13 °C Budapest

Így nyúlják le a pénzed az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók!

Pénzcentrum
2013. október 7. 10:32

Ritkán láthatunk olyan felvételeket, amelyek hajszálpontosan mutatják az ATM-es készpénzfelvétel veszélyeit, pontosabban azt, hogyan próbálják meglopni a gyanútlan ügyfeleket.

Érdekes felvételek járták be az európai sajtót a napokban. A képeken az látszik, hogyan próbálják meg a bűnözők meglopni a gyanútlan készpénzfelvevőt egy párizsi bankjegykiadó automatánál.

A bűnözők alaposan kifigyelik áldozatukat, a földön ülő férfi végig őrszem marad (Fotó: dailymail.co.uk)

A trükkhöz hárman kellenek: egy férfi, aki megzavarja az ATM-nél pénzt felvevő ügyfelet, aki elfordul tranzakció közben. A mellette álló nő eközben egy szempillantás alatt elveszi a pénzt, amit az automata kiadott. Harmadik társuk - magát koldusnak álcázva- a bankjegykiadó szélénél ül: ő tölti be az őrszem szerepét.

A bal oldalon álló férfi megzavarja a készpénzfelvevőt, eközben a nő odahajol, hogy ellopja a pénzt (Fotó: dailymail.co.uk)


A banda ezúttal azonban nem járt sikerrel: a férfi észrevette a trükköt, és megakadályozta, hogy ellopják a pénzét - igaz, a csapat hölgytagja még egyszer megpróbált a pénzért nyúlni, de társaival pillanatokon belül elszaladtak.

A rendőrök szerint valószínűsíthető, hogy kelet-európai bűnözőkről lehet szó, az európai városokban sok hasonló banda működik, sőt, vannak, akik a fapados járatokkal naponta utaznak Romániából Párizsba vagy Londonba.

A banki ügyfél észreveszi a trükköt, a bűnözők azonnal kereket oldanak (Fotó: dailymail.co.uk)


Mire figyeljünk?

Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, hogy ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket. Lehetőleg olyan ATM-et használjunk, amit ismerünk. A bankok előterében kihelyezett (zárt térben levő) automaták biztonságosabbak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vadásznak a magyar nyugdíjasok pénzére - KATTINTS!

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is! Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódunkat! A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát.

Veszély! Lenyúlják a banki ügyfelek pénzét: itt a régi-új trükk

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk hamburgert, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN kódot - ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszenek. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit - kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem