19 °C Budapest
Air conditioner repairers

Tényleg degeszre kereshetik magukat a klímások nyáron: hatalmas ára van a milliós fizetésnek

2022. június 15. 10:03

Nem tévhit: egy tapasztalt klímaszerelő a nyári szezonban valóban zsebre tud tenni 1 millió forintot havonta. Ugyanakkor a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek szerint ehhez egyfelől hosszú éveket kell tanulni és dolgozni, másrészt pedig a csúcsidő hónapjaiban nem 5 napos a munkahét, és nem 8 órás a munkanap. Mint megtudtuk, ezt az ágazatot is keményen érinti a szakemberhiány.

Régóta ismert közhely Magyarországon, hogy a szezonban a klímások rommá keresik magukat, a legjobb, legelfoglaltabb szakik akár milliós összeget is összehozhatnak havonta. A Pénzcentrum most szakértők segítségével járt utána, hogy mi igaz ebből a hiedelemből: tényleg degeszre tömik a zsebüket nyáron a szakik?

Ám mielőtt rátérnénk a lényegre, érdemes megnézni, hogy hányan űzik ezt a foglalkozást Magyarországon. A KSH nem vezeti külön a légkondicionálási iparágat, az ágazat adatai a "Villamos- energia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás" sorban szerepelnek, és a rendelkezésre álló adatok szerint majdnem 39 ezren dolgoztak a felsorolt munkakörök valamelyikében. Nem meglepő: többségében férfiak. A statisztikai hivatal adatai szerint 2021-ben az ezen ágazatokban dolgozók átlagbére havonta nettó 453 340 forint volt, kedvezmények nélkül.

Ám, ha egy klímás szakember önállóan képes egy teljes rendszer telepítésére, akkor a nyári időszakban valóban elérheti a milliós szintet a havi keresete - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Váradi György, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője.

A szakemberek reális keresete nagyon változó. Jelentős különbség van a nyári csúcs és a téli időszak között is. A szakemberek tudása közötti különbség akár kétszeres eltérést is okozhat. Érteni kell a fal véséstől a helyreállításon át az elektromosságig mindenhez, sőt, ma már a gépek vezérléséhez is. Nyáron 30 fokban a tetőkön dolgozni embert próbáló munka. Sokszor kell cipekedni, kúszni-mászni és a magasban dolgozni. Egy nyári nap reggel hatkor kezdődik és este kilenc körül ér véget, és a hét nem 5 napos

- magyarázta a szakember.

A Damasztor Kft.-nél is azt tapasztalják, hogy a piacon egy magasan képzett, több éves telepítési tapasztalattal rendelkező klímaszerelő bruttó bére már valóban meghaladja az egymillió forintot

Az alapbér jellemzően nettó 600 000 - 650 000 forint, amit még növelhet a túlórára kifizetett járandóság

- közölte kérdésünkre Brezovay István ügyvezető, aki azt is hozzátette, fontos, hogy készülékhez hasonlóan nem a legolcsóbb megoldás lesz a legjobb, hanem megfelelő referenciákkal, képesítéssel rendelkező szakember végezze a tervezést, a telepítést és a karbantartást is.

Ilyen iskolát kell elvégezni hozzá

Mint Váradi György ismertette, elég sok képzést kell elvégeznie annak, aki klímásnak állna: a szakembereknek Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, valamint Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő szakképesítéssel is kell rendelkezniük, ezután pedig kötelező F-gáz (klímagáz) elméleti és gyakorlati oktatáson részt venniük, majd hatósági záróvizsgát tenniük.

A tűzvédelmi vizsga is kötelező és ha szállítani akarják a berendezéseket, ADR-igazolványra (veszélyesáru-szállító) is szükségük lesz. Van olyan telepítés, amihez elektromos képzettség is kell. És ez csak a klímás rész, ami a telepítésen belül csak egy töredék. Érteni kellene az építési részhez is. Hogyan vésünk, mivel fúrunk, milyen tipli kell milyen falba? A legtöbb nagykereskedelem, ahogy a Columbus Klíma Cégcsoport is, további képzéseket biztosít a partnerei számára. Itt a szakemberek megtanulhatják a legújabb berendezések tulajdonságait és a jogszabályi változásokról is értesülhetnek

- magyarázta a cégvezető, aki hozzátette, hogy a komolyabb rendszerek tervezésében és kivitelezésében épületgépészek, mérnökök vesznek részt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Brezovay István is arról beszélt, hogy nem kevés idő, mire egy szaki profinak tekinthető:

A legmagasabb jogosultság ma az OKJ-s Szellőző-, hűtő- és klímaberendezés szerelő szakmunkás bizonyítvány, F-gáz vizsgával kiegészítve. Az alacsonyabb végzettség is megfelelő egy lakossági klímaszereléshez, ami Klímaszerelői végzettség céltanfolyam elvégzésével megszerezhető. Általában a gyártók is kérnek jogosítványt a saját készülékeik telepítéséhez, és ehhez oktatásokat szerveznek a szerelőknek. A legfontosabb azonban a szakmai tapasztalat (6-10 éves) és a jó kommunikációs készség.

Itt is nagy probléma a munkaerőhiány

A szakember-utánpótlással kapcsolatban Váradi György kifejtette, hogy bár maga a klímás oktatás folyamatosan zajlik, de kevés az utánpótlás. A kiegészítő építészeti témákat egy klímás tanfolyamon pedig nem is tanítják meg a tanulóknak – mindezt leginkább a munkák során szedik magukra.

Több év tanulásba és minimum 3 év aktív munkába kerül, mire valaki önállóan tud teljeskörűen dolgozni. Ehhez jön az automatika-vezérlés és az inverteres technológia megértése, megtanulása. Idáig sokan már el sem látnak. Nagyon nehéz jó szakembereket kinevelni, de bízunk az „öreg” szakikban, hogy jól felkészítik az új generációt

- sorolta Váradi György.

Brezovay István megjegyezte, hogy a szakemberhiány minden légkondicionálóval foglalkozó céget, vállalkozást érint. Nem csak klímát telepítő szakemberből van hiány, de kevés a jól képzett fűtésszerelő, sőt a mérnök is.

Nagyon kevés végzett szakember jön ki az iskolákból, és a legtöbb fiatal nem a megfelelő szakmai alázattal áll hozzá az előtte álló feladathoz, sokkal fontosabb szempont számukra egy hétszámjegyű álomfizetés minél korábbi elérése és a szabadidő eltöltése. A piac bizonyos szegmensei – például ipari létesítményeknél fűtési-hűtési berendezések telepítése, karbantartása, javítása – igényelnék a több műszakos, délutáni, illetve esetenként éjszakai munkavégzést, de erre, illetve a túlórára alig van jelentkező, ami ahhoz vezet, hogy lassabban készül el egy-egy telepítés, így a lakosság akár hosszabb telepítési idővel számolhat, ha nem garantált telepítési határidővel rendeli meg a klímát

- magyarázta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem