18 °C Budapest
08/10/2021 15:42:20 +0000

7 csodás tavaszi kiránydulóhely Budapest környékén, ahova mindenképpen látogass el a szünetben

2024. március 29. 16:04

Ugyan az időjárás eléggé változékonynak ígérkezik a hosszú hétvégén, azért kár lenne otthon maradni, hiszen egy tavaszi erdőnél kevés szebb természeti csoda létezik. Összegyűjtöttük a fővároshoz közeli legnépszerűbb kirándulóhelyeket.

A covid miatti lezárások alatt óriásit nőtt a szabadtéri kirándulások, túrák népszerűsége, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a lendület nem fogyott el, kitart a mai napig. Nem csak mentális megújulást biztosít, de mivel szinte ingyen vannak, nem nagyon csábít költésre semmi, tulajdonképpen kifejezetten spórolós szabadidős tevékenység.

Már csak azért is, mert a fővárosiaknak sem kell órákat zötykölődniük ahhoz, hogy helyet, rétet, fát, erdőt lássanak, hiszen Budapest közelebb van a természethez, mint azt gondolnánk. A várost számos hegy, tanösvény, kilátó, rét, szikla és tó övezi: itt van a Budai-hegység a Pilis déli szomszédja, Pest felett magasodva és vár mindenkit. Az időjárás persze még beleszólhat a terveinkbe, de egy igazi túrabolondot semmi sem tántoríthat el. Mutatjuk a legizgalmasabb útvonalakat:

Csíki-hegyek

A Budaörs felett húzódó mészkősziklákkal pettyezett füves dombok, hegyek vonulata, a nevéhez hű Budaörsi Kopárok a Budai-hegység leglátványosabb pontjai közé tartoznak. A hajdani Csíki Csárdától indulva járjuk végig a Csíki-hegyek emblematikus csúcsait, a Huszonnégyökrös-hegy merész sziklaletöréseitől a Szállás-hegy páratlan kilátást nyújtó kúpjain át a szigetszerű Út-hegy intim hangulatú tisztásaiig – írja a Kirándulástippek.

Kő-hegy, Budaörs

Budaörs két leghíresebb látványossága a meredek, kopár Kő-hegy mészkőtömbje a zarándokhely kápolnával és a kereszttel, ill. a mellette fekvő Kálvária-dombon épült romantikus Kálvária a szerpentinen lévő stációkkal. Mindkét hely könnyen megközelíthető Budaörs központjából, s mivel egymás mellett fekszenek, kis sétával mindkettőt meg tudjuk látogatni. Kő-hegy: A hangulatos budaörsi Ófalu fölé magasodik a kopár, mészkősziklákkal tarkított Kő-hegy (235 m). A tetején lévő kápolnához és a kereszthez pár éve kiépült, kényelmes, hosszú lépcsősor vezet.

Nyakas-kő, Biatorbágy

Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati letörésénél, az erózió lenyűgöző sziklaformációkat alkotott. A jellegzetes alakja után Nyakas-kőnek nevezett szikla geológiai értéke mellett elsőrangú túracélpont, a látványos kő lapos tetejére merészebbek ki is mászhatnak, de kissé feljebb mászva káprázatos kilátás nyílik a mészkősziklákra, a környék településekkel sűrűn átszőtt síkságára. A mellette, hosszan húzódó Madárszirt is igen impozáns, a sziklafal tetején vezető turistautunkról a beszédes nevű Százlépcsőn ereszkedünk le a gyepes, szavanna jellegű, lágyan hullámzó vidékre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vasas-szakadék

A Visegrádi hegység egy újabb gyöngyszeméhez érkeztünk el, a 8 méteres magasságot is elérő Vasas szakadékhoz. A Szentendre határában fekvő népszerű kirándulóhely különleges sziklaformációiról és barlangjairól nevezetes. A mohákkal benőtt, zöld színű falak könnyen elfeledtetik velünk, hogy Magyarországon járunk. A hasadékot a Cseresznyés-árok patakja formálta mai képére - az agyagos andezittufa kőzetéből. A nagyjából 250 méter hosszan tartó sziklaformákhoz bátran menjünk gyerekekkel, nagyon fog nekik is tetszeni az elvarázsolt világ.

Dömörkapu vízesés – Szentendre

Az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos-forrás. Szentendre felől kitáblázott út vezet fel a forrásig, itt kiépített parkoló várja a kirándulni vágyókat. A túrát a Dömörkapuig a zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni. Az ösvény a turistaházzal szemben indul, ezen juthatunk el a Dömörkapuig. Az úton lejtők, és kapaszkodók váltogatják egymást, így közepesen nehéz túrára kell számítani. A kilátás gyönyörű, és meg lehet pihenni a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőnél is. A műútra kiérve, majd azon balra fordulva kényelmes sétával jutunk el a Dömörkapu vízesésig. A hídnál már látható az apró vízesés, amelyet a kőlépcsőkön leereszkedve lehet közelebbről megtekinteni – írja róla az ilovedunakanyar.hu.

Jegenye-völgyi-vízesés

Országos viszonyításban is különleges természeti érték a Jegenye-völgy vízesése. A kb. 4 méter magas sziklalépcsőn lebukó víz buja környezetben, lombok szorításában, egy apró sziklakatlanban csörgedezik. Körbe is járhatjuk, és felülről is szemügyre vehetjük. Az 1940-es években a vízesés felett strandfürdőt alakítottak ki a patakon, megbontva az eredeti sziklaformációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm