23 °C Budapest

Digitalizált szentírás - 1500 évig nem is tudtunk létezéséről

Pénzcentrum
2008. július 22. 13:00

Hamarosan digitalizált formában, a világhálón is elérhető lesz az emberiség által eddigi legrégebbiként ismert Biblia, a Codex Sinaiticus.

A Codex Sinaiticus, azaz Sínai-félszigeti kódex, egy Kr. u. 350 körüli, görög nyelvű Biblia-kézirat. A kódex tartalmazza az Ószövetség nagy részét és az Újszövetséget teljes egészében. A Codex Vaticanus-nál valamivel fiatalabb, így ezt a két kéziratot tekintik ma a legrégebbi Bibliának.

2005 tavaszán jelentette be a British Library, hogy digitalizálni kívánják a kódex lapjait, ennek első szakasza csütörtökre fejeződik be, amikortól a kódex lapjait már a világhálón is meg lehet tekinteni, a www.codex-sinaiticus.net oldalon.

Ez jelenleg még csak 100 oldalt jelent, amit a British Library-ben és a Lipcsei Egyetemen található lapokból állítottak össze, de jövőre várhatóan a teljes biblia digitalizációja befejeződik.

A kódexet eredetileg a Lipcsei Egyetem egyik német professzora fedezte fel 1844-ben az egyiptomi Sínai-hegyen található Szent Katalin kolostorban, aki ajándékba megkapta a kézirat egy részét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

1859-ben ismét visszatért Egyiptomba, amikor is elhozta Codex Sinaiticus addig ismeretlen lapjait, amit II. Sándor cárnak ajándékozott. A második világháború után a British Museum megvásárolta a kódex 694 lapját a Szovjetuniótól. Az eredeti Biblia 1460 lapból ált.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem