Körlevelet küldött a PSZÁF a biztosítóknak

Pénzcentrum2010. november 5. 15:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) újabb körlevelekkel segíti azt, hogy a jogszabályokkal és a korábban megfogalmazott felügyeleti elvárásokkal összhangban zökkenőmentes legyen az átkötési kampány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piacon, az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kapjanak és a verseny tisztasága is érvényesüljön.

A Felügyelet még a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifa-hirdetés előtt Vezetői körlevelet adott ki, melyben megfogalmazta a piaci szereplőkkel szembeni elvárásait. A felügyeleti szakértők tartalmi és formai szempontból is ellenőrzik a közzétett díjakat. A valószínűsíthető nagyszámú átkötésre való tekintettel, a Felügyelet fokozott figyelmet fordít a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást terjesztő intézmények által követett szerződéskötési gyakorlatra.

A díjtarifa-hirdetést követően a kgfb-t terjesztő biztosítók és a szerződések közvetítésével foglalkozó legnagyobb alkusz cégek, illetve az alkuszszövetségek újabb körlevelet kaptak. A körlevelekben azt emeli ki a Felügyelet, hogy egyre növekszik azon ügyfelek száma, akiknek kgfb szerződésük évközben jött létre, ezért ők december 31-ei fordulóval nem jogosultak új szerződéskötésre. Az ügyfelek esetleges tájékozatlanságából fakadó újrakötési szándékot a biztosítóknak és a közvetítőknek megfelelő ellenőrzési rendszerrel szűrniük, kezelniük kell.

Továbbá elvárja a Felügyelet azt is, hogy a meghirdetett kedvezményeket igénylők esetében a biztosító és a biztosításközvetítő győződjön meg a meghirdetett kedvezmény igénybevételének megalapozottságáról. A biztosításközvetítőkkel szemben fontos elvárás, hogy a kgfb ajánlatok dokumentumait a lehető leghamarabb továbbítsák a biztosítókhoz, hogy a biztosítók az átadást követően 15 napon belül érdemben nyilatkozhassanak az ajánlatról.

A Felügyelet az átszerződési időszakban és azt követően is kiemelten figyeli a piaci szereplők lépéseit. Egyúttal ismételten felhívja a figyelmet arra az újdonságra, hogy a tarifáknál az eddig alkalmazott köbcentiméter alapú árazást kilowatt, azaz motorteljesítmény alapú számítási rendszer váltja fel. Ez elsősorban azoknak lehet kedvező, akik régebbi, nagy hengerűrtaltalmú, de kisebb teljesítményű autóval rendelkeznek. Sok forgalmi engedélyben viszont hibásan szerepel a kilowatt adat, amire oda kell figyelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

 

Címkék:
KGFB,