20 °C Budapest
Diamond Polishing Machine, Antwerp diamond district, Belgium

Indul a gyémánt-dömping: földbe döngölheti a drágakövek árát az egyik nagyhatalom?

2024. március 10. 14:06

A gyémántbányászat környezeti és etikai aggályai mellett ma már létezik alternatíva: a laboratóriumban termesztett gyémántok előállítása, amely fenntarthatóbb és költséghatékonyabb megoldást kínál. Az Egyesült Arab Emírségekben Mohamed Sabeg vállalkozásának köszönhetően mostantól helyben is előállíthatók ezek a drágakövek, így az ország gyémántkereskedelem terén betöltött vezető szerepét tovább erősítve - jelentette a CNN. .

A gyémántok kitermelése hosszú időn át jelentős hatással volt mind a környezetre, mind az emberekre. Azonban az 1950-es évek óta fejlődő technológia lehetővé tette a laboratóriumban termesztett gyémántok (LGD) előállítását, amelyek akár 80%-kal olcsóbban is előállíthatók, mint a bányászott társaik. Ez a folyamat nem csak költséghatékonyabb, de kevésbé terheli a környezetet és az embereket is.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely a gyémántimport és -export terén világelső, de saját gyémántbányákkal nem rendelkezik, kihasználta ezt a lehetőséget. Mohamed Sabeg vállalkozó 2022-ben társalapítója volt a 2DOT4 Diamonds nevű vállalatnak Dubajban, ezzel az országban elsőként kezdve el laboratóriumban "növesztett" gyémántok gyártását.

A 2DOT4 neve a gyémánt törésmutatójából ered, ami azt jelzi, hogy a fény sebessége körülbelül 2,4-szer lassabb áthaladva egy gyémánton, mint levegőben. A vállalat saját magokat használva növeszti gyémántjait egy speciális reaktorban hidrogén, metán, oxigén és argon gázok jelenlétében. A folyamat során nagy nyomást és hőmérsékletet alkalmaznak, ami lehetővé teszi a szén lassú lerakódását és így a gyémánt növekedését.

A laboratóriumban termesztett gyémántok nem csak ékszeriparban hasznosulnak; több iparágban is alkalmazzák őket például beton-, márvány- és fémszerszámok előállításánál. Kína és India dominálnak ezen a területen globális szinten. Az Emirátusok gazdaságának diverzifikálása érdekében fontos lépés lehet az LGD-iparágba való belépés. A Dubai Multi Commodities Center (DMCC) vezérigazgatója szerint ez az iparág jelentős potenciállal bír az ország számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem elhanyagolhatóak persze az LGD-gyártás etikai és környezetvédelmi előnyeit is. A fiatal generációk egyre inkább aggódnak az ezekkel kapcsolatos kérdések miatt és jobban vonzódnak a megfizethető luxuscikkek felé. Bár az LGD-gyártás bevezetése kihívást jelenthet Indiával és Kínával való versenyben, más emírségbeli vállalatok is követik a 2DOT4 példáját. Az DMCC célja pedig az LGD-ipar helyi erősítése és arra ösztönzése, hogy ne csak eladják a gyémántokat, hanem koncentráljanak inkább a végső művészeti alkotásra.

Sabeg reményei szerint vállalkozása úttörő szerepet fog játszani az LGD-gyártás jövőjében egy olyan országban, amely jelenleg nagymértékben importálja ezeket az értékes köveket. A gyémántokról nemrégiben a Pénzcentrum is hosszabban írt, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem