Átverés volt eddig a friss tej elnevezés? Nem mindig jár az alacsonyabb áfa

2017. január 5. 19:36

A friss tejként megjelölt termékek áfája 5 százalékra csökkent. Az ESL hőkezelésen átesett termékeken is friss tejként adják el, pedig ezekre nem is jár áfakedvezmény - írja a Blokkk.com.

Az ESL tej nem friss tej, a tejüzemek pedig annak nevezik, de helytelenül. A vásárló pedig kapkodja a fejét, hogy annak akkor, ha friss, miért nem csökkent az áfája. Minden tejet hőkezelnek a tejüzemek, a pasztörizálás is hőkezelés, de az áfájuk nem egyforma. Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről szóló híradások rendre úgy fogalmaznak, hogy a friss tej áfakulcsa lett kisebb.

A bökkenő csak az, hogy az úgynevezett ESL tejekre is azt írják a tejfeldolgozók, hogy friss tej, miközben ezek áfája nem csökkent. A vásárló pedig ideges, mert amikor ESL tejet vásárol, azt hiszi a feliratot olvasva, hogy ez is olyan friss tej, aminek olcsóbbnak kellene lennie. A boltos meg magyarázkodhat a vásárlónak.

Mit mondanak a jogszabályok?

Az áfakulcs csökkentéséről szóló előírás és az adóhatóság állásfoglalása egyértelmű (még ha nem is tetszik mindenkinek). Az áfatörvény és az adóhatóság is csak tejről beszél, a friss kifejezés hiányzik a szótárukból, de nincs is rá szükségük.

Az áfa törvény szerint az 5 százalékos adómérték alá tartozó tejtermékek köre a következőket tartalmazza: tej (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet). Hozzáteszik a két vámtarifaszámot is (az adókulcsokhoz tartozó termékeket a nemzetközi gyakorlattal egyezően vámtarifaszámok szerint sorolják be), de ezek csak a tej zsírtartalmában tesznek különbséget (vtsz. 0401 10-ből, valamint vtsz. 0401 20-ból, az előbbi a legfeljebb 1 százalék, az utóbbi az 1-6 százalék közötti zsírtartalmat jelöli). A tej zsírtartalma az áfakulcs mértékét nem befolyásolja.

Az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza (a 152/2009. számú FVM rendelet), ami egy jogszabály, tehát kötelező. Az Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, milyen követelményeknek kell megfelelniük az egyes élelmiszereknek és ezek alapján mi lehet az elnevezésük. Nos, az Élelmiszerkönyv a tejet egyszerűen csak tejnek nevezi, de azt azért előírja, mikor használható a friss minősítés.

Az ESL tej nem friss

A termelők, az élelmiszer feldolgozó tejüzemek és a boltosok természetesen arra törekszenek, hogy a reklámokkal, az előnyösebb tulajdonságok feltüntetésével is kelendőbbé tegyék termékeiket. A reklám ugyanakkor nem lehet megtévesztő. A friss minősítés az élelmiszerek esetében egy rendkívül vonzó minőséget jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eddig nem sokaknak tűnt fel, hogy az ESL tejet is friss tejnek nevezik a feldolgozók, a csomagolásra rendre ráírják. Az áfakulcs csökkentés viszont tartogatott egy meglepetést, hiszen mindenki a friss tej áfájának mérsékléséről beszélt, miközben az ESL tej ebből kimaradt (az UHT tejjel együtt).

Az Élelmiszerkönyv megengedi a friss minősítés használatát, de csak akkor, ha kizárólag 72 °C hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű módon hőkezelik, pasztörizálják a tejet. Pasztőrözésnek tekinthető a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, 100 °C alatti hőmérsékleten.

Az ESL hőkezelés azonban az Élelmiszerkönyv előírásai szerint 100 °C felett történik, legfeljebb 134 °C hőmérsékleten, legalább 0,1 másodpercig. Tehát az ESL tej nem nevezhető friss tejnek, mivel a megengedettnél magasabb hőmérsékleten hőkezelik. Az UHT tej hőkezelése 134 °C felett történik, nyilván az sem friss tej.

A pasztörizált, az ESL és az UHT tejek kézzelfogható különbsége a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés ideje, ami a pasztörizált tejnél napokban, az ESL tejnél hetekben, az UHT tejnél pedig hónapokban mérhető. Az anyatej értékesítése egyébként azért kivétel, mivel 2017. január 1-jét megelőzően és azt követően is adómentes.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem