Jobb lesz felkészülni: horror drágulást hozhat a magyar boltokba a rekordgyenge forint

Jobb lesz felkészülni: horror drágulást hozhat a magyar boltokba a rekordgyenge forint

2021. november 22. 14:27

Hétfőn már 370 forint fölé kúszott az euró árfolyama: nagy kérdés azonban, hogy a magyar fizetőeszköz mennyi ideig marad a történelmi mélypont közelében. Ha tartós marad a forintgyengülés, az előbb-utóbb a magyar üzletekbe is begyűrűzhet: a kereskedők ugyanis jellemzően bebiztosítják magukat az árfolyamhullámzások ellen, de ez hosszabb távon már nem működik. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a hazai boltokba mostanában kezdett megjelenni annak a hatása, hogy az hónapokban is gyengélkedett a forint.

Soha nem volt olyan gyenge a forint az euróhoz képest, mint hétfő délelőtt: a Pénzcentrum aloldalán is látszik, hogy fél 11 körül már 370 forint fölé is bekóstolt az EUR/HUF árfolyam. Összevetésképpen: tavaly ilyenkor nagyjából 10 forinttal alacsonyabb volt az átváltási ráta.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy idővel minden termék drágulni fog Magyarországon, amelyért a kereskedő euróban fizet, de az üzletében már értelemszerűen forintban adja el a hazai vevőknek. A képlet azonban nem ennyire egyszerű, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak elmondta, hogy az importált termékeknél, vagy a gyártóknál a szintén importált alapanyagok, berendezések esetében ügyelni kell arra, hogy az árak elemzésekor milyen árfolyamot veszünk figyelembe.

A mai árfolyam nem azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek már megköttettek, hiszen az elég nagy baj lenne a történelmi mélypont miatt. Általában a cégek úgy is szerződnek, hogy valamilyen módon kivédjék az árfolyamhullámzásokat: léteznek úgynevezett keretszerződések, napi üzleti szerződések, ezek esetében ki lehet kötni az árfolyamkockázatok mérséklését, például az árfolyambiztosításokkal - ez persze pénzbe kerül, de lehet, még mindig kevesebbe, mint egy ilyen történelmi mélypont

- vázolta a szakember, aki szerint nagyon fontos kérdés, hogy meddig húzódik el a gyenge időszak a forint életében, hiszen nem egyik pillanatról a másikra kötik meg ezeket a szerződéseket. Ha azzal számolnak a cégek, hogy hosszabb ideig fennmarad a kedvezőtlen árfolyamszint - és ez végül be is következik -, az már az árakban is megmutatkozik, a vásárló is érzékelheti a boltban.

Az utóbbi hónapok forintgyengülése - ami egy elhúzódó folyamatot jelent - már érződik a beszerzési árakon is, ezt a cégek is említették, amikor a karácsonyi ajándékkínálatról beszéltek, és az élelmiszerpiacon is lehet már látni az importcikkek esetében a drágulást

- mutatott rá Vámos György, aki hozzáttette, a gyenge forint bizonyos viszonylatban még a hazai beszerzésre is ösztönözheti a cégeket, már akiknek erre van lehetősége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rendelgetünk, rendelgetünk?

A forintgyengülést elsőkézben megérzik a bőrükön azok, akik valamilyen külföldi weboldalról szeretnének rendelni - mondjuk jkarácsonyi ajándékot. Tehát nem hazai viszonteladónak fizetnének a termékért, hanem közvetlenül a gyártónak.

Tegyük fel, hogy például a Bayern München hivatalos webshopjáról rendelnél egy mezt valakinek a fa alá: ez most (játékosnévvel, számmal ellátva) 150 euróba kerül szállítás nélkül, ami átszámolva 55 500 forint - ha 360 lenne az euró, akkor mindez 1500 forinttal kerülne kevesebbe. Nyilván így elsőre ez nem tűnik nagy különbségnek, de minél többet szoktál külföldről rendelni, annál inkább megérzi a pénztárcád a gyenge forintot.

Húzós lesz a síelés

Az utazás szerelmesei is megsínylik a gyenge hazai valutát: a repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Költőpénzből szinte biztos, hogy többet kell majd átváltani, és a külföldi tankolás is drágább lesz, meg úgy általánosságban minden, amiért euróban kell fizetni. A síelőket például ez már most fájdalmasan érintheti, és csak reménykedni tudunk, hogy nyárig észhez tér valamennyire a forint.

Az utazási irodák (akárcsak az üzletek) jó előre megkötik szerződéseiket, így náluk a gyakorlatban az csak később jelentkezik a gyenge forint hatása, de akkor az irodai árak is megugranak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem