20 °C Budapest
Canal middle agricultural dry by drought and heatwave on summer. water crisis and water stress on summer during long term drought on summer.

Megkongatták a vészharangot a meteorológusok: ilyen nyarunk lesz 2024-ben

2024. március 16. 09:23

Az elmúlt évek tendenciái alapján azt mondhatjuk, hogy az idei nyár is tartogathat számunkra olyan száraz periódusokat, ami aszályra hajló lehet. Az időnként előforduló 30-35 fokos több napos kánikulát, átmenetileg erős hidegfront betörések szüntetik meg. Azt azonban pontosan előre jelezni ilyen távra még nem lehet, hogy melyik hónapunk lesz a legmelegebb, a sokévi átlagok alapján talán a július.

Német Lajos meteorológus a HelloVidéknek adott interjújában beszélt arról beszélt, hogy mire számíthatunk a következő időszakban, valamint elárulta, hogy melyek a leginkább veszélyeztetettebb régiók idehaza.  Mint kifejtette, a Kárpát-medencére szóló éghajlati modellek azt prognosztizálják, hogy az évszázad második felében a négyévszakos éghajlatunkból lassan a kétévszakos éghajlatba megyünk majd át. 

Arra a kérdésre, hogy a globális felmelegedés tükrében, mire számíthatunk a következő időszakban, elmondta,

Én azt gondolom, hogy nem jó irányban haladunk, elsősorban a mezőgazdaság a legveszélyezettebb. A magyar agrárszakemberek az elmúlt évszázadokban négy évszakos időjárásra rendezkedtek be. Persze régebben is voltak időjárási szélsőségek a Kárpát-medencében, de azért a négy évszak időjárása többé-kevésbé elkülöníthető volt. Megvoltak minden évszaknak a jellemzői. Ma már gyakoribb, hogy nincs igazi tavaszi, vagy őszi időjárásunk, pedig mind a négy évszaknak megvolt az élővilág szempontjából a szerepe. Nem beszélve a szépségről. Lassan azonban át kell strukturálni a gondolkodásunkat, például olyan szárazságtűrő növényeket kell fejleszteni, ültetni, ami pl. a mediterrán térségre jellemző.

Ha érdekel a teljes interjú, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem