18 °C Budapest

A béreken spórolnak a cégek, máson már nem tudnak

Pénzcentrum
2013. július 1. 10:02

Két recessziós hullámban láthatóan romlott a vállalati versenyképesség az elmúlt években. A helyzet az idéntől konszolidálódhat végre, de vannak tényezők, amelyek rontják a képet. Egyrészt a versenyképesség-javulás ára, hogy a bérek rovására alkalmazkodnak a vállalatok. Másrészt azzal, hogy a kormányzat egyre növeli a vállalatokat terhelő adókat, a versenyképesség nem feltétlenül javul annyira, mint amennyire a mutató jelzi.

Tavaly a recessziós környezetben jelentősen csökkent a vállalatok jövedelmezősége. Az idei év elejéről rendelkezésre álló adatok megerősítették, hogy - összhangban a márciusi előrejelzéssel - elkezdődött a jövedelmezőség helyreállítása, írja a héten megjelent inflációs jelentésében a vállalati versenyképességet értékelve a jegybank.

Az MNB szakértői az egy dolgozóra jutó hozzáadott értéket (termelékenységet), illetve a munkaköltségek alakulását vizsgálták. A két mutató változásából lehet következetni a versenyképesség változására. Amennyiben a termelékenység gyorsabban emelkedik, mint a munkaköltség, akkor a vállalati jövedelmezőség javul, ellenkező esetben romlik.

Az elmúlt tíz évben nem sokszor haladta meg a termelékenység éves dinamikája a munkaköltségét, és ahogy az alábbi ábrán látszik, a legutóbbi két recessziós időszakban különösen sokat (és tartósan) romlott a jövedelmezőség. 2008-09-ben a termelékenység süllyedését csak késve és visszafogottan követte a munkaköltség alakulása, majd 2011 elejétől az európai adósságválság újra a vállalati versenyképességet sújtotta.

A béreken spórolva próbálnak túlélni a vállalatok

A jegybank várakozásai szerint az idén fordul a helyzet, és ezt az első negyedév adatai sem cáfolják. A versenyszféra vállalatai a gyenge keresleti környezetben nem a fogyasztói árakban alkalmazkodtak, hanem a jövedelmezőségüket a bér- és egyéb költségek visszafogásával próbálták javítani. Mindezzel összhangban az év elején a versenyszférában a minimálbér feletti kereseti kategóriákban csak mérsékelt bruttó béremelések történtek. (Kérdés persze, hogy később a bérskála a későbbiekben helyrerázódik-e vagy sem.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalati jövedelmezőség helyreállítása előretekintve is mérsékelt bérdinamikát és javuló termelékenységet tesz szükségessé - állapítja meg a jegybank a jelentésében. Előbbi kialakulását a tartósan laza munkapiaci környezet bérleszorító hatása is támogathatja, így a szakértők arra számítanak, hogy az aktuálisan alacsony inflációnak köszönhetően az inflációs várakozások is alacsony szinten maradhatnak, ami támogathatja a visszafogott bérnövekedés középtávon történő fennmaradását.

Látható ugyanakkor, hogy a lassú versenyképesség-javulás nem elegendő ahhoz, hogy a megelőző évek romlását kompenzálja. Ráadásul a fenti vizsgálat azon a logikán alapul, hogy az előállított hozzáadott értéken a vállalat és a dolgozók maradéktalanul osztoznak. Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a nemzeti számlák statisztika "hozzáadott érték" kategóriája néhány új adóelemet nem tartalmaz, vagyis a vállalati jövedelmezőség kisebb mértékben javul, mint amekkora a termelékenység és a munkaköltség dinamikáiból adódik.

A gyenge vállalati jövedelmezőségnek a béreken kívül az inflációra is hatása van, nem véletlen, hogy a fogyasztói árindex több évtizedes mélyponton van. Ezen felül a munkapiac lazasága a foglalkoztatottság bővülésének is gátat szab.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem