22 °C Budapest
Fűtés pellet használatával: mi az a pellet, mennyi pellet kell egy szezonra?

Fűtés pellet használatával: mi az a pellet, mennyi pellet kell egy szezonra?

2022. augusztus 7. 19:55

Hamarosan óriási változások következhetnek be a magyar rezsitörténelemben, minek köszönhetően már most megnőtt a kereslet a hagyományos fatüzeléses kályhák, kandallók, illetve a tűzifa és az alternatív, faalapú fűtőanyagok iránt. A keresett kategória egyre népszerűbb terméke a brikett mellett a pellet, ám ezt sem mindegy, hogyan használjuk. Tudd meg, milyen a jó pellet, hogy kell vele fűteni és mennyi pellet kell egy szezonra!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a pellet nevű fűtőanyag kapcsán: most megtudhatod, mi a pellet jelentése, miből van a pellet, mennyi pellet kell a fűtéshez, milyen pellet kazán vagy pellet kandalló használata ajánlott az ilyen típusú fűtőanyag kihasználásához? Mire figyeljünk a pellet vásárlás kapcsán, milyen termék a pellet ár szempontjából?

Mi az a pellet?

A „pellet” kifejezés általánosságban nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyagot jelent, amit saját maga vagy valamilyen bekevert kötőanyag tart össze, mérete a néhány milliméterestől a több centis kis anyagrudakig terjed. Nem csak fűtésre való pellet létezik: a legismertebb pellet fajták közé soroljuk a nyúltápot vagy a pellet haletető anyagot, de a gyógyszeripar és a cukoripar is használja ezt a technikát. A tüzelési pellet (és egyébként a grill pellet) – ami egyébként egy feltörekvő fűtőanyag – gyakorlatilag préselt fűrészipari melléktermékből, fűrészporból és aprólékból, forgácsból áll, növényi olaj a kötőanyaga, géppel préselik.

Hogyan működik a pellet?

A fapellet, azaz a fából készült pellet mérete átlagosan 6-25 mm között változik, az apró farudacskák szemcsemérete a fánál jóval homogénebb, a fűrészpornál sokkal könnyebben ég, automatizált tüzelőrendszerekben még a tűzifánál is jobban hasznosítható. A pellet vásárlása leggyakrabban 15 vagy 1.000 kg-os zsákokban történik, illetve fluid formában is értékesíthető (régen folyékony fának is nevezték). Vigyázni kell a pellet folyadéktól elszigetelt szállítására és tárolására (általában műanyagzsákba teszik), máskülönban a nedvességtől a pellet tömörített darabjai széteshetnek.

Milyen pellet kazán használható hozzá?

A pellet égetése pellet kazánokban történik (a pellet kazán egy olyan szilárd tüzelésű kazán, ami képes a biomasszából, faipari melléktermékből fűteni), ez lehet olaj- és gázkazán is. Mindenképpen érdemes még a pellet vásárlás előtt utánanézni, hogy milyen kazán jó hozzá, az otthon már meglévő kazán fel tudja-e a pelletet gazdaságosan dolgozni. Magát a pellet felhasználását tekintve a pellet megújuló energiaforrásnak számít, környezetkímélőbbnek tartják a tűzifánál, ugyanis a pellet újrahasznosított alapanyagot használ.

A pellet kazán saját adagolótartállyal rendelkezik, hosszú távon képes biztosítani a meleget anélkül, hogy gyakran rá kellene néznünk, ezért egyre kedveltebb alternatív fűtési megoldás, sőt, akár az egész ház fűtését és a melegvízellátást is képes megoldani. A pellet kazán mellett kapható még pellet kályha és pellet kandalló is, ezek azonban inkább csak egy-egy helyiség fűtésére alkalmasak, a hagyományos kályhákhoz, kandallókhoz hasonlóan. A pellet kandalló ugyanolyan kellemes látványt nyújt, mint a fatüzeléses verzió.

Mik a pellet hátrányai?

Így, hogy tudjuk, mi a pellet és milyen előnyös tulajdonságai vannak, célszerű a hátrányokat is felsorolni, hiszen mindennek van árnyoldala. Elsősorban meg kell említenünk a pellet kazán árát, ami jóval magasabb, mint egy hagyományos kazán, könnyen több százezer, sőt, több millió forintos tétel lehet belőle, másrészt gyakran a pellet minősége is kifogásolható. Ha rossz a pellet (pl. nedves, silány anyagból van), alacsonyabb a pellet fűtőértéke, többet kell elhasználni belőle a fűtőszezon során, sőt, szélsóséges esetben még a pellet kazán is károsodhat miatta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen a jó pellet?

Ahogy minden terméknél, úgy a pellet esetében is számít az alapanyag minősége, tisztasága, hiszen a jó pellet nem porból és hulladékból áll, hanem valódi fa leeső részeiből. A jó pellet nedvességtartalma alacsony, a minősége ellenőrzött, optimális hőmérsékleten préselik a megfelelő kötőanyaggal, így fűtőértéke is jobb – mindez egyértelműen meglátszik a fűtési költségeken.

Mennyi pellet kell egy szezonra?

Gyakori kérdés, hogy mennyi pellet kell a fűtéshez, hiszen a pellet teljesen más fűtőanyag, mint például a szimpla tűzifa. Egy átlagos pellet kazán tartályában kb. 1 m3 fapellet tárolható, amit a pellet kazán automatikusan adagolva kb. egy hónap alatt használ el. 1 m3 pellet kb. 600-650 kg, vagyis naponta körülbelül 20 kg pellet elégetése biztosítja egy átlagos családi ház felfűtését. A pellet árusítása kistételben 15 kg-os zsákokban történik, ha spórolósan adagoljuk, ennyi is elég lehet egy napra.

A fűtésszezon november közepétől márciusig elejéig tart, de ízlésünktől és az időjárástól függően természetesen ez lehet ennél jóval hosszabb és rövidebb is. Ha átlagosan 4 hónapot számolunk rá, akkor 2.500-3.000 kg pellet vásárlása mindenképpen szükséges – célszerű kicsit rászámolni, hiszen sosem lehet előre tudni, mennyire lesz kemény a tél, illetve a pellet sem romlik meg, egyszerűen eltehetjük a maradékot a következő szezonra.

Pellet árak: mennyibe kerül a pellet?

A pellet forgalmazása a fent említett zsákokban történik, melyeket gyakran raklappal adnak el. Annak függvényében, hogy milyen fából van a pellet (pl. fenyő, bükkfa stb.) egy raklap pellet ára, ami kb. 1000 kg pellet, kb. 150-170.0000 Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm