9 °C Budapest

Komoly bírságot kaphat, aki családi házban él: vége a türelmi időnek

2016. június 29. 05:30

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek június 30-a után parlagfüvet találnak a telkén. A figyelmeztetés nem csak üres frázis: tavaly például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek tulajdonosa több mint 400 ezres bírságot kapott. Ráadásul a Pénzcentrum információi szerint a korai kitavaszodás kedvezett a parlagfű csírázásának, ezért az allergiásoknak sok kellemtelenséget hozhat a következő néhány hónap. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ahogy azt az eddigi években megszokhattuk, úgy az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Aki esetleg nem tudná:

minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

Tavaly sem aprózták el a hatóságok

Habár tavaly nem volt olyan súlyos a helyzet, mint például 2014-ben, a parlagfű így is jókora gondot okozott az allergiásoknak (Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint:

A földhivatalok felderítéseinek eredményei szerint külterületen 2015-ben kevesebb parlagfűvel fertőzött terület volt, mint az elmúlt években. Ennek oka részben az időjárás, részben a földhasználók javuló jogkövető magatartása, mely a hatékonyabb hatósági intézkedéseknek köszönhető. A 2015. évi parlagfű pollenszezon az előző évihez képest kedvezőbben alakult, a csúcsidőszak rövidebb volt és a pollenkoncentráció 2015-ben nem érte el a 2014. évhez hasonló rendkívül magas szintet. A pollenterhelés alakulására jelentős hatással volt az augusztusi-szeptemberi időjárás.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy tavaly elmaradtak volna a bírságok, sőt! A NÉBIH lapunk megkeresésére küldött tájékoztatása szerint 2016. április 27-ig:

  • Belterületen 32 esetben, összesen 3 millió forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot. A legmagasabb összegű bírság pedig 461 ezer forintra rúgott.
  • Külterületen 1386 esetben, összesen 76,2 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legmagasabb összegű bírság pedig 3,4 millió forint volt.

Így védekezz a parlagfű ellen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzésével a parlagfű ellen hatékonyan lehet védekezni, később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Na persze akadnak egyéb, háztáji módszerek is szép számmal:

A Coub forrása: Youtube - "Parlagfű írtás hatékonyan :)"

Hiányosságok és kínos sikersztorik

A Parlagfűpollen No Egyesület az elmúlt hetekben többször is hangot adott aggályainak: egyrészt felhívták a közvélemény figyelmét, hogy az Alapvető Jogok Biztosa sorozatos jogsértést állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) esetében; másrészt aggályosnak találták, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által delegált titkos magyar EB-küldött sikerként ünnepelte, hogy törölték a parlagfüvet az EU-ban visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról.

Előbbi esetben az egyesület azt kifogásolta, hogy a 2013-ban 21 millió forintból létrehozott és évről évre milliós támogatásban részesülő honlap elvileg a parlagfüves területek gyors mentesítését szolgálná, ám kiderült, hogy a még a közérdekű bejelentések kezeléséhez szükséges minimumot sem teljesíti. Szerintük a lakosság által észlelt és a civilek által ellenőrzött és továbbított közérdekű bejelentések sorozatosan eltűntek, azokra gyakran még válasz sem érkezett. Az átláthatóság hiánya miatt így azt sem lehet tudni, hogy kik úszták meg a hatósági eljárást, ill. a virágzó parlagfű esetén mérlegelés nélkül kiszabandó növényvédelmi bírságot.

Az egyesület legutóbb pedig azért emelte fel a hangját, mivel a Földművelésügyi Minisztérium által delegált titkos magyar EB-küldött sikerként ünnepelte, hogy törölték a parlagfüvet az EU-ban visszaszorítandó, egészségre és környezetre ártalmas fajok listájáról. Véleményük szerint az ügy kínosságát jelzi, hogy a nagy felháborodást kiváltó kijelentést utólag eltüntették a Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapjáról.

A parlagfű az ezzel foglalkozó IAS-albizottság előkészítö anyagaiban még főszerepet játszott, és a kockázati elemzés is világosan rámutatott a faj által okozott veszélyekre. A közös fellépés megakadályozása nonszensz, ezért az FFB Allergia-Parlagfü Kerekasztalának az allergiások érdekeit védő tagjai levelet írtak az Európai Bizottság és az Európai Parlament illetékeseinek, melyben kérik a parlagfűnek, mint az európai állampolgárok egészségére legveszélyesebb inváziós gyomnövénynek listára való visszavételét

- írta közleményében a Parlagfűpollen No Egyesület, illeve azt is hozzátették, hogy

"Komoly aggályra ad okot, hogy a lakosság érdekeit szolgáló levelet nem írták alá a Kerekasztal Fideszes és MSZP-s társelnökei, a kormányzati szervek képviselői és a Parlagfűmentes Magyarország Egyesület elnöke sem."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm