11 °C Budapest

Most kell élelmes autósnak lenni: így spórolhatsz egy rakat pénzt idén tavasszal

2019. január 17. 14:30

Ugyan rengeteg pénzbe kerül egy új szett téli abroncs, de néhány tanácsot megfogadva jelentős összeget faraghatsz a költségeken. Mutatjuk, mikor éri meg a legjobban téli kerekeket venni, és azt is megtudhatod, mi a baj a négyévszakos gumikkal!

Egy autót felgumizni rettenetes összegekbe kerülhet, de egy kis előrelátással sokat spórolhatsz. Erre a téli szezonra ugyan már nem nagyon vesznek téli gumit az autósok - kivéve persze a speciális eseteket, mint például egy defekt -, de ha ezt a szezont még pont kibírja a kereked, akkor a szakértők szerint érdemes tavasszal megvenni a következő garnitúra gumit.

A kereskedők ugyanis - hívta fel a figyelmet a német autóklub, az ADAC - jellemzően a tavasz beálltával elkezdik kiszórni a készleten maradt téli kerekeket. Egyfelől azért, mert deficites raktározni a következő szezonig, másrészt pedig jön a nyári szezon, kell a hely a melegebb időre való abroncsoknak a raktárban. Ugyanakkor a németek szerint az idő melegedésével nem egyenesen arányos a leárazás is: ez egyfelől függ attól, hogy mekkora készleteket halmozott fel a kereskedő, másrészt pedig az sem mindegy, hogy milyen kemény volt a mögöttünk álló tél, mennyi ideig húzódott el a hideg idő.

Ha bizonytalan vagy a vásárlás előtt, nem tudod, milyen gumit érdemes venni, ajánluk figyelmedbe az alábbi cikket, amelyben az ADAC legutóbbi tesztjét mutattuk be!

Az ADAC arra is felhívta a figyelmet, hogy sok autós úgy próbál spórolni a gumicserén, hogy négyévszakos kerekeket használ - ők jellemzően csak akkor vesznek új gumikat, amikor a régiek már majdnem tövig koptak. Ez azonban nem a legjobb megoldás, legalábbis az autóklub szakértői azt mondták, a minden évszakra jó gumikat csak azoknak az autósoknal ajánlják, akik mérsékeltebb éghajlaton élnek, nem mennek se síelni a nagy hidegbe, se nyaralni a 40 fokba. Ugyanis ezeket a kerekeket nem speciálisan egyik, vagy másik évszakra tervezték - és az ADAC tesztjein sem voltak túl meggyőzőek. A négyévszakos abroncsok ára értelemszerűen nem függ a szezontól - tették hozzá.

A nyári kerekek esetében is a szezonváltáskor lehetnek valamekkora árcsökkenések, de az ADAC megjegyzi, hogy Németországban például nincs törvényileg rögzítve, hogy kötelező a téli gumi használata - egyébként Magyarországon sincs -, így a nyáriakra egész évben tapasztalható valamennyi kereslet. A kedvezményeket szerintük inkább akkor kell keresni, ha egy új terméket dob piacra valamelyik gyártó, esetleg egy kerék továbbfejlesztett változatát.

Az ADAC szakértői szerint, ha megfogadod az alábbiakat, akkor sokat spórolhatsz a gumikon:

  • Ne akard gyorsan letudni a gumiabroncs-kérdést, tájékozódj, gyűjts árakat.
  • Ne csak márka alapján vásárolj! Olykor a kevésbé neves gyártók termékei is ugyanolyan jók, mint a világmárkás kerekek, viszont olcsóbbak is. Számos teszt elérhető - például az ADAC is rendre csinál ilyeneket -, ezekből megtudhatot, hogy teljesített az általad kiválasztott gumi.
  • Bár a télieket tényleg olcsóbb tavasszal, vagy nyáron megvenni, ugyanez nem feltétlenül igaz a nyári gumikra.
  • Óvatosan a használttal: bármennyire is olcsóbb, de könnyen megégetheted magad velük, ráadásul egy hibás, vagy régi abroncs még balesetveszélyes is lehet. Az ADAC tesztjei szerint a 3 évnél öregebb gumik minősége már jelentősen romlik. A gyártási dátumot az abroncs oldalfalán találod.

Melyik a nekem való téli gumiabroncs?

Mielőtt megvásárolnánk a számunkra szimpatikus téli abroncsot, érdemes kikérnünk egy szakértő véleményét. Nem feltétlenül kell a legdrágább abroncsot választanunk, először gondoljuk át vezetési szokásainkat, stílusunkat és a bejárt utak minőségét, majd ez alapján keressük meg a legjobb ár-érték arányú abroncsot. Érdemes lehet még megnézni az európai abroncsmatrica értékeket, valamint az abroncstesztek is megfelelő iránymutatást adhatnak.

Az adott autóra szerelhető méreteket természetesen a járműgyártó adja meg, viszont téli abroncs esetén a terhelési és a sebességindexet is fontos kiemelnünk. Mivel az autó súlya nem változik, a terhelési index nem lehet kisebb, mint a gyári elsőszerelt abroncsé. Sebességindexben ugyan eltérhetünk lefelé, de azt jól látható helyen, a műszerfalon, matricával kell jelezni. (A járműgyártók az újabb autók menürendszerébe már stílusosan beépítettek egy sebességhatár átlépésére figyelmeztető menüpontot. Ne felejtsük el a téli abroncsok felszerelésével egy időben ezt is átállítani!)

Téli abroncsoknál szintén elengedhetetlen a megfelelő profilmélység, hiszen ez a lamellák megfelelő működéséhez szükséges. Nem véletlen, hogy az alpesi országokban 4 mm a minimális profilmélység a téli abroncsok esetében. A hólánc mellett figyeljünk erre is, ha síelni indulnánk.

Csereérettek a gumik, de nincs rá pénzed?

Akármennyire is igyekszel spórolni, azért azt be kell látni: egy autót felgumizni még akkor sem olcsó mulatság, ha jutányos áron szerzed be az abroncsokat, de 250 ezer forintból akár egy új szett felnit is tudsz venni a gumik mellé! A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ekkora összeget, 1 éves futamidő esetén, már havi 12 395 forintos törlesztővel felvehetsz az OTP-nél, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 13 201 forintos törlesztőt ígérő konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért (illetve a konstrukciók pontos részleteiért) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem