Fallen tree on the roof after big storm

Figyelem! Erre kéri most a Katasztrófavédelem a lakosságot: a saját érdekedben fogadd meg!

2023. július 13. 11:31

A viharos időjárásnak még nincs vége! Csütörtökön az ország nagy részében heves zivatarokra, jégesőre és károkozó szélviharokra lehet számítani - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hogy sikerüljön megelőzni a bajt, a nagyobb káreseteket, a Katasztrófavédelem felhívást tett közzé.

Több megyében okozott károkat az országon átvonuló nagyerejű vihar, mely fákat döntött ki és tetőket bontott meg, folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán: főleg Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat az átvonuló hidegfront, a tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották.

De még nincs vége! Csütörtökön az ország nagy részében heves zivatarokra, jégesőre és károkozó szélviharokra lehet számítani - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nap második felében a viharfelhők kelet felé haladnak, így a Tiszántúlon élőknek is érdemes készülniük a szélsőséges időjárási körülményekre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért felhívást intézett a lakossághoz, melyet hivatalos Facebook oldalukon is közzé tettek. Ebben azt írják, minden áron meg akarják előzni, a bajt, ezért az alábbiakat kérik:

  • GYEREKEK! Ha egyedül vannak otthon, csukják be az ablakokat, ajtókat, viharban nem szükséges három játékgépnek, négy telefonnak és valamennyi háztartási gépnek üzemelnie. Írd ki valahova: „Kislányom/fiam! Ha baj van, a -t hívd, ne a nagyit!”
  • ÁLLATOK! Félnek a vihartól, elmenekülnek, leesnek, beesnek, beszorulnak, kiszorulnak, fent ragadnak… esetleg helyezd őket biztonságba.
  • KOCSI! Nézd meg, kérlek, hova parkolsz. Az öreg fa szép ugyan, de lehasadnak az ágai. Nem fogsz neki örülni, ha mi emeljük le a szélvédődről.
  • PINCE! Megtelik vízzel. Meg bizony. Áramtalanítsd. Hígítót, egyéb vegyszert ne tárolj ott.
  • BRINGÁZÁS! Ha villámlik, ne bringázz. Ha bringázol, állj meg. Szállj le. Önszántadból. És állj távolabb a biciklitől.
  • VILLÁMLÁS: Ne akkor zuhanyozz, húzd ki a gépeket a konnektorból, és inkább az esőt nézd az ablakból. Esernyőt kint ne használj. Inkább a frizurádat veszítsd el, mint az eszméletedet.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem