13 °C Budapest
Renovation project. Skilled manual worker fitting oak engineered planks of wood flooring.

Most érdemes belevágni a felújításba: zuhannak az árak, aki ezt meglépi nagyon jól járhat

2023. május 2. 08:16

Az orosz-ukrán háború, az azt követő energiaválság mind-mind rányomta a bélyegét a hazai építőanyag-kereskedések életére: az árak jelentősen megugrottak, a megnövekedett kereslet miatt pedig sok esetben hiány is kialakult. De vajon mennyire esett vissza az építkezési kedv az elmúlt hónapokban? – tette fel a kérdést a HelloVidék.

Tavaly Juhász Attila, az ÚjHáz Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. igazgatósági elnöke szerint rekordévet zárt a hazai építőanyagpiac, míg az elmúlt három évben átlagosan 50 százalékkal drágultak a különböző termékek. Idén azonban a szakértő szerint már jelentős fordulat állt be ebben a tendenciában, ugyanis a felújítási támogatás megszűnésével hatalmas mértében kezdett el lassulni a piac.

Az idei év első két hónapja az Újház hálózatában eladási értékben 21%-os csökkenést hozott az előző év hasonló időszakához képest. Az áremelkedések miatt az eladott árumennyiség volumenében ez valójában 27%-os visszaesést jelent. Az nem a legjobb előjel, hogy tetőfedőanyagból és falazóanyagból fele annyi fogy, mint tavaly, mert egy lakóépület megépítésénél ezek a belépő termékkörök. Tapasztalataink alapján ezért a következő hónapokban a többi terméktípus forgalmának csökkenése is leköveti majd ezt a trendet – mondta Juhász Attila, aki hozzátette, a legnagyobb visszaesést a tetőfedőanyagok, illetve a szerkezetépítés termékkör szenvedte el. Előbbi értékben 40, volumenében 53%-kal csökkent, ezek az adatok a szerkezetépítési termékeknél (ahol meghatározóak a falazóanyagok,) 34%-os érték, illetve 48 %-os mennyiségi csökkenéssel.

Tavasszal jellemzően felélénkül az építőipar, de az idei szezonban még mindig nagyon nagy elmaradás érezhető a piacon a tavalyi évhez képest is

– erősítette meg híreket a Balogh János, az Újház Piramis Építőház kiskereskedelmi üzletágvezetője is, kiemelve, hogy az elmúlt időszakban egyfajta kereslethiány alakult ki, aminek az lett az eredménye, hogy bizonyos termékköröknél elkezdtek csökkenni az árak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyenek a szigetelőanyagok, a polisztirol, a vas, és amire mindenki várt, a kerámia falazóanyagok (téglák), amiknek szintén jelentős mértékben csökkentek az árai. A téglákat forgalmazó cégek például pont a múlt héten jelentette be az árak mérséklését

– hangsúlyozta az Újház Piramis szakembere, hozzávée, hogy nem kizárt, hogy a nyári időszakban tovább fognak csökkenni az árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm