A magyar boltok 15 titkos trükkje: ilyen könnyen húznak le

2015. október 6. 14:45

Semmitől sem riadnak vissza a szupermarketek, ha bevételről van szó. Különböző  titkos trükkökkel igyekeznek rávenni arra, hogy még többet költs náluk.

Gondolkodtál már bármikor is azon, hogy csak egy-két dolgot szerettél volna vásárolni, aztán mire a kasszához értél, már tele volt a kosarad? Ne lepődj meg rajta, a szupermarketeknek nagyon jó pszichológiai módszerei vannak arra, hogy hogyan költs többet náluk.

Nézzük, mik ezek:

1. Nagyobb kiszerelések

Minél nagyobb kiszerelésben kapható valami, annál inkább vásárlásra ösztönöz. A legújabb felmérések szerint szívesebben vesz meg a vásárló egy nagyobb kiszerelésben kapható terméket, holott nem biztos, hogy a normál kiszerelésben kapható termék feltétlenül drágább. Fontos, hogy mindig csak annyit vásároljunk, amennyire feltétlenül szükségünk van!

2. Hatalmas bevásárlókocsik, kosarak

A bevásárlókocsik, kosarak méretének növekedése sem véletlen, ugyanis minél nagyobb a kocsi mérete, hajlamosak vagyunk annál többet belepakolni. Kutatások szerint körülbelül 40 százalékkal nőtt a fogyasztás a bevásárlókocsik méretének növekedésével. Mi a megoldás? Vegyünk kisebb kosarat bevásárlásnál.

3. Előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök

Bár nagyon gusztusosan néz ki, nem kell előkészíteni, és külön dolgozni vele, amivel időt spórolhatunk, ugyanakkor jóval többe kerülnek. Anyagilag jobban járunk, ha egészben, frissen vesszük meg, és magunk készítjük elő otthon.

4. Édességek és magazinok a pénztárnál

Az sem a véletlen műve, hogy az édességek és a magazinok a pénztáraknál vannak elhelyezve. Mialatt a sorban állunk, nagyobb eséllyel csábulunk el.

5. Édes illatok

A virágok, pékáruk gyakran vannak az áruházon belül a bejáratnál elhelyezve. Így amint belép a vevő, érzi az édes illatokat, amik nem csak jobb hangulatot teremtenek, hanem a nyálmirigyekre is hatással vannak, így ösztönözve az impulzusvásárlásra.

6. Soha nem tudod, mit hol találsz

A szupermarketek időről-időre átrendezik a polcokat. Ennek csupán az az oka, hogy ha nem tudod, mit hol keress, többet járkálsz a boltban, több időt töltesz el, és nagy valószínűséggel többet is vásárolsz.

7. A legfontosabb termékek hátul vannak

Azok a termékek, amelyet mindennapjaink során használunk, és szükségesek számunkra, általában leghátul, vagy valahol a szupermarket közepén vannak elhelyezve. Hasonló okai vannak ennek is, mint az előző trükknek. Ha tovább keresel, tovább maradsz, több terméket látsz, és nagy valószínűséggel több dolog landol a kosaradban.

8. A szemmagasság-trükk

Azokat a márkásabb és drágább termékeket, amiket elsősorban el szeretnének adni az üzletek, szemmagasságba helyezik el a polcokon, így elsőnek azon akad meg a fogyasztók szeme. Érdemes az alsóbb polcokat is szemügyre venni, ugyanis az olcsóbb, de minőségében hasonló termékek ott vannak "elrejtve". A gyerekekre is gondoltak természetesen, az édességek és játékok polcainál okkal kerülnek lejjebb  a drágább termékek.

9. Ravasz "akciós" újságok

Nem feltétlenül jó vásár, ha azokat a termékeket vásároljuk meg, amiket az akciós újságokon, szórólapokon ajánlanak, ugyanis előfordul, hogy valójában nem is akciós az adott termék. Érdemes résen lenni!

10. Klubkártya és vásárlói hűség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon okos dolog a bevásárlóközpontok részéről, hogy klubkártyával, és személyre szabott kedvezményekkel kedveskednek a vásárlóiknak. Valójában azonban ez csak a vásárlói hűség kialakítása miatt van, hogy legközelebb is abban az üzletben vásároljanak. Természetesen ez a vásárlóknak sem kedvezőtlen, de nem kell emiatt feltétlenül egy adott üzlethez ragaszkodni.

11. A színek ereje

Akárcsak az illatok, a színek is hatással vannak a hangulatunkra. A pozitív hangulat pedig a vásárlási kedvre, azáltal a fogyasztásra is jó hatással van. A kék bizalmat ébreszt, a zöld frissességet kelt, a piros figyelemfelkeltő, míg  a citromsárga derűsebb hangulatot ébreszt.

12. Pszichológiai árképzés

Miért nem kereken 2000 forint valami, miért 1999, amikor már az 1 forintost régen kivonták a forgalomból? Ilyen esetekben automatikusan lefelé kerekít a vásárló, tehát a fogyasztó olcsóbbnak értékeli az adott árucikket.

13. Kóstoltatás, ingyen minta

A kóstoltatás és az ingyen termékminták ügyesen rá tudják venni a vevőket arra, hogy megvegyék az adott terméket, akkor is, ha az elvileg nem volt a listán. Ha pedig valamit ingyen ki lehet próbálni, akkor az esetek többségében a vásárlás iránti elkötelezettség is nő.

14. Nagybevásárlás

Talán azt hiszed, hogy sokat megspórolhatsz, ha csinálsz egy nagybevásárlást, és mindent megveszel előre az egész hétre. Még ha ez így is van, akkor is igaz, hogy ha több dolgot vásárolsz, hajlamosabb vagy többet fogyasztani, amiben az üzletek is reménykednek.

15. Zene

Valójában a kellemes háttérzene is jól megtervezett pszichológiai hadviselés, ugyanis direkt úgy választják meg a számokat, hogy egy nyugodt, vidám hangulatba kerüljenek a vásárlók. A túl gyors zene ugyanis felpörget, és gyorsabb vásárlásra ösztönöz, míg a lassabb dalok az ott időzésre buzdítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm