22 °C Budapest
A young Caucasian woman feeling very cold at home while sitting in warm clothes

Nem hiszed el, mennyit spórolhatsz a fűtésen: ezekről jobb, ha tudsz

2023. október 16. 17:46

Az ősz eddig kedves volt hozzánk, érdemes azonban időben felkészülni a hideg beköszöntére. A tavalyi tél sokaknak okozott kellemetlen meglepetéseket a rezsiszámlák miatt, ezért szakértők most azzal kapcsolatban adnak tippeket, miként vehetjük fel a harcot a magas költségekkel.

A téli hónapokra jellemzően nemcsak alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is készülhetünk. Ezek a beruházások kedvező áruk miatt gyors megtérüléssel kecsegtetnek és ökológiai lábnyomunkat is csökkentik.

Nem érdemes teljesen kikapcsolni a fűtést

Ma már sokféle szobatermosztát létezik, melyekkel igényeinkre szabhatjuk az otthoni hőmérsékletet, wifi-s egységgel pedig megtehetjük mindezt távolról is. Mégsem érdemes túl gyakran fel- és lekapcsolni a fűtést: sokkal nagyobb energiaráfordítással jár ugyanis, ha a rendszernek újból teljesen fel kell melegíteni a lakást, amikor hazaértünk. A Praktiker szakértői ezért azt tanácsolják, hogy tartsuk a beállított hőmérsékletet néhány fokos ingadozási tartományban, így energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Használjuk télen is a redőnyöket

Használjuk télen rendszeresen a redőnyöket, hiszen további szigetelőréteget jelentenek, így segítenek a hő megtartásában. Hasonló célt szolgálhat a függöny is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tehetjük, a megfelelő időszakban engedjük be a Nap melegítő sugarait.

Apró trükkökkel a melegebb hőérzetért

A hőérzetünket a páratartalom is befolyásolja: minél kisebb, annál alacsonyabbnak érezzük a hőmérsékletet. Azokban a helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodunk és alacsony a páratartalom, érdemes megfontolni egy párásítókészülék beszerzését. Sokat tehetünk komfortérzetünkért azzal is, ha odafigyelünk a megfelelő szellőztetésre. A szakértő szerint rövid ideig csináljunk kereszthuzatot, így gyorsan cserélődik a levegő, de mégsem hűl ki teljesen a lakás.

Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé

Olcsó, hatékony és könnyen felszerelhető megoldás a hőtükrös fólia. Könnyedén méretre vágható, kétoldalú ragasztószalaggal pedig gyerekjáték felhelyezni a fűtőtest mögé. Érdemes olyan radiátor mögé felrakni, ami utcafronti falnál helyezkedik el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tartsuk a meleget a lakásban

Egy régi nyílászáró cseréje sokba kerül, azonban már néhány egyszerű megoldással is sokat tehetünk azért, hogy a lakásban tartsuk a meleget. Huzatfogó párnával például költséghatékonyan javíthatjuk meglévő ablakaink szigetelőképességét. Öntapadó ragasztócsíkokkal ellátott tömítőszalaggal pedig lezárhatjuk a régi ablakok, ajtók szerkezetében lévő hézagokat, ráadásul így még a hangszigetelésen is javíthatunk.

Szigetelés mindenek felett

A fűtéssel keletkezett hő 15-25 százaléka az üvegfelületeken keresztül távozik a lakásból, ezért, ha fokozni szeretnénk a lakás hőmegtartó képességét, érdemes üvegszigetelő fóliát használni. Ez könnyedén felhelyezhető az ablak belső felére, és nemcsak a hőveszteséget csökkenti, hanem segít elkerülni a páralecsapódást is. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a hőveszteség legnagyobb része a falakon és a tetőn keresztül történik, amely utólagos homlokzati hőszigeteléssel (pl. EPS, kőzetgyapot) javítható – ez azonban már nagyobb beruházást igényel. Szakértők szerint érdemes belevágni akár a kisebb, néhány ezer forintos beruházást igénylő megoldásokba is, hiszen minél rosszabb otthonunk jelenlegi hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem