16 °C Budapest

Pofátlan trükkel csalt ki százezreket a segélyen élő csaló

Pénzcentrum
2014. július 16. 16:31

Használt pelenkát, szalonnát, májkrémet kaptak azok a vásárlók, akik egy csalótól rendeltek mobiltelefonokat. Olykor 50-60 ezer forintot is kifizettek, és csak a csomag kibontása után derült ki, hogy feleslegesen.

Bár az internetes vásárlás egyre biztonságosabb, még mindig előfordulnak csalások. Legutóbb mobiltelefon helyett szalonnát, zsemlemorzsát vagy épp használt pelenkát küldött megrendelőinek az internetes csaló. 2013 áprilisától októberig "internetes" csalással egészítette ki havi 25 ezer forintos szociális segélyét egy 62 éves férfi - adta hírül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

A vádlott a világhálón hirdetési oldalakon regisztrált és olcsó, márkás mobiltelefonokat kínált eladásra. A megrendelők szerte az országból utánvétes kézbesítéssel kapták meg a csomagot, amelyért az ígért telefon típusától függően akár 50-60 ezer forintot is kifizettek.

Meglepetés akkor érte őket, amikor felbontották a küldeményt. Abban ugyanis nem a megrendelt készüléket találták. A vádlott igen változatos tárgyakat adott postára. TV távkapcsolót, játéktelefont, gyerekruhát, de volt úgy, hogy fahasábot, félig megevett májkrém konzervet, szalonnát, zsemlemorzsát, használt pelenkát, sőt egy alkalommal gondosan dobozba csomagolt krumplit is küldött.

Az ország különböző pontjairól befutó feljelentések alapján rövid idő alatt megtalálták a csaló férfit és előzetes letartóztatásba is került fél évre. Vélhetően letöltendő börtönbüntetésre fogják ítélni.

Mit lehet tenni hasonló helyzetben

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Feljelentést kell tenni, még akkor is, ha vajmi kevés esély van arra, hogy pénzünket viszontlássuk.
  • A feljelentéshez a lehető legtöbb bizonyítékot kell csatolni. Ha esetleg van nyoma a levelezésnek, a hirdetésnek, a megállapodás részleteinek, arról csatolhatunk képernyőfelvételeket kinyomtatva.
  • Minél több károsult tesz feljelentést ugyanazon csaló ellen, annál jobb, hiszen akkor a rendőrség kiemelt ügyként kezeli majd az esetet. És mint ebben az esetben is, a rendőrség könnyebben megtalálja a tettest.

Biztonsági tanácsok, ha neten vásárolsz

  • Szerezz meg minél több információt az eladóról. További hirdetések, megfogalmazás (a nyelvhelyesség hiánya például árulkodó) - ezek mind utalhatnak csalásra.
  • Végezz ár-érték összehasonlítást! Ami túl olcsónak tűnik az adott hirdetésben, és másutt mindenhol jóval drágábban kínálják, valószínűleg átverés.
  • Ne adj ki semmilyen személyes adatot! Bár nem konkrét anyagi kárról lesz szó, mint a fenti esetben, súlyos gondokat okozhat, ha később visszaélnek az adataiddal.
  • Ments le minden részletet! Ahogy azt korábban kifejtettük, ha feljelentést kell tenned egy esetleges csalás esetén, jól fog jönni, ha mindent dokumentáltál. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem