Ez az igazi zsemlekatasztrófa Magyarországon: mi lesz most a vásárlók kedvenc pékárujával?

Ez az igazi zsemlekatasztrófa Magyarországon: mi lesz most a vásárlók kedvenc pékárujával?

2024. május 22. 05:44

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a sütőipar egyik fő alapanyagának számító liszt ára, amiből logikusan gondolhatnánk, hogy a pékipari termékek is olcsóbbá válhatnak. Ennek ellenére a zsemle és a kenyérfélék árai nem, vagy csak kevésbé látványosan követték ezt a trendet. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy miért nem érzékelhető a liszt árának csökkenése a végtermékek árában, és milyen egyéb tényezők alakítják a pékipari termékek költségeit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói átlagárai alapján hónapról hónapra elkészítjük a Pénzcentrum saját indexét, az úgynevezett zsemleindexet, melynek segítségével mindig bemutatjuk, hogy az átlagos öregségi nyugdíjjal a zsebünkben éppen mennyit tudnánk megvásárolni 10 általunk kiválasztott termékből. Az ezzel foglalkozó cikkek egyik legérdekesebb megállapítása, hogy míg az index névadó termékéből, a zsemléből évről évre egyre kevesebbet tudna egy átlagos nyugdíjas megvásárolni – 2023-ban már csak a 2016-os mennyiség 53,2 százalékát -, addig lisztből tavaly már a 2016-os mennyiség 125,1 százalékára is futotta volna.

Márpedig első nekifutásra azt gondolná az ember, hogyha egy sütőipari terméknek megduplázódik az ára, akkor ha nem is azonos mértékben, de a lisztnek is drágábbnak kellett válnia, de semmiképpen sem olcsóbbnak. Márpedig a valóságban éppen ez történt - a zsemle mára jóval drágábbnak számít, mint 2016-ban, míg a liszt arányaiban olcsóbbá vált. De mégis hogyan lehetséges ez?

A fenti ábrán is jól látszik, hogy míg a fehér és a félbarna kenyér, valamint a zsemle árai többé kevésbé azonos pályát jártak be az elmúlt években, addig a liszt, finomliszt ára máshogy viselkedett a 2020 januárja óta eltelt időszakban. Tavaly nyár óta a liszt ára szinte folyamatosan csökken, míg a zsemle ára az elmúlt bő egy évben csak enyhébb mértékű csökkenésen esett át, sőt, az utóbbi hónapokban inkább már csak stagnált. Bár a kenyérfélék esetében tavaly nyár óta ugyancsak megfigyelhető árcsökkenés, ám az kisebb mértékű, mint a liszt esetében.

A sütőipari termékek árait már első ránézésre is jobban magyarázza a nem lakossági villamosenergia nettó átlagárainak alakulása. A grafikonon látható legnagyobb vállalati és intézményi fogyasztói csoportot (70 000-149 999 MWh éves fogyasztás között) leszámítva mindegyik fogyasztási sáv esetében 2023 első félévében tetőztek az energiaárak, amihez képest a tavalyi év második féléve már árcsökkenést hozott – ezzel párhuzamosan pedig – legalábbis a kenyérfélék esetében – a sütőipari termékek árcsökkenése is megkezdődött. Némileg különböző, de ugyancsak nagyon hasonló utat járt be a nem lakossági földgáz nettó ára is az elmúlt években.

Tényleg az energiaárak adják meg a választ?

Már a fentiek alapján erős lehet a gyanúnk, hogy a sütőipari termékek árait elsősorban az energiaárak határozzák meg. Nézzük meg azonban, hogyan viszonyulnak a zsemle előállításához elengedhetetlenül szükséges összetevők árai a zsemle árához a 2020 óta eltelt időszakban. Egy interneten talált receptből kiindulva a villamosenergia és a gáz árain kívül mi most a finomliszt, a cukor és a tojás árait fogjuk még megvizsgálni, mégis mennyire voltak képesek a zsemle árát befolyásolni.

A zsemle, hozzávalói és az energiaárak korrelációs táblája.A zsemle, hozzávalói és az energiaárak korrelációs táblája. Forrás: Pénzcentrum (KSH, Eurostat)

Már a fenti korrelációs táblából is jól kivehető, hogy a zsemle ára leginkább az évi 20-499 és az 500-1 999 MWh közötti éves fogyasztási sávokra vonatkozó villamosenergia-árakkal mutatja a legnagyobb korrelációs értéket, közöttük látszik a legerősebb lineáris kapcsolat (magyarán az áram árának emelkedésével együtt emelkedik a zsemle ára is). Ugyancsak nagyon erős lineáris kapcsolat látszik még a tyúktojással, a 2 000-19 999 MWH közötti éves fogyasztási sáv villamosenergia-árával, valamint az évi 4 millió GJ-t meghaladó fogyasztási csoport gázáraival. A leggyengébb lineáris kapcsolat pedig éppen a napraforgó-étolaj, a kristálycukor és a liszt esetében figyelhető meg.

A statisztika csodái

Első ránézésre tehát nagyon is egyértelműnek tűnik a lineáris kapcsolat a zsemle ára és az energiaárak között, de most vizsgáljuk meg részletesebben azt, hogy ezek az adatok milyen erősségű lineáris kapcsolatban állnak egymással. A letisztultabb modell érdekében elhagytunk néhányat a fenti termékek (változók) közül, így az alábbiakban csak az évi 20 – 499 MWh-ás fogyasztási sáv villamosenergia-áraival, az évi 4 millió GJ-t meghaladó fogyasztási csoport gázáraival, továbbá a kristálycukor (kg), a tyúktojás (db) és a napraforgó-étolaj (liter) áraival számoltunk.

A felsorolt tényezők árainak 2020-2024-re vonatkozó értékeivel többszörös lineáris regressziós modellt készítettünk, amellyel azt tudtuk megvizsgálni, hogy ezeknek a termékeknek (változóknak) ténylegesen van-e lineáris kapcsolatuk a zsemle árának emelkedésével. Magyarán, azt vizsgáltuk meg, hogy a felsorolt termékek, cikkek áremelkedése valóban a zsemle árának növekedésével jár-e együtt. Az első lépésben azt vizsgáltuk meg, hogy a szóban forgó változók együttesen hatással vannak-e a zsemle árára. Az adatok alapján arra jutottunk, hogy összességében a független változók – tehát a többi termék ára –  99%-ban magyarázzák a zsemle árát.

Az egyes termékeket külön-külön vizsgálva is elmondhatjuk, hogy áraik hatnak a zsemle árára. Az egyetlen kivételt némileg meglepő módon a kristálycukor jelenti – már a fenti korrelációs táblában láthattuk, hogy ennek a terméknek is pozitív lineáris kapcsolata van a zsemleárral, ennek ellenére az együttes modellben ez a kapcsolat nem érvényesült. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egy másik, a modellben szereplő független változó elkicsinyíti a cukor szignifikanciáját. Tehát a továbbiakban ezzel a termékkel nem foglalkoztunk.

A tyúktojás és a zsemle árának lineáris kapcsolata, 2020-2024A tyúktojás és a zsemle árának lineáris kapcsolata, 2020-2024. Forrás: Pénzcentrum (KSH, Eurostat)

Most, hogy már tudjuk mik a valóban meghatározó értékek, megnéztük, melyik termékek hatása erősebb. Mindegyik termékről elmondható, hogy az árának emelkedése a zsemle drágulásával járt együtt (mindegyik terméknek pozitív a béta értéke). Ezek közül a tyúktojás esetében a legnagyobb a béta érték, tehát ez van a legnagyobb hatással a zsemle árára. Második helyen a villamosenergia, harmadikon a gáz, utolsó helyen pedig – jelentős lemaradással - a napraforgó-étolaj található.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor - ahogy a fenti korrelációs táblában látható - ezek a változók egymással is lineáris kapcsolatban állnak, a villamosenergia és a gáz is 0,88-as korrelációs értéket mutatnak egymással, ami igen magas érték. Ugyanezt erősíti meg az alábbi ábra is, amin az látható, hogy a villamosenergia ára és a gázár jelentős átfedésben vannak egymással. Egyúttal az is jól látható, hogy a tyúktojás rendelkezik a legnagyobb önálló, metszet nélküli intervallummal, tehát ennek a változónak van a legnagyobb hatása a zsemle árára. Ugyancsak érdemes megemlíteni, hogy a napraforgó-étolajnak sincs metszete, tehát neki is jelentős hatása van, viszont jóval kisebb intervallumon mozog.

Mit mond a szakértő?

Végezetül megkérdeztük Braunmüller Lajost, az Agrárszektor.hu főszerkesztőjét arról, szakértőként hogyan látja, elsősorban mi befolyásolja a zsemle, illetve más sütőipari termékek árait.

Bár a búza jelenti a legtöbb pékáru alapvető alapanyagát, a termény ára a különféle kenyerek, zsemlék árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány. Éppen ezért a gabonapiacon tapasztalható változások, 5-10 százalékos elmozdulások a pékáru árában csak minimális, vagy semmilyen árváltozást nem jelentenek. A búza, illetve a liszt áránál lényegesen többet számít a sütőipari termékek fogyasztói árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége. Az energia ára a 2022-es csúcsok óta érezhetően csökkent a vállalkozások számára, a szállítás költsége és a bérigény ugyanakkor jelentősen nőtt a magas inflációval párhuzamosan. Ha adott esetben a gabona vagy az energia ára csökken is, a sütőipar akkor sem tudja ezt az előnyt továbbadni, mivel az ágazat régóta komoly strukturális problémákkal kénytelen szembenézni. A munkaerőhiány, az egyre nagyobb bérkövetelések, az elmaradt fejlesztések miatt a sütőipar nincs abban a helyzetben, hogy érdemi árcsökkenést hajtson végre.

A tojás árával kapcsolatban a következőket mondta el a szakember:

A tojás és a zsemle árának korrelációja minden bizonnyal abból adódik, hogy mindkét termék költségszerkezetében kiemelt fontosságú az energia, a szállítás és a gabona ára - ez utóbbi a tojás árában nagyobb részt képvisel, mint a pékáru esetében. Minden olyan gyorsan forgó élelmiszer-termék esetében, amely jelentősen függ az energiától és a szállítástól, valamint a gabonától, vélhetően hasonló mintázatot találnák az árak alakulásában.

A számokon túl tehát a szakember véleménye is azt támasztja alá, hogy a zsemle és más pékipari termékek árait elsősorban nem azok összetevői, hanem az energiaárak és még néhány egyéb tényező határozzák meg. Így magyarázható meg az a cikkünk elején felvetett, látszólagos ellentmondás, hogy a liszt árának csökkenésre ellenére is a zsemle egyre drágábbá vált az évek alatt.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem