Így készít ki rengeteg magyar gyereket a rossz alvás: sok szülőnek fogalma sincs, ez milyen veszélyes

Pénzcentrum2023. április 3. 18:57

A gyerekek közérzetére, iskolai teljesítményére már 30 percnyi alvás kiesése is nagy hatással van. Az óraátállítás nemcsak a felnőttek szervezetét viselheti meg, a családok felborult alvásritmusa kihat a gyerekekre is. Ahogy egyre később sötétedik, úgy lehetnek hajlamosabbak a gyerekek is egyre később elaludni, viszont reggel ugyanolyan időben kell felkelniük, mint télen. Érdemes minden szülőnek ismernie a tüneteket, amelyeket a gyerekek az alváshiány miatt mutatnak. Mutatjuk, miért szükséges odafigyelni arra, hogy a gyerekek ne veszítsenek akár fél órát sem az alvásukból.

Egy friss tanulmány szerint a gyerekek jóllétére, hangulatára, iskolai teljesítményére is hatással lehet, ha kevesebbet alszanak - írja a Healthline. Az alvásszakértők szerint az alvásnak prioritást kell élveznie a gyerekek napirendjében, mert akár 30 perc is jelentősen befolyásolhatja azt, hogyan érzik magukat, vagy mennyire hatékonyak a tanulásban. 

A kutatás rávilágított, hogy 39 percnyi alvás kiesése már jelentősen befolyásolja a gyerekek közérzetét, viszont már 30 perc is meglátszott az eredményeken. A 2022-es vizsgálatban összesen száz egészséges, alvásproblémákkal nem rendelkező, 8 és 12 év közötti gyerek vett részt. A kísérletben a gyermekek lefekvési idejét módosították egy órával korábbra vagy egy órával későbbre. Az ébresztő időpontján nem változtattak.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy az alváshiány akár egy hétig is érezteti negatív hatását a gyerekek életminőségére. A vizsgálat azért különleges, mert legtöbbször alvászavarral küzdő gyerekeket szoktak ilyen kutatásokba bevonni, most azonban az egészséges gyerekek alvását vizsgálták rövid távon. Ha pedig már a rövidtávú alváshiány ennyire befolyásolja a gyerekek közérzetét és teljeítményét, a hosszútávú következmények még súlyosabbak lehetnek. Ezért különöseb fontos, hogy a szülők figyeljenek rá, hogy a gyerekek mindig elegendő és minőségi alváshoz jussanak. 

Az alvásszakértők azt tanácsolják, hogy a szülők alakítsanak ki egy lefekvés-rutint, melyhez mind a felnőttek, mind a gyerekek következetesen tartsák magukat. Nemcsak a lefekvés idejének kijelölése és betartása fontos, hanem már az alvást megelőző rutin is. Sokat segíthet ugyanis a könnyebb elalvásban, ha a lefekvés előtt is megvan a szokások sorrendje, például a fürdésé, a fogmosásé, vagy az esti meséé. Ha a szülők következetesen tartják magukat ezekhez a szokásokhoz, sokat segíthetnek a gyerekek könnyebb elalvásában.

Fontos a példamutatás is: a szülők rendszertelen alvásrutinja a gyereket is arra ösztönzi, hogy néha megengedhetik maguknak, hogy kevesebbet aludjanak, amit majd a többi napon "behoznak". Ez, illetve a szülők engedélyenysége a lefekvési időt illetően rossz minták kialakulását okozhatja. 

A felnőttek sem alszanak eleget

A Philips legutolsó, 2021-es adatok feldolgozó alváskutatása szerint a felnőttek átlagosan 6,9 órát alszanak hétköznap és 7,7 órát hétvégén. A javasolt egészséges alvásmennyiség viszont egyébfüggően 7-9 óra. Felnőtteknek is. Gyakori tévhit, hogy csak a gyermekek számára fontos, hogy 8-10 órát aludjanak, felnőtt korban egyre kevesebb alvás is elegendő. Ez nem így van, a felnőtteknek - függetlenül az életkoruktól - szükségük van nagyjából 8 óra alvásra.

Az alváshiány, alvásmegvonás tüneteit mind ismerjük: napközbeni álmosság, csökkent koncentráció, lassabb gondolkodás, rosszabb hangulat. Miért ne hatna a kevés alvás ugyanilyen módon a gyerekekre is? Ezekhez társülhat még tünetként kimerültség, romló emlékezőkészség, figyelmetlenség, rossz döntések. Az alváshiány nemcsak kimerültté tesz, hanem a viselkedésünk is változhat, ezáltal kockázatosabb, átgondolatlan döntéseket hozhatunk bizonyos helyzetekben. Ez vezethet balesethez, felelőtlen pénzköltéshez, veszekedésekhez. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amikor az embernek rossz napja van, vagy hosszabb rossz időszaka, akkor érdemes feltennie a kérdést magának, hogy az alapvető szükségletei mennyire teljesülnek. A rendszeres evés, megfelelő folyadékbevitel, alapvető higiénia mellett az alvás az egyik legkardinálisabb tényező ebben. Ha fárasztják, idegesítik az emberek, feszültebb, nem olyan hatékony a munkájában, úgy érzi, sosincs elég energiája, stb., először meg kell próbálni rendszeresen, eleget aludni. 

Az alvás nem csak a pihenés miatt fontos

Még mindig sokan élnek abban a tévhitben, hogy az alvás jelentősége, hogy amikor a testünk kifáradt, elálmosodtunk, kipihenjük az egész napos fáradtságot az éjjel. Valójában az alvás többek között enyhíti a mentális fáradtságot, javítja a memóriát, szabályozza az anyagcserét és kulcsszerepet játszik a szövetek regenerációjában, az immunrendszer szabályozásában. 

Nagyon fontos az alvás és a mentális egészség kapcsolata, melyre a pandémia óta különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. A koronavírus világjárvány nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek mentális egészségére is rányomta a bélyegét. A stressz, szorongás, bizonytalan kihatott a felnőttek és gyerekek alvására egyaránt. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatt végzett vizsgálatai megerősítették a nemzetközi tapasztalatokat: minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól. Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket.

A mentális egészség és az alvás tehát kölcsönös összefüggést mutatnak - a jó mentális egészség szükséges a jó alváshoz, és a megfelelő alvás elengedhetetlen a jó mentális egészséghez. Gyerekek esetében is törekedni kell arra, hogy ez az egyensúly meglegyen és fennmaradjon. Attól függetlenül, hogy a gyermekeknek nincsenek még munkahelyi gondjaik vagy egyéb "felnőtt problémáik", amelyek miatt aggódhatnának, még ugyanúgy lehetnek stresszesek, szoronghatnak. Egy-egy nehezebb iskolai időszak, akár a közelgő érettségik, vizsgák, a saját közösségüket érintő problémák, a világban zajló folyamatok mind-mind aggaszhatják a fiatalokat is. 

Címkék:
egészség, gyerekek, gyerek, stressz, kutatás, betegség, alvás, tanulmány, szorongás, alvászavar, alváshiány, egészséges, mentális egészség,