Gazdagrét, 11. district

Egyre többször vesznek itt új otthont a magyarok: legyőzték a pesti slágerkerületet?

2023. augusztus 7. 17:34

A budapesti lakásvásárlók körében készült felmérés szerint júniusban az érdeklődők kedvence lett a II. kerület és a XI. kerület, letaszítva ezzel a dobogóról a korábbi csúcstartó XIII. kerületet és a befektetők által kedvelt VII. kerületet is.

A nyertes budai kerületekben 988 ezer és 1,2 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni az idei év első felében, azonban a II. kerületi otthonteremtés megközelítőleg a duplájába kerül, mint Újbudán. Mindkét kerületben a befektetési célú vásárlás és a nagyobb ingatlanba költözés adta fő motivációt a vevők számára a Duna House adatai szerint.

A II. kerület júniusban idén már második alkalommal lett az érdeklődők által megjelölt legkeresettebb terület, Újbuda pedig szintén másodjára állhat a dobogó második fokán a Duna House ügyfelei között végzett felmérés alapján. A két budai kerület ezzel maga mögé utasította a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

A fővárosi ingatlanpiac sajátossága, hogy Buda ingatlanjait, valamint a szűken vett pesti belváros lakásait kínálják a legmagasabb négyzetméterárakon a tulajdonosok, érthető tehát, ha általánosságban csak egy szűkebb réteg választja preferenciaként a budai oldalt. Utoljára 2020 év végén, a pandémia időszakában fordult elő, hogy az érdeklődők által előnyben részesített kerületek között az első háromból kettő a zöldebb és szellősebb budai területeken helyezkedjen el

– mondta ezzel kapcsolatban Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna által két részre osztott város területei eltérőek, mást kínálnak Pest nyüzsgő utcái és mást jelent a budai oldalon élni. A XI. kerület változatos és megfizethetőbb ingatlanpiaci kínálata szélesebb vevői réteget vonz a kerületbe, ahol az átlagos négyzetméterár 988 ezer forint, az ingatlanvásárlásra fordított összeg pedig meghaladja a 62 millió forintot, amelyért átlagosan 63 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnak a vevők.

Élhető méretű, kb. 53 m2 alapterületű panellakást 860 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, megközelítőleg 46 millió forintból kapható, de a klasszikus, nagypolgári életérzés szerelmesei is találhatnak maguknak lakást egymillió forint körüli átlagos négyzetméteráron. Új ingatlanokat is bőséggel kínál Újbuda, megközelítőleg 3000 lakás szerepelt a 2023 második negyedévben meghirdetett projektek kínálatában. A kerület újépítésű ingatlanjai 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt negyedévben, a fővárosban így a hetedik legdrágább kerületnek számít Újbuda az új lakások négyzetméterárainak szempontjából.

Míg Újbudán a tavalyihoz hasonlítva a négyzetméterárak stagnálása jellemzi az ingatlanpiacot, addig a II. kerületben a Duna House értékesítési adatai alapján a 2022-es átlagnál 24%-kal magasabb, 1,2 millió forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni idén

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– árulta el a szakértő. Az ügyfelek átlagosan 112 millió forintot költöttek ingatlanra a kerületben, amelyért közel 90 négyzetméteres otthonokat kaptak.

A kerület kínálata az újbudaihoz képest kevesebb mozgásteret enged az érdeklődők számára. Panellakást nem, csúsztatott zsalus szerkezetű ingatlant pedig elenyésző számban találni a kerület eladó ingatlanjai között. Aki használt téglaépítésű lakást, újépítésű ingatlant vagy panorámás luxus házat keres, már bővebb kínálatból válogathat, azonban érdemes kiemelni, hogy a teljes, aktuális fővárosi ingatlankínálat mindössze 6%-a található a II. kerületben.

Budapesti új lakásért az idei év második negyedévében egyik kerületben sem kértek többet, mint a II. kerületben, ahol már 2,5 millió forintnál is magasabb árat kell fizetni egy új lakás négyzetméteréért.

A II. kerületi elhelyezkedésű új ingatlant előnyben részesítők számára a magas négyzetméterárak mellett nehezíti az ingaltanvásárlást az is, hogy az egyik legkevesebb, mindössze 100 alatti darabszámban hirdettek meg a fejlesztők lakásokat a kerületben

– tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm