12 °C Budapest
. Facade of a modern apartment building.

Sokkoló, ami a magyar ingatlanpiacon folyik: a világon szinte sehol nem drágult ennyit a lakhatás

2023. április 9. 16:03

Ez elmúlt évtizedben borzasztó nehézzé vált öröklés, komoly családi segítség, vagy nagyös A nagyösszegű bankhitel nélkül élhető, saját ingatlanhoz jutni. A friss statisztikák eredményei szerint ez persze nem csak hazánkban van így, hiszen a világ, a Bank of International Settlements által vizsgált 57 országának 80 százalékában drágult a lakhatás az elmúlt 12 évben. Hazánkban a helyzet ettől függetelenül jóval nehezebb, mint az EU legtöbb országában, hiszen a piaci átalakulások miatt világszinten is csúcsdrágulóvá váltak a magyar ingatlanok.

Az elmúlt néhány év során rekordokat döntögető infláció terheit egyre nehezebben viselik a magyar családok. Bár a legfrissebb, februári adatok egy igen kis mértékű enyhülést mutatnak, a drágulás általános üteme továbbra is 25,4 százalékos.

Az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 49,0 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 78,4, a tűzifáé 59,5, a palackos gázé 52,0, az elektromos energiáé 27,6 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 12,6, ezen belül az új személygépkocsikért 23,9, a fűtő- és főzőberendezésekért 20,2, a konyha- és egyéb bútorokért 19,6, a szobabútorokért 17,8 százalékkal kellett többet fizetni az idei év második hónapjában, mint mindössze egyetlen évvel korábban.

Az inflációs krízis pedig természetesen nem kímélte a lakásárakat sem. A Bank of International Settlements pedig  a jelenlegi gazdasági nehézségek által megdobott ingatlanár emelkedés az elmúlt bő egy évtizedre vetítve világszinten is éldrágulóvá tette a hazai ingatlanpiacot. Most a Pénzcentrum megvizsgálta az erre vonatkozó statisztikákat, hogy kiderült, mennyivel is drágultak igazából a magyar házak és lakások.

A világ élmezőnyében a lakásárak növekedése

A statisztikák szerint a BIS által vizsgált 57 ország 80 százalékában nőttek a lakásárak 2010 és 2022 között, a nominálisan vizsgált drágulás mértéke pedig világátlagban 84 százalékos volt. A 45, drágulást produkáló ország közül sokban persze ennél is extrémebb mértékben elszállt az ingatlanok ára és ez bizony hazánkra is igaz.

Bár az ingatlanárak emelkedése majd minden országban szinte állandó volt az elmúlt évtizedben, sokat mondó, hogy az eurózónában például átlagosan "csak" 45 százalékos volt a drágulás. Nem is igen találni nyugat-európai országokat a drágulók top 30-as listáján.

Ez azt is jelenti, hogy világszerte a hatodik legnagyobb drágulást éppen hazánkban regisztrálták. Az európai országok közül egyedül Észtországban (átlag 196 százalékkal emelkedtek az ingatlanok árai), illetve Izlandon (ahol 202 százalékos volt a nominális drágulás) volt ennél is drasztikusabb az áremelkedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az abszolút csúcsdráguló egyébként a törökországi ingatlanpiac volt, ahol a borzasztó gazdasági nehézségek  révén az utóbbi években éves szinten is a 200 százalékot megközelítő áremelkedést produkáltak a házak és lakások. Összességében így az elmúlt 12 évben 902 százalékkal drágult ott egy átlagos otthon.

Régiós szinten egyébként csak Csehországban, illetve Ausztriában mértek a magyarországit megközelítő mértékű drágulást. Előbbi szomszédunknál 130 százalékos, míg utóbbinál 118 százalékos volt az emelkedés mértéke. Ezeken kívül Szlovákia haladta meg éppen valamivel a világátlagot, de jól látszik, hogy mind EU-s, mind pedig közép-európai szinten elég extrémek a hazai adatok.

A CSOK lehetett a vízválasztó

Fontos különbség persze, hogy míg a régió legtöbb országában leginkább "csupán" az infláció, vagy adott esetben egy-egy elhibázott gazdaságpolitikai döntés pörgette az ingatlanárakat, addig nálunk rendszerszintű átalakulás ment végbe a piacon.

A kutatásban is vizsgált időszak közepén, egész pontosan 2015 júliusában vezette be a kormány a CSOK-ot, mely gyakorlatilag azonnali ütemes drágulást hozott a lakáspiacon. Mivel pedig a támogatási forma iránti kereslet töretlen, vélhetően sokáig megkerülhetetlen tényező marad majd a lakhatási lehetőségek, illetve a lakásárak vizsgálatánál. A CSOK ugyanis nem csak az azon keresztül tízmilliókhoz jutóknak, hanem minden vásárlónak drágítja, nehezíti a normális lakáshoz jutást. Leginkább ennek és az energiaválságnak az eredménye tehát, hogy ma már szinte lehetetlen olcsó lakáshoz jutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm