25 °C Budapest

Sziget: így működött valójában a kártyás fizetés

2015. augusztus 18. 11:31

A nagy hazai fesztiválok látogatói már megszokhatták, hogy csak kártyával tudnak fizetni. A fizetési rendszerek egyre precízebbek, egyre gyorsabbak és biztonságosabbak - a fejlesztők azonban folyamatosan dolgoznak új megoldásokon, így már jövőre is izgalmas olyan újdonságok jöhetnek. A Pénzcentrum mutatja a Sziget fizetési rendszerének izgalmas kulisszatitkait.

A tavalyi 400 fős létszámot csökkentni tudtuk egy hatékony átszervezéssel, így 350 fő dolgozott a fizetési rendszer működésén az idei Sziget fesztiválon: a rendezvény méreteit jól mutatja, hogy 1 100-nál is több terminálon tudtak fizetni a látogatók

 - mondta el a Pénzcentrumnak a Szigeten Rőfös-Horváth Zsolt, a Festipay alkalmazást működtető Cardnet Zrt. kereskedelmi vezetője. (A legnagyobb fesztiválokon kétféle módon fizethetünk: a helyszínen feltölthető Festipay kártyával, illetve PayPass-os bankkártyával.) 

Az idei évben mind a VOLT fesztiválon, mind a Balaton Soundon és a Szigeten is nőtt a Festipay és a PayPassos kártyás fizetések száma.

Tavalyhoz képest is változott

A 2014-es adatokat felhasználva alakították idén a feltöltőpontok működését: azokon a részeken például, ahol éjszaka, hajnalban is sokan tettek pénzt a kártyájukra, idén is működtették non-stop a feltöltő-terminálokat. A másik fontos újítás pedig az volt, hogy míg eddigi kizárólag 2 abalakos feltöltőponti konténerek voltak, idén már azonban a konténerek egy része 4 ablakos volt, ami szintén jelentősen rövidítette a várakozási időt.

Az érintőkártyás fizetési terminálok mintegy 430 kereskedőnél voltak kihelyezve, a feltöltőpontokon közel 100 terminállal tudtak pénzt tenni kártyájukra a fesztiválozók.

Az idei év egyik legnagyobb újdonsága az volt, hogy egy az OTP és a Cardnet közötti közös POS fejlesztést valósítottunk meg, ami gyorsabbá és kényelmesebbé tette a bankkártyával történő feltöltéseket, ezáltal a feltöltés sebesessége nőtt, ezért kisebbek voltak a sorok.

- tette hozzá a kereskedelmi vezető.

Az idei Szigeten a látogató számára is tapasztalható újdonság volt, hogy a Festipay kártyához mobilalkalmazás is kapcsolódott. Ez azért volt hasznos, mert

  • a kártya adatait feltöltve regisztrálni lehetett azt, így ha elhagyta valaki, akkor azonnal le tudta tiltani
  • pontosan mutatta, hol, mennyit költöttünk.

Az applikáció elsőként androidon a Szigeten debütált itthon, külföldön pedig a kolozsvári Untold Fesztiválon. Az alkalmazást csaknem négyezren töltötték le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jönnek az újdonságok

Mint azt a Pénzcentrum megtudta, az idei Szigeten (zárt körben) teszteltek egy olyan rendszert is, ami a feltöltőpontokat kihagyva kötötte össze a fesztiválkártyát az okostelefonnal.

Az alkalmazásba regisztrált bankkártyával közvetlenül tölthetjük fel fesztiválkártyánkat. Ezt a Cellum - hazai és nemzetközi piacon már jól működő - Cellum Mobile Next mobilfizetési rendszerének az applikácóba történő integrálásával valósítottuk meg.

- mondta Rőfös-Horváth Zsolt. Információink szerint jövőre ez már élesben fog működni a fesztiválon. A Cardnet szakértői szerint ugyankkor jobban tud majd működni az alkalmazás akkor, ha eltörlik az uniós roamingdíjakat: így a külföldiek is tudják majd használni az applikációt akkor is, ha épp nem találnak wifit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,


A fesztivál fizetőkártyája ugyanakkor már különféle kedvezmények, kuponok kezelésére is képes: az egyik italgyártó például pontgyűjtő akcióval rukkolt elő az idei Szigeten. Rőfös-Horváth Zsolt szerint a külföldi (franciaországi, romániai) fesztiválokon is hasonló trendeket tapasztalnak, ezekkel hamarosan Magyarországon is találkozhatunk: a pontgyűjtés, az okostelefonos összekötés mellett néhány éven belül az is elképzelhető lesz, hogy a belépéshez szükséges karszalagba építik majd a fizetési rendszert.

Ezek a digitális karszalagok egyébként a fizetés mellett belépési/jegyinformációkat is tartalmazhatnak, például a limitált férőhelyes rendezvényekre elektronikus beléptetést tesznek lehetővé.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm