20 °C Budapest
dramatic portrait of a little homeless boy, dirty hand, poverty, city, street

Egyre bővül az ilyen hátrányos vidéki települések listája: így avatkozik be a kormány

2023. február 27. 08:15

Még 2019 februárjában indított átfogó programot a kormány a háromszáz leghátrányosabb helyzetű település felzárkóztatására. A kezdeményezés célja, hogy "a fogantatástól a foglalkoztatásig" kíséri végig a hátrányos helyzetben élőket annak érdekében, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe megoldásokat léptessen. A program módszereiről, eddigi sikereiről Kiss Dávid, a Jelenlét program szakmai vezetője beszélt a HelloVidéknek.

"Az úgynevezett jelenlét módszertannal dolgozunk, ami egy régóta alkalmazott, jól bevált metódus. Ez egy diagnózis alapú fejlesztés, amit évek óta használunk a szegregátumokban vagy más, nagyon hátrányos helyzetű területeken élők esetében. Jó eredményeket értünk el többek között Tatabányán, Monoron, Miskolcon vagy Pécsen is - mondta a szakértő, aki beszámolt arról is, hogy az adott térségben élő szakember bevonásával szoktak diagnózist felállítani. Mivel abban hisznek, hogy a helyben élők és ott dolgozók tudják csak azt, hogy pontosan mire van szükségük az embereknek.

Kiss Dávid a „Felzárkózó települések” program kapcsán elmonta, hogy az első évben 31 településsel indultak, mostanra fokozatos bővüléssel 118-nál tartanak, és április 1-től és jövőre is újabb 60-60 település kerülhet be. , majd jövőre újabb 60 kerül be. A program elsősorban a lakhatás, oktatás, gazdaságfejlesztés hármasára fókuszál, de nagy hangsúlyt fektet a szociális területekre is, többek között a sport, zene, közösségfejlesztés, drogprevenció, képzés eszközeire.

Azt láttuk, hogy az átfogó szemléletbeli változás szimpatikus volt számukra. hogy az egész települést és annak környékét is megpróbáljuk fejleszteni. És miután mi a szociális munkában hiszünk, ezért elsősorban az emberekkel foglalkozunk

- mondta el a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a Jelenlét program módszereiről, eredményeiről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem