25 °C Budapest
Naptár 2022 február: ünnepnapok, jeles napok, világnapok, évfordulók - itt a teljes lista!

Naptár 2022 február: ünnepnapok, jeles napok, világnapok, évfordulók - itt a teljes lista!

2022. január 30. 14:01

Február első napjaiban ünneplik világszerte, többek között a vizes élőhelyek világnapját, valamint a rákellenes küzdelem világnapját is. És ne feledkezzünk meg a Valentin-napról sem; itt a teljes februári lista a jeles napokról!

Mutatjuk a legfopntosabb világnapokat, évfordulókat, ünnepnapokat, és jeles napokat, amiket 2022 februárjában tartanak itthon és a nagyvilágban. A februári jeles napokat a hirdetés alatt találod, időrendben.

  • Február 2. - A SZERZETESEK VILÁGNAPJA: A katolikus egyház Szent II. János Pál pápa 1997. évi döntése alapján Gyertyaszentelő Boldogasszony napján azokat ünnepli, akik szerzetesként fogadalomtétellel vállalják a szegénység, a tisztaság, az engedelmesség követését, és ezt közösségben valósítják meg. A megszentelt élet napjának célja hálát adni Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében a szerzetesség ismeretét. A több mint kilencven magyarországi szerzetesrend számos óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tart fent.
  • Február 2. - A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA: Annak emlékére, hogy 1971. február 2-án fogadták el az iráni Ramsar városában azt az egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállaltak a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. Az egyezményben 171 ország vesz részt, Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, és azóta 29 különösen védett területet jelölt a ramsari listára, amelyen a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható. Az ENSZ közgyűlése 2021. augusztus 30-án nyilvánította a vizes élőhelyek világnapjává február 2-át.
  • Február 4. - A TESTVÉRISÉG NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 2020. december 21-én határozott megrendezéséről a vallás- és kultúraközi párbeszéd támogatása érdekében. A dátum a 2019. február 4-én Abu-Dzabiban tartott vallásközi konferenciára utal, amelyen Ferenc pápa - akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre - és Ahmed et-Tajjeb, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja dokumentumot írt alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.
  • Február 4. - A RÁKELLENES KÜZDELEM VILÁGNAPJA: Annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá Párizsban a kór elleni összefogásra felszólító dokumentumot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2018-ban a világon több mint 9,6 millióan haltak meg rákban, 2040-ben pedig várhatóan mintegy 40 millió embernél alakulhat ki rosszindulatú daganat. Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, az elmúlt években emelkedő megbetegedési számok mellett 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma.
  • Február 6. - NEMZETKÖZI ZÉRÓ TOLERANCIA NAP A NŐI NEMI SZERV MEGCSONKÍTÁSA ELLEN: Évente mintegy kétmillió kislány szenvedi el a külső női nemi szervek megcsonkítását számos afrikai, közel-keleti és ázsiai országban. Az áldozatok a steril körülmények hiánya miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg. Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 26-án a női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el, amely egyebek között arra szólítja fel a tagországokat, hogy ne csupán büntetőintézkedésekkel lépjenek fel a csonkítások ellen, hanem felvilágosítással és az oktatás eszközeivel is.
  • Február 8. - A BIZTONSÁGOSABB INTERNET NAPJA: 2004 óta tartják az év második hónapja második hetének második napján, Magyarországon 2008-tól. Az Európából indult, ma már csaknem 170 országban megtartott nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire, de veszélyeire is. A médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolja össze. A fiatalok körében mára az internet vált az első számú médiummá, ezért fontos felkészíteni őket a tudatos internethasználatra.
  • Február 11. - A TUDOMÁNYOS PÁLYÁT VÁLASZTÓ NŐK NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 2015 decemberében nyilvánította nemzetközi nappá. Az ENSZ adatai szerint a világ tudományos kutatóinak csupán 28 százaléka nő, az EU tagországaiban átlagosan 33 százalék a női kutatók aránya. A nemek közötti egyenlőség, a nők szerepvállalásának növelése a 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődési célkitűzések eléréséhez is döntő mértékben hozzájárul. Az Európai Parlament 2015-ben állásfoglalást fogadott el a nők karrierlehetőségeiről a tudomány területén és az egyetemeken, valamint az általuk tapasztalt üvegplafon jelenségről (láthatatlan akadály, amely miatt, ha akarnak sem tudnak egy bizonyos szintnél feljebb jutni a ranglétrán).
  • Február 12. - A GYERMEKKATONÁK BEVETÉSE ELLENI VILÁGNAP (A VÖRÖS KÉZ NAPJA): Megrendezéséről az ENSZ döntött 2000-ben, az erről szóló dokumentum 2002-ben lépett hatályba. Az aláíró államok elítélik a gyermekek fegyveres konfliktusokba való bevonását, valamint az olyan helyek elleni támadásokat, ahol gyermekek nagy számban lehetnek jelen (pl. iskola, kórház). A gyerekek toborzása, besorozása és fegyveres konfliktusokban való alkalmazása háborús bűncselekménynek számít. Afrika, Ázsia, és Latin-Amerika mintegy tizenkilenc országában negyedmillióra becsülik a gyerekkatonák számát.
  • Február 13. - A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA: Az 1981-ben Amerikából indult kezdeményezés február második vasárnapján arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy noha a házasság a mai világban több helyen válságba került, léteznek jó, boldog és tartós házasságok. A házasság érték, lelki és gazdasági közösség, amely biztos alap a gyermekvállaláshoz, a családalapításhoz. A világnapon indul a házasság hete elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idehaza 2008-ban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosított meg.
  • Február 13. - A RÁDIÓ VILÁGNAPJA: Az UNESCO Közgyűlésének 2011-es határozata alapján 2012-től ünnepeljük, mert 1946-ban a világszervezet e napon határozott saját rádiójának létrehozásáról. A műsorszolgáltatókat, rádióhálózatokat, közösségi rádiókat e napon arra biztatják, hogy segítsék az információhoz való hozzáférést, ösztönözzék a szólásszabadságot. Magyarország első adóállomását 1923-ban állították fel Lakihegyen, a Magyar Rádió rendszeres adása 1925. december 1-jén kezdődött. (A magyar rádiózás napja december 1.)
  • Február 14. - BÁLINT-NAP / VALENTIN-NAP: A szerelmesek napja. Bálint a legenda szerint a 3. században szenvedett mártíriumot keresztény hite miatt. Fogságában a börtönőr vak leányának a hit segítségével visszaadta látását, és kivégzése előtt üzenetet küldött neki: A Te Valentinod. Bálint napjának ünneplése a 14. századtól terjedt el Angliában és Franciaországban, a szerelmesek a 19. századtól küldenek ezen a napon egymásnak üdvözlőkártyát. Magyarországon 1990-től terjedt el megünneplése.
  • Február 14. - AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA: A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg február második hétfőjére. Az epilepszia (visszatérő, eszméletvesztésre, görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi működési zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai. Az epilepszia, amelyben az emberiség fél-egy százaléka szenved, ma már kezelhető, a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg az előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.
  • Február 20. - A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG VILÁGNAPJA: Az ENSZ javaslatára 2009-től tartott világnap alapvetően a szegénység, a kirekesztés, a munkanélküliség kérdéseit helyezi a figyelem középpontjába. Az igazságosság egyik alapvető követelménye a társadalmi egyenlőtlenségek átfogó, gyökeres csökkentése, amely az egész társadalom javát szolgálja. A Világbank adatai alapján a koronavírus-járvány kezdete, 2020 márciusa óta 163 millióval több ember szorult a szegénységi küszöb alá a világon, míg a kormányzati támogatásokból, amelyekkel a pandémia hatásait akarták ellensúlyozni, a szupergazdagok profitáltak.
  • Február 21. - AZ ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA: Az UNESCO 1999-ben hirdette meg annak emlékére, hogy amikor 1952-ben az akkor még két részből álló Pakisztánban a nyugaton beszélt urdut akarták az egyetlen hivatalos nyelvvé nyilvánítani, a bengáli nyelvet beszélő Kelet-Pakisztánban (ma Banglades) tiltakozások kezdődtek. Február 21-én a katonák a tüntető diákok közé lőttek, és öt embert megöltek. Az ENSZ az őslakos nyelvek nemzetközi évtizedét hirdette meg 2022-2032-re, ennek központi eleme az őslakosok fejlődését elősegítő többnyelvűségi kultúra és oktatás támogatása.
  • Február 22. - A BŰNCSELEKMÉNYEK ÁLDOZATAINAK EURÓPAI NAPJA: Annak emlékére, hogy az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, Magyarországon 1993 óta rendezik meg. Az Európai Unió 2020-ban az áldozatok jogait megerősítő stratégiát fogadott el, amely biztosítja, hogy a bűncselekmények áldozatai teljes mértékben érvényesíthessék jogaikat, függetlenül attól, hogy az Európai Unió melyik tagállamában történt a bűneset. Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt.
  • Február 27. - A CIVIL SZERVEZETEK VILÁGNAPJA: Megtartását 2009-ben, a pénzügyi-gazdasági válság közepette kezdeményezte a lett Marcis Skadmanis, hogy ráirányítsa a figyelmet a civil társadalom jelentőségére a polgárok életének javításában. Az első világnapot 2014-ben Helsinkiben rendezték meg több száz NGO (civil szervezet), az ENSZ, az EU és az Északi Tanács vezetőinek részvételével. A civil társadalmi szervezeteknek az alapvető emberi jogok, a demokrácia és a fenntartható fejlődés védelme terén kifejtett tevékenysége szinte felbecsülhetetlen. (Magyarországon február 1-jén ünneplik a civilek napját.)
  • Február 28. - A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA: A WHO felhívására tartják. A világon több mint hatezer ritka betegség létezik, 72 százalékuk genetikai eredetű. Az ilyen betegségekben szenvedők száma meghaladja a 300 milliót, amely a népesség 3,5-5,9 százalékát teszi ki. Magyarországon mintegy 600-800 ezren szenvednek valamilyen "ritka" kórban, amelyek 10 ezer emberből ötnél kevesebbet érintenek. Az Eurordis, a ritka betegségekkel foglalkozó európai szövetség arra figyelmeztet, hogy napjainkban hatékony kezelés a ritka betegségek mindössze 5 százalékában érhető el.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem