20 °C Budapest
Pofátlanul megy a túlszámlázós csalás Budapesten: ezt a helyet messzire kerüld el, kifosztanak

Pofátlanul megy a túlszámlázós csalás Budapesten: ezt a helyet messzire kerüld el, kifosztanak

2022. augusztus 23. 15:59

Hírünk a világban: csúnyán lehúzták egy budapesti bárban az egyik legsimertebb szlovák utazóvloggert. PPPeter a legrosszabbra értékelt kelet-európai kocsmákba, éttermekbe és szállásokra szokott ellátogatni, de amit a magyar fővárosban talált, arra nem számított. Rejtett kamerával indultak leleplezni a "klasszikus" túlszámlázós csalást: hamar rá is akadtak két nőre, akik a lehúzós kocsmába vezették őket. Végül majdnem 90 ezer forinttal lettek rövidebbek. A kommentek szerint más turisták is bedőltek már a Hajós utcai átverésnek.

Magyarországra látogatott az egyik legnépszerűbb utazóvlogger, PPPeter, aki arról lett ismert, hogy Közép- és Kelet-Európa legrosszabbra értékelt vendéglátóhelyeire látogat el. A több mint 800 ezer feliratkozóval rendelkező szlovák vlogger most Budapest legrosszabbra értékelt helyét szemelte ki, de amit ott talált, arra még ő sem számított.

Már az értékeléseket olvasva kiderült, hogy Budapest legrosszabb helye, egy Hajós utcai bár minden bizonnyal egy "klasszikus" túlszámlázós csalás helyszíne. A szisztéma is ősrégi: a pórul járt turisták arról számoltak be, hogy két nővel elegyedtek szóba a Hajós utcában, akik italra invitálták őket a helyre, ami Hajós caffee néven van fent a Tripadvisoron. Újabban a népszerű társkeresőkön is vadásznak a külföldi áldozatokra, a randikat pedig a szóban forgó bárba szervezik.

PPPeter és barátja, Vlad elhatározta, hogy bemutatja, hogyan is zajlik egy ilyen átverés: rejtett kamerákkal felszerelkezve indultak el az Operaház melletti utcába, ahol úgy tettek, mintha eltévedtek volna. Bele is futottak két nőbe, akik leszólították őket, az ál-turisták pedig bele is mentek, hogy igyanak meg valamit. Bár a környéken számos kocsma és étterem van - séta közben is elmentek kettő mellett -, de a nők az ominózus bárhoz vezették őket, ami zárva volt, csak a kedvükért nyitott ki.

A videós félig magyar, így egyből fel is tűnt neki, hogy a pálinka erősen fel van vizezve. Az is intő jel volt, hogy a helyen nem volt sör, csak elég drága, kisüveges pezsgő. A hölgyek pedig végig arra biztatták őket, hogy igyanak még egy kört. A számla kikérésekor érkezett a feketeleves, az árak és a végösszeg forintban volt feltüntetve, vélhetően azért, hogy a külföldiek nehezebben szúrják ki a csalást. Végül ittak a két nővel

  • 12 felvizezett pálinkát, darabját kb 4100 forintért (PPPeter dollárban írta ki, mennyit számláztak nekik),
  • két kis üveg (talán 3 dl-s) pezsgőt, aminek darabja kb. 16 500 forint volt,
  • és a nők kértek még két kisdobozos kólát, aminek darabjáért kb 2000 forintot számláztak ki.

Mindezt nagyjából 20 perc alatt, szóval, ha valódi pálinkát kaptak volna, az eléggé beüt a két szlovák fiatalnak. Ám elmondásuk szerint egyáltalán nem rúgtak be.

A végösszeg 84 ezer forint lett, a pultos pedig közölte, hogy nem fogadnak el kártyát, készpénzben kell rendezni a számlát.

De a bár alkalmazottja készségesen elkísérte őket az ATM-hez, ahol a két fiatal kérdőre is vonta: a felszolgáló azt állította, nem tudja mi folyik a helyen, ő csak egy hónapja dolgozik ott. Valljuk be, ezt azért elég nehéz elhinni, hiszen korábban csak a két nő kedvéért nyitotta ki a bárt, más nem is mulatott ott.

PPPeterék kifizették a számlát, majd megpróbálták kérdőre vonni alkalmi ivópartnereiket is, akik nem voltak túl közlékenyek, elmenekültek. A videósok a szállodájukba menet belefutottak két másik nőbe is, akik szintén benne lehetnek az átverésben, a TripAdvisor kommentek alapján ugyanis legalább két női páros vadászik a gyanútlan turistákra a Hajós utcában. Ez a két hölgy sem volt túl kedves, amikor rájöttek, hogy leleplezték őket...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormányok is lehúzásra figyelmeztetik a turistákat

Nem ez a videó az egyetlen, amely rombolhatja a főváros renoméját: korábban a Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy mi midenre figyelmeztetik más országok az állampolgáraikat, ha Magyarországra, vagy Budapestre látogatnak.

Az amerikai hivatalos tájékoztató például arra hívja fel a figyelmet, hogy bár alapvetően jó a közbiztonság Magyarországon, de a lopás gyakorinak számít a turisták kárára. A brit kormány a tömegközlekedés kapcsán megjegyzi, hogy a polgároknak gyakran meggyűlik a baja a jegyvásárlással, amiért meg is büntetik őket az ellenőrök. A britek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy az ide utazók ne váltsanak pénzt az utcán, és ügyeljenek arra, hogy olyan bankjegyeket kapjanak, amelyek érvényesek. Ugyanis, mint írják, vannak például olyan taxisok, akik lejárt, vagy érvénytelen bankókat adnak vissza a külföldieknek a visszajáróval.

A kanadai kormány pedig külön is felhívja a figyelmet a fenti videóban szereplő lehúzásra:

Ne kérje a taxisofőröket, hogy bárokat vagy klubokat ajánljanak! A fiatal nők néha megkeresik az utazókat a jó hírű bárokban azzal, hogy meghívják őket egy másik, közeli szórakozóhelyre. Az új helyen egyes utazók bűncselekmények áldozatává válnak, vagy nagyon magas számlákat kapnak az italokért

- áll a hivatalos tájékoztatóban, amiben azt is tanácsolják a Magyarországra érkezőknek, hogy legyenek gyanakvóak, ha az út szélén álló autósokat látnak, mert lehet, hogy a bűnözők csapdájába sétálnak.

Címlapkép: YouTube

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm