A saját márkás termékek növekvő népszerűségét több tényező befolyásolja, főként az olcsóbb ár és a minőség javulása.
Már csak pár nap húsvétig, itt az ideje a nagybevásárlásnak. Sokféle hústermék fut sonka néven, ezért érdemes odafigyelni a kiválasztás során. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, milyen módszerrel kell sonkát választani, ha nem akarjuk, hogy átverjenek minket, és több pénzt fizessünk a portékáért, mint amennyit valójában ér.
Húsvéti sonkának sokféle hústerméket nevezhetünk, bár gyakran egyféle sonkával - a kötözöttel - azonosítjuk. Pedig számos eljárással és alapanyagból készülhetnek az ünnepi asztalra kerülő finomságok. Sertéskarajból, -combból, tarjából, lapockából vagy csülökből is készülhet, manapság a pulykaváltozat is igen kelendő. Lehet csontos, vagy éppen csont nélküli, illetve bőrős, vagy anélküli. Az árakban is óriási különbségek vannak ehhez mérten: az alapanyag és az érlelés, füstölés időtartama befolyásolja azokat. Így 800 forinttól felfelé bármilyen sonkát találhatunk, és akár 10-20 ezer forintot is elkölthetünk húsárura.
KATTINTS! Gyomorforgató videó: undorító húsvéti sonkákat foglaltak le
Ahhoz, hogy jól válasszunk sonkát, először is érdemes tisztában lennünk azzal, mit takar egy-egy címke. Mert ha tudjuk, milyen eljárással készült egy sonka, nagyjából utána számolhatunk, az előállítási költségek benne lehetnek-e az árban. Minél hosszabb időt vesz igénybe a pácolás, a füstölés, annál drágábbnak kell lennie az adott sonkának. Ha mégis olcsó, ott trükköt szimatolhatunk. Emellett már csak azért is érdemes a címkére figyelni, mert sokszor kiderülhet, hogy a kezünkben tartott sonkának például mindössze 50 százalékos a hústartalma.
Ezek a legismertebb sokatípusok (a Hússzövetség szerint):
- Parasztsonka: csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (azaz sóval vagy nátrium-nitráttal bedörzsölik), majd hat fokon hetekig érlelik és hideg füsttel napokon keresztül füstölik. 6 hónapig tartható el. Kilója 2000 forintról indul, de lehet 5500 forint per kilóért is kapni, ami egy 8-9 kilogrammos sonkadarabnál elég húzós árat jelent.
- Hagyományosan érlelt nyers sonka: bőrös vagy anélküli, felsál, dió, lapocka, tarja vagy karaj szárazon pácolva, hetekig érlelve és órákig füstölve. Egy hónapig tartható el. Kilója 1700 forint körülről indul.
- Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclét fecskendeznek a húsba, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon keresztül füstölik. Egy hónap a szavatossági ideje. 1000 per kiló árérért forint már beszerezhető.
- Gyorspácolt főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclevet fecskendeznek a húsba, ezt egy-két napig érlelik, több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják, és 72 fokon főzik. Egy hónapig áll el. 800-900 forint per kilótól már lehet kapni.
Figyeljünk! Változik a boltok nyitva tartása Magyarországon - KATTINTS!
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Ha lehetőségünk van közelebbről is megfigyelni a kiszemelt sonkát (azaz nem hentestől vásároljuk és üvegfalon keresztül szemléljük), nyomkodjuk meg a csomagoláson keresztül. Jó minőségű sonkának nem igazán szabad levet engednie. Ha könnyen össze tudjuk nyomni a kiválasztott terméket, az azt jelenti, túl sok páclévelkészült, gyorsan érlelt sonka, ha más lenne ráírva, meg ne vegyük. Általában a tovább érlelt, nem gyorspácolt sonkák keményebbek és szárazabbak, mint az olcsóbb, gyorsított eljárással készült társaik.
További jó tanácsok a választáshoz:
- olyan gyártótól vásárolj, amit ismersz, és még nem csalódtál a termékeiben.
- ne vásárolj olyan terméket, aminek a címkéjén nem szerepel a gyártó neve, a származási hely, telephely.
- tartsd szem előtt, hogy a gyorsérlelt/pácolt sonkáknak biztos, hogy olcsóbbnak kell lenniük, mint a hetekig érlelt sonkának, vagy parasztsonkának.
- gondosan ellenőrizd a szavatossági időt, nézd meg, nincsen-e átütve, módosítva.
- alaposan böngészd át az összetevők listáját, mekkora a hústartalom, milyen húsból készült, hogyan érték el például a füstölt ízt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékozatása szerint a hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát (E 251) vagy nátrium-nitrit (E 250) lehet. A nitrát bejut a húsba, és a készítménynek jellegzetes pácolt ízt ad, egyúttal meggátolja a hús elszíneződését, illetve a baktériumok elszaporodását és a toxintermelést. Jó tudni, hogy a sonkák esetén előírás van a sótartalomra (max. 7 százalék) és a szalonna vastagságára (2 centiméter). A füstölt-főtt áruféleségeknél, azaz a gyorspácolt, olcsóbb verzióknál pedig korlátozva van a páclé bevitele is (maximum 25 százalék).
Ha már megvettük a sonkát, és egy nyerset választottunk, azt lassú tűzön kell főzni, annyi órán át, ahány kilogrammos. Utána hűtőben kell tárolni, ha maradna az ünnepi vacsora után. A főtt, füstölt sonkakészítményeket szintén hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.
Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?
A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Közép-Európában.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Országszerte húsz helyszínen lehet futni a Futókörök Napján
- Jelentős akadályt gördített el a Siemens a hatékony e-kamionok elől
- ÉKM: felfüggesztik a kamionstopot a május elseje előtti éjszakára
- Egyre több halálos áldozatot szed a hőstressz
- Komoly lépéseket sürget a Balatonnál Navracsics Tibor
- Nem is akármilyen telefonnal jelentkezik a piacon egy Európában közkedvelt autógyártó