25 °C Budapest
Itt a GVH állásfoglalása: a járvány nem ok arra, hogy a vállalkozások megrövidítsék a vásárlókat

Itt a GVH állásfoglalása: a járvány nem ok arra, hogy a vállalkozások megrövidítsék a vásárlókat

2021. május 13. 16:01

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomására jutott, hogy egy sport vállalkozások érdekképviseletét ellátó országos szövetség ajánlott minimál-árakat vezetne be annak érdekében, hogy tagjai elkerüljék a gazdaság újranyitásával együtt járó éles árversenyt. A versenyhatóság felhívta a szövetség figyelmét arra, hogy az ilyen magatartás a versenykorlátozást tiltó szabályokba ütközhet, ezért célszerű önkéntesen felhagyni ezzel a tervezett gyakorlattal.

Nyilvánvaló, hogy a járványhelyzet számos ágazatot hátrányosan érint. E szektorok szereplői fokozottan próbálják pótolni a szolgáltatások kieséséből származó veszteségeiket. Mindeközben óhatatlanul felbukkanhatnak olyan üzleti megoldások is, amelyek

a versenyjogi tilalmak valamelyikébe ütközhetnek.

Érthető és támogatható törekvés, hogy az egyes ágazatok érdekeit tömörítő szakmai szövetségek segítséget próbálnak nyújtani tagjaiknak a válsághelyzet túlélésében, illetve a mielőbbi gazdasági regenerálódásban. Számos ágazatban maga az újranyitás is nagy megterhelést jelent, hiszen sok piaci szereplő ki van téve a tőke, illetve a munkaerő hiányának. Ezzel párhuzamosan azonban a potenciális fogyasztók jelentős része is szenved a jövedelemkieséstől.

E körülményekre figyelemmel a nemzeti versenyhatóság kiemelten figyel minden olyan magatartást, amely a felmerülő többletterhek egy részét összehangolt árazás útján próbálja meg a fogyasztókra hárítani: az ilyen jellegű összejátszások ugyanis kartellnek – szigorúan tiltott, súlyos társadalmi károkat okozó versenykorlátozó megállapodásnak – minősülhetnek. A GVH korábban már felhívta a figyelmet, hogy a szakmai szervezeteknek, szövetségeknek, kamaráknak is be kell tartaniuk a versenyjogi előírásokat: az érdekképviselet nem jelentheti az árverseny „moderálását” vagy kiiktatását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GVH fokozott figyelemmel kíséri a gazdaság újranyitását, hiszen ebben az időszakban számos vállalkozás célozhatja meg a versenyhatások mérsékléséből származó potenciális nyereségtöbbletet. Figyelembe véve a vállalkozások és a lakosság számos rétegének nehéz helyzetét, a versenyhatóság pártolja az olyan megoldásokat, amelyek a valószínűsíthető jogsértések önkéntes korrekciójához vezetnek. Akik azonban kitartanak a tiltott gyakorlatok mellett, a hatóság határozott fellépésére számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem