21 °C Budapest
Salgótarján, 2023. december 10.A hólepte salgói vár a ködben Salgótarján közelében 2023. december 10-én este.MTI/Komka Péter

Téli napforduló 2023: meddig van világos december 22-én, mikortól hosszabbodnak a nappalok?

2023. december 22. 06:33

Évente kétszer következik be napforduló, egyszer télen és egyszer nyáron. A napforduló egy csillagászati kifejezés: azt a pillanatot fejezi ki, amikor a Nap pozíciója eléri legmagasabb pontját a pályáján északon a Ráktérítőhöz, délen a Baktérítőhöz képest. A téli napfordulóra idén december 22-én kerül sor, hajnali 4 óra 28 perckor magyar idő szerint. A nyári napforduló június 21-én volt, jövőre viszont június 20-ra esik majd. Ezeken a napokon következik be fordulat abban, hogy milyen hosszúak lesznek a nappalok, illetve az éjszakák. A téli napfordulóig a Nap látszólag északról déli irányba halad, azt követően a mozgása délről északi irányú lesz - vagyis a téli napforduló napján a legrövidebb a nappal az évben, viszont jó hír, hogy mivel eddig rövidültek, innentől hosszabbodnak majd a nappalok.

A téli napforduló 2023-ban, december 22-én

A napforduló kifejezés valójában nem egy adott napot jelöl eredetileg, hanem - akárcsak a napéjegyenlőség - egy időpillanatot. A napforduló 2023-ban magyar idő szerint hajnali 4 óra 28 perckor következik be: ekkor áll majd a legmagasabb ponton a Nap a Baktérítőhöz képest. A mai napon a Nap nagyjából 15:55-kor már nyugszik Budapesten, december 24-én viszont már 15:56-kor megy majd le, arra viszont még márciusig várni kell, hogy este 6-kor még világos legyen. (Az ország különböző pontjain a napkelte és napnyugta időpontja eltérhet.)

A téli napfordulóhoz kötődő hagyományok, szokások, ünnepek

A téli napfordulóhoz szinte minden kultúrában kapcsolódnak ünnepek, hagyományok, népszokások. A nyári és téli napforduló is kapcsolatban áll az évszakok változásával, ahogy a tavaszi és őszi nap-éj egyenlőségek. Egyes kultúrákban ezért ezek a napok jelölik ki az évszakhatárokat, máshol pedig az évszakok középpontját jelölik.

A téli napfordulóhoz kötődött például az ókori rómaiak szaturnália ünnepe, vagy a zsidó hanuka, de a Yalda-éj, a Karachun, a Kwanzaa és a Jul ünnepe is ekkortájt van. Ezek közül a manapság legelterjedtebb maga a karácsony, melynek megünneplését a régebbi pogány ünnepek - mint például a Jul - idejéhez igazította a keresztény naptár.

Címlapkép: MTI/Komka Péter 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm