegi területet is elég lesz majd megművelni.

Az idén második alkalommal megrendezett országos verseny kapcsán a 18 éves lány szerényen nyilatkozott, holott a 14 versenyző közül mindössze 2-en képviselték a lányokat.
A gyakorlati napon eléggé izgultam, és úgy éreztem a végén, hogy nem sikerült valami jól. Másnap a szóbelin, amikor beszéltem, ásított az egyik vizsgabiztos, gondoltam, biztos unalmasan mondom. Éppen, hogy húsz percet tudtam beszélni, de így is megkaptam a legjobb szóbeliző díjat

- mesélt a verseny kapcsán az élményeiről Dósai Kamilla. A megmérettetésen gyakorlatként tejsűrűség-vizsgálat, egy homlokrakodó üzemeltetése, paradicsommag vetése és egy röpítőtárcsás műtrágyaszóró beállítása volt a feladat, míg az elméletek terén számot kellett adni az öntözéssel, a sertéstenyésztéssel, az értékesítéssel és a higiéniával kapcsolatos ismereteikről a tanulóknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mezőgazdasággal kapcsolatban mindmáig az él a köztudatban, hogy a gépek üzemeltetése és a kemény fizikai munka miatt ez mindmáig kifejezetten férfias szakma, ahogy egykoron volt, ezt pedig nemcsak a versenyen induló fiú-lány arány, hanem a Kamilla osztályába járó tanulói létszám is jól tükrözik. Kezdetben a 15 diák közül mindössze 3-an voltak lányok, de az időközben a pályát nem megszerető tanulók távozásával 7-3-ra módosult, így nem reménytelen, hogy a férfiak ilyetén túlsúlya idővel lassan mérséklődhet nemcsak az iskolapadban, de a szakmában is. A jó eredménynek köszönhetően Kamillának nem kell szakmai vizsgát tennie az év végén, így jelenleg minden idejét a tanya körüli teendőkre összpontosíthatja, de az elkövetkező éveket illetően továbbra is pontosan tudja, hogy mit akar.

Először az érettségit szeretném megcsinálni esti tagozaton, aztán, ha találok a közelben sajtkészítő tanfolyamot, arra is szeretnék jelentkezni, illetve egy inszemiláló kurzust is el szeretnék végezni

- sorolta a rövid távú céljait a 18 éves gazdálkodó.Mindemellett egy önfenntartó gazdasághoz elengedhetetlen, hogy a nagyobb volumenű fejlődés érdekében beruházásokkal adjanak nagyobb löketet a tanyavilágnak, ezt Kamilla is jól tudja, ezért a pályázatírás kitanulásától sem idegenkedik. Igazi tervezgetős típus, és reméli, hogy 5-10 év után már a saját családjával együtt végezheti a ház körüli munkákat, amit továbbra is nyereségesen működtethet, addig is pedig az apukája és a mamája segít neki, hogy élvezni tudja a gazdálkodó életmód minden percét.

Címlapképünk illusztráció.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem