20 °C Budapest

Majd a SZÉP Kártya: ezt főztük ki az utalványból

Pénzcentrum
2012. január 24. 05:45

Átlagosan napi 8-9 órát töltünk munkahelyünkön, így legalább 1-2 étkezést ott fogyasztunk el (büfé, munkahelyi vagy külső étterem, ételrendelés stb). Éppen ezért jelent üdvözölendő megoldást, hogy idén növekszik az étkezésre adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Bár az köztudott, hogy a munkavállalók számára az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás, az idei évben bevezetett új rendszerrel kapcsolatban azonban még sok kérdés merülhet fel a legtöbb SZÉP Kártyára, és Erzsébet-utalványra "éhes" munkavállalóban.

A munkavállalók számára az egyik legfontosabb béren kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás, idén azonban ennek a rendszere is változik. Összességében növekszik az étkezésre adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Az összegből 12 500 forintot jelent a munkahelyi meleg étkeztetés biztosítása, míg a hagyományos papír alapú étkezési utalványok szerepét átvevő Erzsébet-utalványon havi ötezer forint adható, további 12 500 forint (évi 150 ezer forint) pedig a SZÉP Kártya meleg étkezési alszámlájára érkezhet.

Míg 2011-ben általánosan használható étkezési utalványról írt az adótörvény, addig 2012-ben 3 különálló, de egymástól függetlenül is adható támogatási lehetőség áll rendelkezésünkre. Azoknál a cégeknél, ahol a telephelyen biztosítható a munkavállalók étkeztetése (üzemi konyha, menza), havi 12 500 forint értékig támogathatja ezt kedvező adózással a munkáltató. A második lehetőség az Erzsébet utalvány, melyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsát ki.

Ez gyakorlatilag a korábban már megszokott hideg étkezési utalvány feladatait látja el, havi 5 ezer forint értékkel, emellett 2012-ben melegétkezésre is tudjuk majd használni. Az utalvány papíralapú, de a kibocsátó már tervezi az elektronikus kártyás verziót is. A harmadik lehetőség a 3 alszámlára bontott Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlája. Ide éves 150 ezer forint juttatást adhatunk, melyet a vendéglátás területén tudunk majd elkölteni.


A SZÉP Kártya januártól három alszámlát tartalmazhat, ezeknek egyike az évi 150 ezer (havi 12 500) forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel alszámla, amelyet éttermekben lehet majd költeni. Mint arról cikksorozatunk előző részében beszámoltunk, SZÉP-Kártya elfogadóhely lehet (például a szállodák, sportlétesítmények, fürdők mellett) étterem is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy amíg az alkoholos italok fogyasztása beletartozik az éttermi vendéglátás kategóriájába, míg a dohányáruk forgalmazása nem. Így alkoholt lehet fizetni SZÉP Kártyával, dohányárut azonban nem.

Az Erzsébet-utalvány lehet a legnépszerűbb

A legtöbb munkáltató a cafetériaelemek közül tervezi adni béren kívüli juttatásként a munkavállalóknak 5 ezer forint értékben - áll a Devise Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat legfrissebb felmérésében. Ennek az utalványnak a népszerűségéhez valószínűleg hozzásjárul az is, hogy 30,94 százalékos adóval terhelt, tehát jóval kevesebbe kerül, mint a bér.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erzsébet-utalványt a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek - eddig mintegy 700 ezren. A megrendelések száma folyamatosan nő. A jelenlegi tapasztalatok szerint átlagosan 5000 forint értékű tömb igénylése a jellemző - a munkaadók 84 százaléka 5000 forintos, 7 százaléka ennél több, míg 9 százaléka ennél kicsivel alacsonyabb értékben rendelt. Az utalványokat egyébként 300, 400, 500, 600, 1000 forintos címletekben gyártják. Fontos tudni azt is, hogy februárban, az első Erzsébet-utalványok kiszállítása ingyenes minden megrendelő számára az ország bármely pontjára.

A SZÉP igénylésének menete

A kártyát csak a munkáltató igényelheti azoknál a szolgáltatóknál, amelyek a kormányrendelet szerint megfelelnek a kibocsátás feltételeinek. Jelenleg a K&H, az MKB és az OTP pénztárszolgáltatói bocsátanak ki SZÉP Kártyát. A felsorolt bankok fiókjaiban, illetve a külön erre a célra létrehozott internetes felületein igényelhetnek munkavállalóik számára SZÉP Kártyát a munkáltatók.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a munkavállaló honnan tudja meg, hogy számára SZÉP Kártyát igényel munkáltatója. A válasz egyszerű; a munkavállaló nyilatkozatára van szükség ahhoz, hogy számára SZÉP Kártyát igényelni lehessen. Az igényléshez meg kell adni a munkavállaló nevét, lakcímét és adóazonosítóját (egyes esetekben a TAJ-számát) is, és praktikus megadni az e-mail címét és a telefonszámát. Ezen adatok kezelésének és átadásának engedélyezéséről mindenképpen nyilatkozni szükséges, tehát a munkavállaló nélkül nem lehet SZÉP Kártyát igényelni.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem