2 °C Budapest
A group of cars parked in marked bays.

Új adót vezettek be: ez eléggé fájni fog az autósoknak

2022. október 1. 15:01

Életbe lépett a szén-dioxid-adó: szombattól a kibocsátott károsanyagok után tonnánként 30 eurót fognak beszedni Ausztriában. Az összeget a tervek szerint a lakosság támogatására fordítják majd – számolt be a Blikk.

Szén-dioxid-adót vezettek be Ausztriában, aminek értelmében szombattól a kibocsátott károsanyagok után tonnánként 30 eurót kell majd befizetni. Az adó tervezete alapján ezt az összeget évről évre növelni fogják, arra sarkallva az embereket, hogy az autó helyett alternatív, környezetkímélőbb közlekedési módot válasszanak.

Az osztrák gazdaságkutató intézet (Wifo) számításai szerint az adó 8,6 eurócenttel (azaz 36 forinttal) fogja megemelni a benzin literenkénti árát, míg a dízelét 9,9 eurócenttel (42 forinttal). Az adóból befolyt összeget az ország új, klímabónusz nevű támogatásának alapját fogják bővíteni.

Ez az egyszeri, 250 eurós (105600 forint) támogatást a rohamos áremelkedések miatt vezette be az osztrák kormány és mindenkit megillet, aki legalább az év felében bejelentett lakóhellyel rendelkezett az orszgban. A jövő évtől pedig az adóból befolyt összeget azon emberek jutalmazására használják majd, akik túlnyomórészt vagy teljes egészében tömegközlekedéssel utaznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?