19 °C Budapest
Full length of mature tourist talking to female receptionist at counter in hotel lobby

Ősszel pihennél a családdal? Akkor még most foglalj: bezárás és brutális emelés jön

2022. szeptember 27. 08:15

Az energiaválság egyik legnagyobb vesztese, a Covid-ot követően ismét a szállodaipar. A jelenlegi előrejelzések szerint, ha nem változik a gazdasági helyzet, a szállásadók 30-50 százaléka kénytelen lesz bezárni. Vidéki szálláshelyeket kerestünk fel, hogy megtudjuk: bezárnak vagy túlélik-e valahogyan a téli hónapokat – írja a HelloVidék. 

A magánszállásadókat képviselve, a Vidéki vendégházak Facebook csoport alapítójaként Btyk Nicole is válaszolt az oldal kérdéseire. Szerinte átlagosan minimum 30 % áremelkedésre lehet számítani, a munkaerőhiány, a megnövekedett bérigény és az emelt rezsiköltségek miatt. Nem lehet arról sem megfeledkezni az árak boncolgatásakor, hogy a vendégházak tulajdonosainak is elfogytak a tartalékaik, hiszen két év Covid okozta mínuszait kell behozniuk.

Rengeteg vidéki szállásadó a végleges bezárást fontolgatja. A legfőbb problémát a növekvő rezsiköltségek és a bérköltségek jelentik számukra. Az újra megjelenő adózási költségek tovább nehezítik a szállásadók helyzetét. Lehetséges megoldás sajnos nincs most ebben az esetben. Vagy van tartalékuk és átvészelik az őszi-téli szezont, vagy bezárnak.

A jövőt nagyban fogja befolyásolni, hogy a szállodaipar mit lép. Amennyiben drasztikusan árat emelnek, netán bezárnak, talán a tehetősebb rétegből is csapódik hozzájuk vendég. Az más kérdés, jó-e az nekik, ha olyan vendég érkezik, aki a 4*-os szállodákhoz szokott. Sok a kérdés, nem tudják mi lesz, de minimum kb. 30%-os áremeléssel kalkulál a téli időszakra. A sok tapasztalat után nézzük, hogy mit hozhat a jövő és milyen megoldásokkal lehet spórolni?

Ha tetszett ez a cikk, akkor olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem