26 °C Budapest
An unrecognizable woman pushes her cart past the potatoes in the grocery store.  She holds a shopping list.

Nem minden boltban szűnik meg az élelmiszer-árstop? Itt vannak a friss szabályok

2023. június 29. 07:37

2023. június 1-jén elindult a kötelező akciózás a kiskereskedelmi üzletekben. Az intézkedés jól működik és megtette hatását, a bolthálózatok mára már egymásra licitálva jelentik be a kedvezményeket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán. A már mintegy másfél éve működő élelmiszer-árstop kivezetésére augusztus elsejével kerül sor. Ezzel párhuzamosan a kormány az árverseny további fokozása és a családok védelme érdekében arról is határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított - legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében - idézte fel a tárca.

A kormány újabb döntései értelmében azok a kiskereskedelmi üzletek, amelyekre a kötelező akciózási szabályok kiterjednek, az élelmiszer-árstop kivezetését követően, a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta vonatkozásában valamennyi terméket kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani. Mindemellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

A kötelező akciók és az élelmiszer-árstop intézkedések így összefonódhatnak egyes boltokban. Egyrészt a nagyobb bevételű boltláncoknál júniustól már érvényben van, hogy minden héten 20 termékcsoportból 1-1 terméket kötelezően le kell akciózniuk egy hétig a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal. Ez a 10 százalék nő augusztustól 15 százalékra.

Egyes boltok, amelyekre nem vonatkozik a kötelező akciószás, augusztustól kivezethetik az élelmiszer-árstopot, és piaci áron kezdhetik árulni a cukrot, lisztet, az étolajat, sertéshúst, csirkemellet, csirke-farhátat, az UHT tejet, a tojást és a krumplit. A többi boltnak - az Aldinak, Auchannak, Lidlnek, PENNY-nek, Sparnak, Tescónak - a korábbi árstopos termékfajtából hetente kettő termékfajtát le kell akciózniuk legalább 15 százalékkal. Az akció nem a korábban adott időszakban érvényes átlagárra, hanem a beszerzési árra fog vonatkozni.

Az akciókban adott héten nem résztvevő árstopos termékkörben sem lehet magasabb a bolti ár a beszerzési árnál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagybevételű üzletek tehát továbbra is kötelesek veszteséggel árusítani a korábban árstopos termékeket augusztustól is. Mindeközben a kisebb boltok alkalmazhatják a piaci árat, így óriási eltérés lehet majd 1-1 bolt árazásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm