2 °C Budapest

Így foghatsz évi százezret a tankoláson: kipróbáltuk, működik + videó

2019. október 2. 05:55

Rengeteg tipp, tanács kering az interneten arról, hogy miképpen lehet spórolni az üzemanyagon. A Pénzcentrum letesztelte a legnépszerűbb módszereket, hogy kiderüljön, mennyit lehet fogni velük a benzinszámlán. Emellett kipróbáltuk a Mazda legújabb crossoverét, a CX-30-ast is, ami véghetően az egyik utolsó szeg lehet a gyártó hagyományos modelljeinek koporsójába.

Bár mától 2-2 forinttal csökkent az üzemanyagok ára, azért még így is elég húzós kocsival járni: a 95-ös benzin literje még a csökkenés ellenére is 389 forintba kerül, ugyanennyi gázolajért pedig 415 forintot kell fizetni. Így hát nagyon nem mindegy, mennyit is fogyaszt az autód: ha mondjuk minden nap 60 kilométert autózol oda-vissza a munkahelyedre, mert az agglomerációból jársz be Budapestre, az egy hónapban (20 munkanappal számolva) már 1200 kilométert jelent. A számok nyelvére lefordítva: ha az autód 8 liternyi benzint fogyaszt 100-on, akkor 96 liternyi üzemanyagot használsz el egy hónapban, ami 37 344 forintba kerül a fenti átlagárral számolva. Ha mondjuk egy 6,5 litert fogyasztó, dízeles autód van, akkor 32 370-ból úszod emg a tankolást, 78 liter gázolajat égetnél el.

Tippek a spóroláshoz

Az interneten rengeteg különféle praktika kering, az összes tipp lényege, hogy a vezetési stíluson is múlik, mennyit fogyaszt az autó.

A Mazda magyarországi képviseletétől kölcsönkapott, új CX 30-assal ki is próbáltuk, hogy tényleg beválnak-e a neten keringő jótanácsok. Utunkat két szakaszra bontottuk, első körben megpróbálunk mindenre odafigyelni, amit a szakemberek tanácsolnak a benzinspóroláshoz:

  • "Mazsola" stílusban lényegesen kevesebbet eszik a kocsi. Kerültük tehát a nyélgázas indulást, szépen egyenletesen próbáltunk meg haladni.
  • A fék az egyik legnagyobb ellenség: igyekeztünk fékezés helyett már időben elvenni a gázt, és hagytuk, hogy a motorfék dolgozzon. Ehhez a lehető legnagyobb követési távolságot tartottuk.
  • Minden körülmények között a legnagyobb sebességfokozatot választottuk, amelyikben még gond nélkül elmegy az autó - hiszen a motornak az sem tesz jót, ha lefulladás közelében használjuk.
  • A Mazdát igyekeztün nem felpörgetni, legkésőbb akkor felváltottunk, mikor a műszerfalon jelezte azt a CX-30.

Mi lett a vége?

Igen, tudjuk, a Mazda kompjútere nem egy hivatalosan akkreditált mérőeszköz, és a körülmények sem voltak 100 százalékban ugyanolyanok a két út alatt, de mi nem a Nemzeti Mérésügyi Hivatal vagyunk, hanem a Pénzcentreum. Arra törekedtünk, hogy akísérlet életszagú legyen, így az útvonalban volt városi szakasz remek torlódásokkal, illetve kimentünk a nullásra is, hogy nagyobb sebességnél is kipróbáljuk a fenti praktikákat. Nyilván az is evidens, hogy minden autónak más és más a fogyasztása, a kísérletünk eredménye sem vetíthető le minden egyes gépjárműre - csupán arra voltunk kíváncsiak, milyen nagyságrendben csökkenthető a fogyasztás, ha odafigyelünk a vezetésre.

Na, de térjünk a lényegre, úgyis mindenki azért kattintott erre a cikkre, hogy megtudja, mennyit lehet spórolni a mazsolatempóval: a 2 literes benzinmotorral felszerelt verda 1,3 literrel kevesebbet fogyasztott 100 kilométeren a gazdaságosabb vezetési stílus mellett. Egy átlagos magyar autós kb. 20 ezer kilométert tesz meg, tehát gazdaságosan vezetve nagyjából 260 liter benzin takarítható meg így egy évben, ami a

szerdai árakon számolva 100 100 forintot jelent.

A videót korábban vettük fel, az akkori árakkal kalkuláltunk a végén. Innentől mindenki döntse el magában, hogy megéri-e visszább fogni a tempót.

Végleg kiirthatják a hagyományos autókat

Magáról a Mazda CX-30-asról azt érdemes tudni, hogy egy elég friss modellről van szó, nyáron dobták piacra itthon, méretileg pedig a CX-3 és a CX-5 közé tehető. Ezzel az autóval a japán gyártó nem a másik két nagyautótól szeretne vásárlókat elvonni, hanem inkább a "hagyományos" modellektől, a 3-astól és a 6-ostól. A szedán formájú, egykori zászlóshajóból már elméletileg nem is készül vérfrissítés, és vélhetően ez a sors vár a hármasra is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a CX-30 gyakorlatilag egy 3-as Mazda megemelve. A belseje is a megtévesztésig hasonlít a kisautóéra, csak egy fokkal tágasabb - a motorválaszték, és a rendelhető extrák pedig gyakorlatilag ugyanazok. Hála az égnek a külső dizájn itt már nem ment a kilátás rovására, ebben a tekintetben sokkal jobb a 3-asnál: a hátsó ablak sem esik olyan meredeken, hogy használhatatlan legyen, és az oldalsó ablakok is nagyobbak lettek, a C-oszlop sem zavar be annyira a képbe.

A központi rendszer is egy az egyben ugyanaz, mint a Mazda 3-ban, ez a modell is megkapta a 8,8 colos központi monitort, ami a nagyobb méretű utastérben már-más kicsinek is tűnik. A menüben való navigálást itt is egy tekerős gombbal oldották meg, nem érintőképernyős a történet - de igazából ez már a 3-asban sem volt zavaró. Könnyen hozzá lehet szokni, sőt, néha kifejezetten kényelmes, hogy nem egy bazinagy érintőkijelzőhöz kell hajolgatni, hanem a könyöklőn nyugvó jobb kézzel lehet irányítani mindent.

A menetdinamikája egy fokkal rosszabb, mint a 3-as modellnek, ugyanezzel a G122-es benzinmotorral, de ez várható volt, hiszen egy nagyobb autót mozgat meg ugyanaz az erőforrás. A csomagtartó alapesetben 460 literes, a hátsó ülések ledöntésével 1406 literesre bővíthető, és elég praktikus, hogy az ajtót egy motor emeli fel és le, nem kell bajlódni vele.

A Mazda CX-30 7 millió 647 ezer forintról indul, és a különféle extrákkal akár 12 millió forintig is fel lehet tornászni. A LED-es fényszóró, a szélvédőre vetítő Head Up Display, a 8,8 colos infotainment rendszer, a multifunkciós kormány, a távolságtartós tempomat, és a hátsó parkolóradar is alapfelszereltség, de a 8,15 milliós Plus felszereltségi csmagban már a többi mellett tolatókamera is van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem