Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 28. szombat Emil, Csanád
Hírek » Vásárlás

Elkezdődött: durva drágulás vár a kávéra Magyarországon

  • MTI
  • 2016. március 28. hétfő 09:35

A világpiaci kávéárak két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt, ám a kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Magyarországon az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A nemzetközi kávészövetség (International Coffee Organization) becslései szerint 2015-ben globális szinten 152,1 millió zsák kávé fogyott, 2 millióval több, mint 2014-ben. A 143,3 millió zsákos kínálat azonban elmaradt a kereslettől. Egyelőre nincs ok az aggodalomra, mivel a kávéimportőr országok többségének készletei bőségesek, de ha a kínálat tartósan elmarad a kereslettől, az a két éve nem látott alacsony kávéárak emelkedéséhez vezet.

Magyarországon ugyanakkor már elkezdődött a drágulás: a 200-250 grammos őrölt kávé csomagjáért a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint februárban átlagban 664 forintot kellett fizetni, 44 forinttal többet, mint 2015 utolsó hónapjában. Rossz hír kávéfüggőnek, hogy Brazília kivitele lassulni kezdett, a januári szállítások 10,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami azt jelentheti, hogy a kávéimportőr országok készleteiben jelentős csökkenés következhet be.

Az európai kávékészletek 2015-ben 400 ezerrel, 11,9 millió zsákra, míg az amerikaiak 300 ezerrel, 5,8 millió zsákra emelkedtek. 

Öröm az ürömben, hogy a vietnami kávéexport 10,1 százalékkal, 2,3 millió zsákra emelkedett, Kolumbia kivitele pedig szintén magas, 5,3 millió zsákos szinten maradt. Vietnam, Indonézia és Kolumbia kávétermesztés viszont a következő hónapokban mérséklődhet, amiért az El Nino okozta szárazság tehető felelőssé.

De hát mennyi kávét ittunk meg 2015-ben?

  • EU: 42 millió zsák
  • USA: 24,4 millió zsák
  • Japán: 7,6 millió zsák
  • Brazília: 20,5 millió zsák

Az importőr országok kávéfogyasztása összesen 104,9 millió zsák, a kávéexportőröké 47,3 millió zsák volt 2015-ben

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Mit szólnál hozzá, ha alanyi jogon járna fizetés?
Nem vicc, Magyarországon is szóba került!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ilyen lesz a jövő pornófilmje: egyre népszerűbb ez az őrület

Úgy tűnik, hogy megvan az idei év őrülete a felnőttfilmek között, egyre többen keresnek ugyanis a "slow motion" vagyis lassított felvétel szóra a PornHubon. Három éve még csupán a keresések...

A legszuperebb filléres csodaszer levéltetvek ellen

Eső volt, napsütés van, minden ideális ahhoz, hogy gyönyörűen fejlődjenek a növények a kertben. Tegnap épp elégedetten sétáltam a sorok között, amikor levéltetvekre bukkantam. Szerencsére a legjobb...
 
NÉPSZERŰ
FRISS