Alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük neked a 9. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról.
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk, ezért érdemes megfogadni szakértők tippjeit a beszerzéséhez.
Tipp 1: A kivágástól számított időre mindig kérdezzünk rá
Mivel a tűzifa hiánycikk lett, gyakran előfordul, hogy "idő előtt" eladják, ami azt jelenti, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy megfelelő mértékben kiszáradjon. A legideálisabb az, ha a kivágásától számítva legalább egy év telik el a tűzifa felhasználásáig. A jelenlegi helyzetben Magyarországon gyakorlatilag nem lehet hozzájutni ilyen szárított tűzifához, és gyakran még a nem eléggé kiszárítotthoz is lehetetlen. Az erdőgazdaságok készletei a korábbi évek hidegebb téli időszaka alatt kimerültek, és még nem tudták feltölteni azokat, mert nem mindig áll rendelkezésre megfelelő munkaerő ehhez. Ennek oka, hogy az építőiparból kivándorolt óriási munkaerő után maradt űr egyszerűen beszippantotta a fakitermelésben dolgozókat- írja közleményében a Stihl, aki a szakértői tippeket jegyzi.
Tipp 2: Telephelyen szerezzük be a tüzelőt, vagy ellenőrzött minőségű tűzifát vegyünk
Egyre inkább elterjedt, hogy a tüzelőt a világhálón árulják - gyakran meglepően kedvező áron. Ha úgy döntünk, hogy online vásárolunk, legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis ezeken a felületeken nem biztos, hogy ellenőrzött a minőség. Erre utal, hogy mára már fogalommá vált a "tűzifaátverés". Sokszor például nagyon magas víztartalmú, kifejezetten frissen vágott fát egy vagy két évig szárítottként kínálnak. Találkozhatunk korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fával is, illetve a vegyszeres szennyezettség is gyakori. Épp ezért olyan eladótól szerezzük be a téli fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában szerepel , és őrizzük meg a kapott számlát egy esetleges panasz esetére.
Tipp 3: Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást
Ajánlott minél előbb megvásárolni a tűzifát. Egyrészt azért, mert megfelelően tárolva van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál nagyon fontos, hogy a tűzifa felülről védve legyen a csapadéktól, de oldalt hagyjunk helyet a szellőzésre. Kellő odafigyeléssel pár hónap alatt akár 30 százalékkal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke. Másrészt célszerű elegendő időt hagyni a faanyag megtalálására, hogy ne kényszerüljünk bele egy rossz ajánlatba pusztán az idő hiánya miatt.
Tipp 4: Keressük a kevésbé feldolgozott fát, amely olcsóbb és könnyebben elérhető
A legkényelmesebb megoldás természetesen az, ha kandallókész fát vásárolunk, amely azonban jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál. A faanyag feldolgozottságával arányosan ugyanis nő az ára és csökken az elérhetősége. A kandallókész és a feldolgozást igénylő tűzifa ára között akár 50-100 százalékos különbség is van. Ha spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, majd azt a megfelelő védőfelszerelésben otthonunkban a szükséges méretre fűrészelni, hasogatni.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Lisztes Krisztián beállhatott és ezután góllal üzent
- "Döbbenetes, hogy mit látunk itt" - óriási verekedés az NB II-ben, szurkolók és a biztonságiak ütötték egymást
- Mostantól három év börtön fenyegeti a vesztegetésen ért német képviselőket
- A pénzügyminiszter szerint a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a kormányra - a nap hírei
- Súlyos börtönt kapnak a homoszexuálisok Irakban
- Megállíthatatlannak látszik az orosz offenzíva