21 °C Budapest
A construction worker is applying butyl sealant caulk to a gap between two window header boards at a house construction site. This is an optional measure to increase energy efficiency. The wall cavities have been sprayed with expandable foam insulation. In this home all of the board joints will be sealed with this caulk.

Nem csitul a válság az építőiparban: az okos beruházók most így kerülik ki a buktatókat

2022. november 10. 20:31

Világjárvány, az ellátási láncok szakadozása, ukrajnai háború, az energiaárak elszabadulása, növekvő infláció, klímaváltozás. A felsorolt hat tényező jelentős változásokat indított el a világgazdaságban. Az építőiparnak ezen túlmenőn három további kihívással is szembe kell néznie: az alapanyagok drágulásával, a munkaerőhiánnyal és a stagnáló termelékenységgel. Egy friss, számos nemzetközi kutatás adataira támaszkodó elemzés szerzői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágazat előtt álló nehézségek új lehetőségeket is kínálnak. Főként azok számára, akik képesek megfelelően alkalmazkodni a változásokhoz, és olyan megoldásokat választanak, amelyekkel mérsékelhetik a kedvezőtlen folyamatok hatásait. A kulcs a technológiai előrelépés, amelynek fontos eszköze a digitalizáció.

A nehézségekkel minden építőipari szereplő tisztában van, éppen ezért fontos, hogy mit mutatnak az ágazat jövőjével foglalkozó szakmai előrejelzések. A PlanRadar szakértői úgy látják, hogy az építési költségek közel vannak a csúcspontjukhoz, és várhatóan 2025-re sikerülhet leküzdeni a jelenlegi, különösen ez elmúlt hónapokra jellemző túllépéseket. Ez ma még elég távolinak tűnhet a világszerte szorongatott helyzetben lévő ágazati szereplők számára, az viszont jó hír, hogy a cég a 2021-es és 2022-es drámai áremelkedések után a nyersanyagok gyártásár és az ellátási láncokra nehezedő inflációs nyomás enyhülésére számít. A CBRE előrejelzése szerint a pénzromlás ütemének lassulásával, valamint az alapanyagtermelési problémák fokozatos felszámolásával 2023-tól megtorpanhat a költségnövekedés, ezt követően pedig elindulhat a csökkenés folyamata az építőiparban.

5 megoldás az építőipar nehézségeinek kezelésére

A nehézségek áthidalására számos javaslat született szakmai körökben, a PlanRadar összefoglalója ezekből ötöt emel ki:

  1. Nagyobb beruházás a technológia fejlesztésébe, hogy az építésirányítás teljes folyamata hatékonyabban kezelhető legyen
  2. Az előre gyártott és moduláris termékek szélesebb körű alkalmazása
  3. A várostervezési eljárások racionalizálása
  4. Az ármódosítás lehetőségét megteremtő záradékok beépítése az egyes termékek és alapanyagok beszerzésére kötött szerződésekbe
  5. A kivitelezési árak felülvizsgálata abban az esetben, ha a költségek túllépnek egy meghatározott határértéket

A +1 megoldás

Az építőipari ágazat nagy része még mindig lemaradásban van a technológiai innovációban, aminek három fő oka van: a költségkímélés, a szakképzett munkaerő, valamint az egyértelmű ügyfélelvárások hiánya. Ez a helyzet azonban változóban van. Az elkövetkező években a vállalatok fennmaradása, sikere azon múlhat, hogy képesek-e lépést tartani a változó piaci igényekkel, versenyben tudnak-e maradni. Szakértők egyetértenek abban, hogy az ágazat digitalizálása a következő év egyik kulcsfontosságú tényezője, ami javítja a hatékonyságot és termelékenységet, csökkenti a költségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm