18 °C Budapest
Dark storm cloud in from of the evening sun

Ítéletidő közeleg: felhőszakadás, zivatar, jégeső miatt több megyére is kiadták a figyelmeztetést

2023. július 6. 07:19

A záporok, zivatarok súlypontja egyre inkább a középső, valamint északi országrészre terjed át, de néhány csapadékgóc a déli tájakon is kialakulhat. Közben nyugat felől csökken a csapadékhajlam. 

Ma napközben az északnyugati tájakon tartósabban felhős lehet az ég, másutt általában több órára kisüt a nap, ugyanakkor a déli óráktól döntően a Dunától keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés. Ott többfelé, nyugatabbra elvétve számíthatunk záporra, zivatarra. Az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen élénk, néhol erős széllökés kísérhet. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között valószínű. Késő estére 16 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Előrejelzés Budapest térségére csütörtökön éjfélig: a térség egyes részein erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, délelőttig zápor, zivatar is kialakulhat. Ezt követően több órára kisüt a nap, de délután itt-ott záporra, zivatarra újból van esély, utóbbihoz felhőszakadás, átmeneti szélerősödés is társulhat. Az északnyugati szél napközben megélénkül.

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére: mérsékelt-élénk (25-40 km/h) alappal fújó északnyugati szelet gyakran erős, időnként viharos lökések kísérhetik. A Velencei-tónál a gyenge-mérsékelt nyugatias szél késő estétől többször megélénkül, időnként meg is erősödhet. Többnyire erősen felhős lesz az ég. Zápor, zivatar várható, egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelynek kísérőjelensége a szélrohamok mellett a felhőszakadás lehet. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet a vízparton 21, a parttól távol 19-20 fok körül alakul – írja a met.hu.

Több megyére is figyelmeztetést adtak ki

Éjjel nyugatról kelet felé egyre több helyen alakulnak ki zivatarok. Eleinte főként az Észak-Dunántúlon, az Északi-középhegységben, majd a középső országrészben, a Duna vonalában számíthatunk zivatarokra. Napközben a Dunától keletre több helyen (legnagyobb számban az északkeleti harmadban) várható zivatarok kialakulása. Az intenzívebb cellákat ma este, illetve holnap napközben felhőszakadás, jégeső (~ 1-2 cm) és viharos széllökés kísérheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem