Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 25-én

Pénzcentrum2020. április 25. 07:17

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.25 18:42Ezért is lehet fertőzőbb a járvány Budapesten, mint a vidéki városokbanÖsszefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintje az új koronavírus okozta magas elhalálozással - derítették ki a halle-wittenbegi Luther Márton Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya először támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot. A Science of the Total Environment című tanulmányukban a német kutatók műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetettek össze a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, jelentősen magasabb az új koronavírus okozta elhalálozás, mint más térségekben.

Mintegy 2,2 millió autót, azaz a személygépkocsik 60-70 százalékát nem, vagy alig használják tulajdonosaik a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán. Ezek a járművek a szokásos havi futásteljesítményük alig 10-15százalékát teszik meg, a kényszerű leállás ugyanakkor megviseli, sőt könnyen tönkre is teheti gumiabroncsaikat. Szakértők éppen ezért összeszedte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy hogyan gondozzuk autóink értékes abroncsait, ha a kijárási korlátozások miatt nem használjuk kocsinkat, illetve mire figyeljünk akkor, ha munkánk miatt gumiszervizbe kell mennünk a téli abroncsot nyárira cserélni.

A koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozások rengeteg munkavállalót kényszerítettek arra, hogy azt a munkát, amelyet addig a munkahelyükön irodai környezetben végeztek, most otthonról folytassák. Ez főként azoknak jelenthetett kihívást - mind eszközhiány, mind helyhiány, és rutin tekintetében is - akik sosem, vagy csak ritkán dolgoztak eddig home officeból. Magyarországon a munkavállalóknak mindössze 1,2 százaléka dolgozott a múlt évben rendszeresen otthonról, és akik csak ritkán, azoknak az aránya is pusztán 3,4 százalék.

Már közel 3300-nál jár a nagycsaládosok autóvásárlási programjában lízing segítségével megvásárolt autók száma. Friss adatok szerint csak márciusban 438 szerződést kötöttek, a program tavaly júliusi indulásától kezdve pedig már több mint 9 milliárd forint értékű finanszírozást nyújtottak a lízingcégek a hétüléses új autókhoz.

Az előírt feltételeknek megfelelő nyelvvizsgaközpontok mindegyike megkapta az akkreditációt az online formában szervezhető nyelvvizsgáztatáshoz. A mai nappal kiadott jogosultságok alapján négy nyelvvizsgaközpontnál akár 28 különböző nyelvből tehető elektronikus vizsga. A lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az egészségügyi kockázatok növelése nélkül juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.

A magyar fiatalok körében nem olyan elterjedt, a nyugati társadalmakban egyre népszerűbb az egyetem megkezdése előtt kihagyni egy évet. Ez azonban nem a pihenésről, vagy a semmittevésről szól, vagy egyszerűen arról, hogy valakit nem vettek fel a szakra, ahová jelentkezett: sokkal inkább szól a tapasztalatgyűjtésről, a látókör szélesítéséről, a főiskolai tanulmányok anyagi biztonságának megteremtéséről. Most, hogy a koronavírus járványtól az érettségi vizsgák és a felvételik is veszélybe kerültek, valószínűleg nem egy végzős diák halasztja el a felsőfokú tanulmányok megkezdését, azonban ez korántsem a világvége, hiszen a kihagyott évből rengeteget lehet profitálni. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, milyen lehetőségei vannak, aki a halasztás mellett dönt.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kormányzati intézkedések a magyar tőzsdei társaságok döntéshozatali eljárásait is megnehezítették. A vállalatok és részvényeseik szempontjából különösen rossz időszakban történt mindez, hiszen normális esetben áprilisban zajlanak a tavalyi pénzügyi beszámolók és az osztalék fizetéséről szóló közgyűlések. Szakértők ezért áttekintették, hogy a húsvéti ünnepek alatt megjelent szabályok alapján többek között miként lehet közgyűlést tartani, osztalékot fizetni, továbbra is saját részvényeket vásárolni a részvényesi kontroll megtartása mellett is.

Rekordszámú büntetést kellett kiosztani a hazai kijárási korlátozás megszegői ellen április 24-én - hangzott el az Operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Ma 11 órakor jelentkezik a magyarországi járványhelyzettel összefüggő friss adatokkal az operatív törzs.

Valószínűleg súlyosabb lesz a magyar gazdaság zsugorodása idén, mint a kormány által korábban prognosztizált 3 százalék - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek. Hozzátette: a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány nincs kőbe vésve.

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton.

Világszerte és így Magyarországon is megváltoztatta az emberek életét és szokásait a koronavírus járvány. Az egészségügyi, ellátási és gondozási tevékenységeknél is kiemelten fontos szemponttá vált mind az ellátottak, gondozottak, mind az ellátók egészségének megóvása egy esetleges fertőzéstől. A várandós gondozás jogszabályban meghatározott módon, több szakember bevonásával végzett komplex tevékenység, ami jellegéből fakadóan sok személyes kontaktussal jár, viszont a járvány miatt csak a nagyon szükséges találkozókra kell korlátozni a gondozást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Újabb egészségügyi szállítmány érkezett a Kína-Magyarország légihídon, ezúttal Tiencsin városából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

Világszerte 2 790 986-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 195 920, a gyógyultaké pedig 781 382 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020.04.25 07:24
Los Angeles-i meleg

Los Angeles vezetői óva intik a helyieket, hogy a melegnek ígérkező hétvégén a tengerparton strandoljanak, vagy túrázni induljanak a természetbe. Dél-Kaliforniában a hétvégére 33 Celsius fokos meleget jeleznek előre a meteorológusok, és több helyi vezető amiatt aggódik, hogy a helybéliek nem tartják be a szigorú előírásokat. "Muszáj emlékeztetni arra, hogy az otthon tartózkodást javasló polgármesteri rendelkezés változatlanul érvényben van" - írta Michael Moore, Los Angeles rendőrfőnöke a Twitteren pénteken.

A rendőrfőnök leszögezte, hogy a most meghozott áldozatok megóvják Los Angeles lakóinak egészségét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az élet a lehető leggyorsabban térjen vissza majd a régi kerékvágásba. A Los Angeles melletti Malibu polgármestere, Karen Farrer arra szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a sztárok lakhelyeként ismert Malibu meglátogatásától. "Mindenki élvezze a saját környezetét vagy otthona kertjét" - mondta Farrer a CBS televízió helyi csatornájának. Hozzátette, hogy most mindenkinek nehezére esik nem kimenni a hegyekbe vagy a tengerpartra, de - mint fogalmazott - "meg kell hoznunk ezt az áldozatot, hogy megóvjuk e halálos betegségtől idős vagy sérülékeny embertársainkat".

Los Angeles az Egyesült Államok első nagyvárosai közé tartozott, ahol a koronavírus-járvány kirobbanásakor bevezették a kijárási korlátozásokat. A metropoliszban eddig több mint 17 ezer vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, és 797 a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója pénteken azt jelentette be, hogy az egész állam területén csütörtökön 95 ember halt meg a vírusfertőzés következtében.

A kormányzó elmondta azt is, hogy folyamatosan alacsony szinten van a kórházba szállított betegek száma, s ezt a korán bevezetett és szigorúan betartatott társadalmi elkülönülés és a kijárási korlátozások előírásaival magyarázta. "Ezek bíztató jelek" - fogalmazott, de egyelőre nem vázolta fel, hogy mikor indulhat újra a gazdaság és a mindennapi élet ebben a nyugati parti tagállamban. (MTI)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2443 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

 

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, vírus, koronavírus, covid-19, percről percre, rendőrség karrier, osztalék fizetés, pedagógusok demokratikus szakszervezete,