2024-ben elsőként a Lidl robbantotta az akció-bombát, meglepően jó áron kínálják a felszereléseket. De vajon mit lép erre az Aldi?
A szabályosan vágott comb, lapocka, karaj, vagy éppen tarja áfája egyaránt 5 százalék, akár csonttal, akár csont nélkül adja a hentes. A belsőség, a feldolgozott hús, vagy a hústól megszabadított csont áfája már 27 százalék - írja közleményében a blokkk.com.
Az alaposabb vizsgálódás nyomán egyértelmű, hogy mely feldarabolt sertéshúsféleségek áfája 5 százalék, valamint mikor kell változatlanul 27 százalékos áfakulcsot számolni. A kiindulópont természetesen az általános forgalmi adóról szóló törvény, ahol az 5 százalékos kivételek köre az uniós termékbesorolás "0203" tarifaszáma alá tartozó sertéshúsféleségek. Ez a fél, egész, valamint a különböző darabolt sertéshús féleségeket tartalmazza, frissen, hűtve, vagy éppen fagyasztott besorolással, de a belsőségek és az úgynevezett vágási melléktermékek nélkül.
Az értelmezési kérdések egyik sarkalatos pontja, hogy az adózás rendje alapján az uniós besorolást kell alkalmazni, mégpedig a 2002. július 31-i rendszert, tehát nem a 2016-os közösségi vámkódexet kell bogarászni.
"Más"
A besorolások értelmezésében zavart éppen az okozott, hogy az Unió hivatalos honlapján szereplő legfrissebb kereskedelmi vámtarifa besorolási tételei több helyen már nem részletezik teljes mélységben a termékek meghatározását, hanem a "Más" megjelölést alkalmazzák. Nos, a "Más" is termékbesorolást jelent és létezik ezeknek is a részletes bontása. Csak éppen utána kell járni.
Az uniós termékbesorolás egyrészt a különböző sertéshúsféleségeket a "csonttal" megjelöléssel tünteti fel. Így például a "karaj csonttal" besorolás könnyen megtalálható, ennek tarifaszáma"0203 19 13". A galibát az okozta néhány nappal ezelőtt, vajon a csont nélküli karajnak mennyi az áfakulcsa. Nos, ez is kideríthető.
A csont nélküli részek ugyanis nemes egyszerűséggel egy "Más" besorolási tételként meghatározott sor részletei között rejtőznek. A "Más" a "0203 19" tarifaszámmal ott árválkodik a termékfelsorolásban, de némi kutakodás után természetesen kideríthető, hogy mi is tartozik ide. Így például ezen belül még könnyen megtalálható a "0203 19 13" tételszám alatt a "Tarja, karaj és részei, csonttal" besorolás, ami ugyebár csonttal együtt jelenti a megadott húsféleséget.
De az előbbiek után következik a "0203 19 55" tarifaszám, mégpedig a "Csont nélkül" megjelöléssel, ennek részletesebb bontásai pedig már tartalmazzák egyebek mellett a karajt, tarját, vagy éppen a szűzpecsenyét. Tehát mindegy, hogy csonttal, vagy csont nélkül kérjük az egyébként pontosan meghatározott húsféleséget.
Mi a helyzet a csonttal?
Ügyelni kell a pontos vágásra is, hiszen az uniós termékbesorolás pontosan meghatározza az egyes húsrészeket: ha a hentes mellévág, akkor már 27 százalék az áfa.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Létezik ráadásul vágási melléktermék is (a 0206 tarifaszám alatt), tehát azok a húsrészek, melyek nem részei a "0203" besorolásoknak, egyértelműen a 27 százalékos áfakulcs alá tartoznak. A belsőség is ebbe a csoportba tartozik. A szalonna (vékony húsréteg nélkül) és a sertészsiradék is 27 százalékkal adózik ("0209" a tájolási pont).
A feldolgozás, így a pácolás, füstölés, sózás a 27 százalékos áfakulcs alá nyomja a sertéshúst (a szalámiról, kolbászról, sonkáról nem is beszélve, hiszen azok áfája sem változott).
Nyugodtan lehet darálni is
Nyitott kérdés volt a darálthús esete is. Egyes szakvélemények szerint a darálás már feldolgozás, így 27 százalék az áfakulcs, más állásfoglalás szerint viszont nem az, tehát 5 százalék.
A megoldást az Európai Unió 852/2004. EK rendelete adja. Ennek második cikkelye (m pont) meghatározza az élelmiszerfeldolgozás fogalmát: az eredeti terméket lényegesen megváltoztató bármely tevékenység, beleértve a melegítést, füstölést, pácolást, érlelést, szárítást, marinírozást, kivonást, extrudálást vagy e folyamatok valamely kombinációját. Igen ám, de egy következő pontja az EK rendeletnek kimondja, mi is az a feldolgozatlan termék: olyan élelmiszerek, amelyeken még nem végeztek feldolgozást, és ide tartoznak a szétválasztott, részekre osztott, elvágott, szeletelt, kicsontozott, darált, megnyúzott, őrölt, vágott, tisztított, darabolt, kifejtett, tört, hűtött, fagyasztott, mélyfagyasztott, vagy kiolvasztott élelmiszerek.
Így tehát a boltban árusított, eleve az 5 százalékos áfakulcs alá tartozó húsféleséget nyugodtan lehet darálni is, vagy éppen kockákra vágni, szeletelni, de kicsontozni is. A csontra azonban, ha külön árulják, már vigyázni kell, a korábbiak alapján.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Gyermekvédelem, mentelmi jog, alaptörvény-módosítás – vita vita hátán a parlamentben
- Jön az újabb országos rendőrségi razzia, nekik kell készülniük
- Rendkívüli segély az önkormányzattól, egy budapesti kerületben háború robbant ki emiatt
- Amerikai fegyversegély: kis része azonnal, a többi csak évek múlva kerül Kijevhez
- Ezeréves öntözési technikát fedeztek fel újra
- Korábban jön a nyugdíj